Son uluslararası araştırma verileri gosterdi ki Alzheimer kanserden sonra en cok yakalanmaktan korkulan hastalık. Bu hic de şaşırtıcı değil. Ulkemizde Alzheimer hastası sayısının 250 bin dolayında olduğu ongorulmektedir .Alzheimer Hastalığı; beynin, oncelikle hafıza olmak uzere, tum bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskobik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır. Sonuc; hafıza kaybı, bellek bozukluğu, sozlu iletişim bozuklukları, duşunmede zorluk hatta ileriki evrelerde kişilik değişikliklerine bile neden olabilir.
Alzheimer teşhisi konduktan sonra kişi 2 yıldan 20 yıla kadar yaşayabilir. Bu yıllar kişinin ailesine duygusal, fiziksel ve ekonomik zarar verebilir. Bir dizi faktor Alzheimer hastalığının oluşmasında etkendir. Yaş, cinsiyet ve genetik kontrol edilemez faktorlerdendir. Ama kontrol edebildiğimiz faktorlerde var. Sağlıklı yaşam tarzı gibi. Doğru beslenme, egzersiz ve kilo kontrolu Alzheimer riskini azaltır.
Alzheimer Riskini Azaltmak İcin 5 Adım
Bu adımları izleyerek sağlığınızı iyileştirebilir ve Alzheimer riskini azaltabilirsiniz. Ama hatırlatmakta fayda var; Alzheimer hastalığının yuzde yuz onlemenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Umarım ilerleyen zamanlarda bulunur.
Adım 1:
Sağlıklı kilonu koru. Kilo alımı durumunda sağlığını tehlikeye atan diyetlere yonelme. Beslenme uzmanından sana ozel oluşturduğu diyet beraberinde fiziksel aktiviteni artır.
Adım 2:
Bel cevresi kontrol. Bel cevrenizde artan yağlar bircok hastalık icin risk teşkil eder. Dunya Sağlık Orgutu standartlarına gore;
Uyarı Sınırı: kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm’dir.
Eylem sınırı ise: kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm’dir.
Acilen bir mezura edinin.
Adım 3:
Ne yediğinizi bilerek yiyin. Renkli ve vitamin deposu sebze ve meyveler; kepeği ayrışmamış tahıllar; protein kaynaklarından balık, yağsız tavuk, fasulye ve diğer baklagillere diyetinizde daha cok yer verin; ve son olarak sağlıklı yağları tercih edin. Rafine edilmiş gıdalardan, beyaz ekmekten, trans yağ iceren urunlerden , kızartmalardan gelen kaloriyi azaltın. Porsiyon boyutlarınıza dikkat edin.
Adım 4:
Duzenli egzersiz. Kucuk bir adım sağlığın icin buyuk bir yarar sağlayabilir. Duzenli fiziksel aktivite; kan basıncı, kolesterol , kan şekerini duzenleyeme ve kilo kontrolune yardım eder. Gunde sadece 20 dakika yurumek bile erken olum riskini %30 azaltıyor.
Adım 5:
Sağlığın icin onemli olan sınırları takip et. Kilo ve bel cevresi kontrolu yanı sıra kolesterol, kan şekeri, trigliserit ve kan basıncının ideal aralıkta olup olmadığını takip et. Kilo kaybı, egzersiz gerekirse ilaclar sağlıklı aralıkta kalmana yardımcı olabilir.

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]