Allerjik hastalıkların coğu uzun sureli tedavi gerektirir ve başarılı bir tedavi icin hasta uyumu ve başarılı bir hasta-doktor ilişkisi şarttır.
Allerjik hastalıkların tedavisinde bircok yontem birlikte kullanılır. Bu yontemleri ana başlıklar halinde ağıdaki gibi ozetleyebiliriz.
Uzaklaştırma:
• Uzaklaştırılabilen allerjenler (akarlar, hayvan allerjenleri, hamamboceği, besinler, kuf mantarları, vb) icin doktorun onerdiği bicimde onlemler almalıyız.
Desensitizasyon (Aşı tedavisi):
• 3-5 yıl suren uzun, zahmetli ve cok pahalı bir yontemdir.
• Bazı allerjik hastalıklarda ve allerji tiplerinde cok etkilidir. Ornek: Arı allerjisi, mevsimsel allerjik nezle.
• Bazılarında ise etkisi daha duşuktur veya yoktur. Ornek: Besin ve ilac allerjileri, Atopik dermatit (Egzema)
İlac tedavisi:
• Burada ayrıntılı olarak bahsedilmemiştir. Allerjik olayı oluşturan mekanizmaları veya ortaya cıkan belirtileri onlemeye yonelik ilaclar kullanılır. Bu ilaclar genel olarak antihistaminler (allerji şurupları veya hapları), bronş genişleticiler ve kortizonlu ilaclardır. Yeni kullanıma sunulan ve birkac yıl icinde kullanılmaya başlayacak olan cok sayıda ilac da vardır. Bu konudaki en geniş bilgileri doktorunuzdan oğrenebilirsiniz.
• Ozellikle astım tedavisinde sprey şeklinde kullanılan bircok ilacın birbirinden farklı kullanım yontemleri vardır. Her hasta icin farklı bir ilac, cihaz ya da kullanım yontemi gerekebilir. Hangi hastaya hangi ilacın hangi yontemle uygulanması gerektiğine en doğru bicimde doktorunuz karar vermelidir.
• Allerjik hastalıkların tedavisi coğu zaman cok uzun sureler gerektirir. Recete edilen ilacların onerilen doz ve surelerde kullanılmasına dikkat edilmelidir.
• Duzenli aralıklarla doktor kontrolune gidilmeli, doktor onerisi olmadan ilaclar asla kesilmemelidir. Yetersiz veya duzensiz ilac kullanımı ile hastalık tedavi olmayacağı gibi, daha da ilerleyip tedavisi guc hatta imkansız hale gelebilir.
Eğitim:
• Hastalık ve etkenleri, ilacların etkileri, yan etkileri ve ilac kullanım yontemleri her kontrolde hasta ve doktor tarafından belirli aralıklarla gozden gecirilmelidir.
Her an sayısız yabancı maddeyi soluyoruz, yutuyoruz, dokunuyoruz. Bu maddelerin buyuk kısmı allerjiye neden olabilir. Bu nedenle allerjik olduğumuz maddelerin tespiti bazen cok zor olabilir.
Allerji tanısında kullanılan yontemler:
• Hasta hikayesi: Hastalıkların teşhisinde kullanılan ilk ve en onemli aşamadır. Doğru alınan bir hikaye ile allerjik hastalıkların coğuna tanı koymak mumkundur. Hastalığın butun ozellikleriyle ilgili sorulara cevap aranır.
• Muayene: Allerjik hastalıklara ait belirtilerin varlığı araştırılır. Allerjik hastalıklarda genellikle etkilenen organ ve dokular olan deri, burun, goz, akciğerler ve mide-barsak sistemi başta olmak uzere tam bir muayene yapılmalıdır.
• Deri testleri: Her yaşta yapılabilir. Yuzeysel, derin ve yama testleri kullanılır. Bunlar icinde en pratik olanı ve sık kullanılanı yuzeysel deri testidir (prick test).
Deri testleri mutlaka bir allerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Deri testleri, en cok uygulanan ve sonucları en hatalı şekilde değerlendirilen allerji testlerinin başında gelir. Pozitif cıkan her sonuc hastada allerjik hastalık olduğu anlamına gelmez. Test ile hastalık belirtilerinin bağdaştırılması ancak bir uzman tarafından yapılabilir.
• Kan testleri: Deri testlerine yakın sonuclar vermekle birlikte pahalı ve sonuclanması zaman alıcı testlerdir. Deri testlerinin yapılmasının mumkun olmadığı hastalarda kullanılabilir.
• Yukleme testleri: En kesin yontemdir. Hastanın allerjik olduğu madde ile belli aralıklarla ve giderek artan dozlarda hastaya uygulanır. Orneğin, besin allerjisi olduğu duşunulen hastaya soz konusu besin, cok duşuk dozlardan başlayarak giderek artan miktarlarda yedirilir. Zor, zaman alıcı ve bazen tehlikelidir. Mutlaka hastanede ve bir allerji uzmanının denetiminde yapılmalıdır. Bronşial, egzersiz, burun, ilac, besin yukleme testleri gibi tipleri vardır.

[h=2]Trabzon Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]