[h=3]Kolonoskopi (alt GIS) nedir?[/h]Cerrahın rektum(Kalın barsağın anuse acıldığı son 12-15cm`lik kısmı) ve kalınbarsağın lumenini(ic kısmını) incelemesine imkan sağlayan bir yontemdir. Yumuşak ve kıvrılabilir, ucunda video kamera olan tup/hortumla anusten nazikce girilerek rektum ve tum kalın barsak incelenir.
[h=3]Kolonoskopi (alt GIS) neden yapılır?[/h]Kolonoskopi sıklıkla şu nedenlerden dolayı yapılır;
- Rutin kanser taraması
- Bilinen polipi olan hastalar veya polipektomi icin
- Cerrahi oncesi ve/veya sonrasında
- Makattan kanama ve/veya değişen barsak alışkanlığının araştırılması icin
- Bilinen kalın barsağın inflamatuar hastalıklarının (Ulseratif kolit, crohn) takibi ve değişimin araştırılması icin
[h=3]Gerekli hazırlıklar nelerdir?[/h]Rektum ve kalın barsak gaita ve artıklarından tam olarak temizlenmelidir. Barsak hazırlığı ozel temizleyici solusyonlar veya birkac gun alınan temizleyici sıvılardan, laksatif ve lavmandan ibarettir. Cerrahınız veya yardımcısı size bunun egitimini verecektir. Cerrahınızın onerilerini dikkatle uygulayın. Eğer tam bir temizlik sağlanamazsa kolonoskopi guvenilir olamaz, belki de yapılamaz. Siz eğer barsak temizliğini yapamazsanız cerrahınızla irtibata gecin.
Genellikle kullanılan ilaclara devam edilir. İlaclarınız arasında aspirin, vitamin E, ağrı kesiciler, kan sulandırıcılar ve insulin varsa bunlardan cerrahınızı haberdar edin. Ozellikle dişle ilgili girişimlerde antibiyotik ihtiyacınız oluyorsa bunu mutlaka cerrahınıza soyleyin cunku kolonoskopi oncesi antibiyotik almanız gerekebilir.
İşlem sırasında sedasyon uygulanacağından randevunuza yalnız gelmemeniz onerilir. Sedasyon gun boyu sizin karar vermenizi ve reflekslerinizi zayıflatacağı icin araba surmemeli, makine kullanmamalı ve dikkat gerektiren işlerden ertesi gune kadar kacınmalısınız.
[h=3]Kolonoskopi sırasında neler beklenmelidir?[/h]Prosedur genellikle kolay tolere edilir. Fakat karında basınc hissi, gaz hissi ve kramp tarzında ağrı sıklıkla hastalarca hissedilir. Cerrahınız sizi rahatlatmak icin işlem oncesinde rutin olarak damardan sedasyon ilacları verir. Kolonoskopi sırasında kalın barsağın incelenebilmesi icin sizden yan veya sırt ustu yatmanız istenecektir. Kalın barsağın dikkatli incelenmesi icin bazı yardımcı aletler kolonoskopun icerisinden yerleştirilebilir. Kolonoskopi 15 ile 60 dakika arasında surecektir. Ender de olsa bazı durumlarda kolonoskopide goruntuleme sağlanamayabilir. Boyle durumlarda kalın barsak grafisi ile inceleme planlanacaktır.
[h=3]Kolonoskopide anormal bir gorunumde ne yapılır?[/h]Eğer cerrah bir bolgenin detaylı incelenmesini istiyorsa o bolgeden biyopsi alır. Biyopsi patolojide detaylı olarak değerlendirilir. Biyopsi kolonoskop icerisinden ilerletilen ozel aletlerle alınır, işlem ağrısızdır. Polipler genellikle cıkartılırlar(Polipektomi).. Cerrahınız aksi bir goruş bildirmediği surece polipler genellikle iyi huyludur. Polipektomi yakma veya snare(ozel bir metal halka) yardımıyla yapılır. Biyopsi alımı kanser oluşumuna yol acmaz, bununla birlikte kalın barsak polipleri cıkartılması gelecekte oluşacak kanserlerin onlenmesi icin onemlidir.
[h=3]Kolonoskopi sonrası ne yapılmalıdır?[/h]Cerrahınız sonucu işlemden hemen sonra veya bir sonraki kontrolunuzde size bildirecektir. İşlem sonrasında hafif duzeyde kramp tarzında ağrı ve işlem sırasında verilen havadan dolayı karında şişlik ve gaz hissi duymanız normaldir. Bu hislerin coğu hızlı bir gaz cıkışı sağlandıktan sonra kaybolacaktır. Normal yeme-icme aynı gun icerisinde olacaktır. Ancak kullanılan sedatif ilaclar nedeniyle araba kullanmamalı dikkat gerektirici işlerden kacınmalısınız. Sedatif ilaclar dikkati ve refleksleri zayıflatır.
Eğer Kolonoskopide polip bulunmuşsa işlemin tekrarlanma ihtiyacı olabilir. Cerrahınız kolonoskopinin ne kadar sıklıkla yapılacağını size acıklayacaktır.
[h=3]Gelişebilecek komplikasyonlar nelerdir?[/h]Kolonoskopi ve biyopsi ozel eğitim almış deneyimli cerrahların elinde son derece guvenli bir işlemdir. Komplikasyon cok nadir de olsa gelişebilir. Bunlar biyopsi sahasında kanama, barsak duvarında perforasyon(delinme)dur. Eğer perforasyon gelişirse cerrahınız deliğin onarılması icin sizi acil karın ameliyatına alabilir. Kanamalarda cok nadir olarak kan transfuzyonu gerekir. Sedatif ilaclara karşı reaksiyon nadiren de olsa gelişebilir. Damar yolunda sık olmamakla birlikte ilaclara karşı reaksiyon ve şişme meydana gelebilir.
İşlem sonrası ciddi karın ağrısı, ateş, titreme olursa ve yarım bardaktan fazla makattan kanama veya birkac gun suren kanamalarda doktorunuzu acilen arayın.
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alt gis
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme