Alt Islatma "Enurezis"
4 yaşından sonra gece veya gunduz idrar kacırma sonlanmamışsa, cocukta alt ıslatma problemi vardır denilebilir. Sebepleri kesin olarak bilinmemekle beraber iki başlık altında toplanabilir.
Birincil (Primer) Alt Islatma: Buyuk oranda kalıtsal olup, alt ıslatma vakalarının %90'nın bu gruba dahil olduğu gorulmektedir. Sebepleri kesin olmamakla beraber uyku ağırlığı, idrar kesenin kucuk oluşu, kucuk tuvalet sisteminde olgunlaşma gecikmesi olabileceği duşunulmektedir.
İkincil (Sekonder) Alt Islatma: Alt ıslatmaların % 10'nun bu gruba dahil olduğu, fiziksel ve/veya psikolojik bir sebepten kaynaklandığı duşunulmektedir. Bir alt ıslatma vakasına, İkincil alt ıslatma yaşıyor diyebilmek icin, cocuğun en az 6 ay-1 yıl kuru kalması ve bu kuruluk doneminden sonra yeniden ortaya cıkmış olması gerekmektedir. İkincil alt ıslatmaya yeni bir kardeşin doğması, aile ici şiddet, aile ici problemlerin cocuk tarafından gorulmesi, korkutma, korku gibi sebepler yanı sıra; idrar yolu enfeksiyonları, bobrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı gibi bedensel sağlık sorunları da sebep olabilmektedir.
Annemin soylediğine gore, 2 yaşından itibaren gece ve gunduz kuru kalmaya başlamışım. İlkokula başlayacağım yıl, rahmetli dedem beni koye goturmuştu. Oradaki ilk gecemde anneannem bana 'Yatağını ıslatıyor musun?'diye sordu. Islatmadığımı soyledim. 'Islatıyorsundur, ıslatıyorsundur, hele bir işe de bak seni ne yapacağım.' demişti. Ben ısrarla yatağa işemediğimi soylememe rağmen 'Yatağa işersen seni ahırda ineğin altına bağlarım orada uyursun.' demişti. Ne hikmetse o gece yatağımı ıslatmışım, kalktığımdaki korkum dun gibi aklımda. Beni hicbir zaman ahırda yatırmadı; fakat o gunden sonra 3. Sınıfa kadar altını ıslatan biri oldum. Her gece yatağa yattığımda tuvaletim var sanarak defalarca tuvalete giden, bu sebeple gozune uyku girmeyen, sabahları ıslak uyanınca ne yapacağını şaşıran, kimse gormesin diye carşafları yıkamaya calışan sorunlu biri haline geldim. Allah'tan annem ve babam hicbir şey demezdi. Buna rağmen, maalesef tuvaletim var sanarak defalarca tuvalete gitme ve bir damla bile yapamadan geri gelme problemimi ancak universite 3. Sınıfta kendi cabalarımla aşabildim.
Alt ıslatma cocuk icin yeterince sıkıntı verici bir durumdur. Bu yuzden cocukları utandırmak, azarlamak, korkutmak, tehdit etmek, cezalandırmak, konu komşuya durumu yaymak cocuğun psikolojisinde derin yaralar acılmasından başka bir işe yaramayacaktır.
Alt Islatma Sıklığı
Alt ıslatma oldukca yaygın bir sorunudur. Bu sorun, 5 yaş civarlarında her yuz cocuktan 15-20 tanesinde gorulurken, 10 yaş civarında her yuz cocuktan 5'inde, ergenlerde bu oran 2'yei yetişkinlerde ise 1'e duşmektedir.
Erkek cocuklarda daha sık rastlanılan bu durum tedavi edilmezse cok ciddi psiko-sosyal bozukluklara neden olabilmektedir. Vakalar tum tetkiklerden gectiği, bedensel herhangi bir sebebe bulunamadığı durumlarda psikolojik yardımla cozumlenebilmektedir. Alt ıslatma tedavilerinde; vakanın yaşına ve durumuna uygun olarak davranış terapisi, psikoterapi, oyun terapisi, EFT ve hipnoz tekniklerini kullanılmaktadır.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alt ıslatma psikolojik kokenli
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alt ıslatma psikolojik kokenli