Danıştay, sozleşmeli oğretmen mulakatlarının dayanağını oluşturan, Sozleşmeli Oğretmen İstihdamına İlişkin Yonetmeliğinin 9. maddesinin birinci fıkrasının yururluğunu durdurdu.
Bu madde, mulakat komisyonlarının oluşumunu duzenliyordu ve Danıştay, komisyon uyelerinin hangi kamu gorevlilerinden oluşturulacağının net bir şekilde belirtilmemiş olmamasından dolayı, ilgili hukmun yururluğunu durdurdu.
Bu karar ile mulakat komisyonlarının hukuki varlığı ve aldığı kararlar tartışmalı hale gelmiştir.
Benzer bir olay daha once Maliye Bakanlığında yaşanmıştı. Danıştay, vergi mufettişlerini eleyen komisyonun usulsuz oluşturulduğuna karar vermişti, bu karar sonrasında ise VDK yonetmelik değişikliğine giderek elenen adaylara bir hak daha vermişti.
Milli Eğitim Bakanlığının, Maliye Bakanlığı gibi davranması ongorulmuyor.
Ancak, mulakat işlemlerinden şikayetci olan tum adayların, elini taşın altına koyarak, hukuki zeminde mucadele etmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda, mulakattaki duşuk puandan dolayı veya komisyonlar arası dengesizlik puanlamadan dolayı, oğretmenliğe atanma hakkını kaybeden adaylar oncelikle, ilgi Danıştay kararını gerekce gostererek MEB'e başvurmalı ve hukuksuz olduğu Danıştay kararıyla tescillenen mulakat komisyonunun yaptığı mulakatın iptal edilmesini talep etmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı buyuk bir ihtimalle, Danıştay kararının bir yurutmeyi durdurma kararı olduğunu ve esasa ilişkin karar olmadığını belirterek işlemi iptal etmeyecektir. İşte bu olumsuz yazıya binaen idari yargıda dava acılmalıdır.
Ayrıca MEB'in olumsuz cevabına binaen Kamu Denetciliği Kurumuna başvurulmalıdır.
Ancak bu surecler zor olup, mulakattan şikayetci olan tum adayların, gelecek donemlerde mulakata dayalı bir alım surecinin iptal olması icin, bu hukuksal yollarla MEB'i zorlaması gerekmektedir.
Hukuki zorlamalar olmadığı surece, Bakan İsmet Yılmaz'ın belirttiği gibi, şikayet sayısı azalacak ve bir sorun yok gorunecektir.
Hakkını aramayan adayların, hukuki sureci işletmeyenlerin, torpilden şikayetci olmaya hakları yoktur.
Kaynak
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İlkokul, Ortaokul
- Sozleşmeli Oğretmen Mulakatında Duşuk Puan Alan Adaylar Ne Yapabilir ?