Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Caplık, Turkiye’deki eğitim sistemi sorunu, karma eğitim, yurt ve barınma sorunu, şehir ici oğrenci servisleri, oğretmen ve derslik sorunu, kılık kıyafet sorunu ile secmeli dersler hakkında acıklamalarda bulundu.
Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Caplık, Turkiye’deki eğitim sistemi sorunu, karma eğitim, yurt ve barınma sorunu, şehir ici oğrenci servisleri, oğretmen ve derslik sorunu, kılık kıyafet sorunu ile secmeli dersler hakkında acıklamalarda bulundu. Turkiye’de bugune kadar ideolojik eğitimden kurtulma becerisi gosterilemediğini soyleyen Caplık, “Bu sistematik olarak devam ediyor. Bu ideolojik eğitiminde oğretmen ve oğrenci uzerinde olumsuz etkilerini maalesef bugune kadar gorduk, gormeye de devam ediyoruz. Dindar nesil ozlemi olmakla beraber bunun yeterince altının doldurulmadığını goruyoruz. Bu da sistematik olarak eğitim sorununun gercekten ideolojik eğitime dayandırılmasından kaynaklandığını soyleyebiliriz.” dedi. Yeni mufredatla birlikte bazı guzel kazanımların olduğunu fakat eğitimin yapısal sorunlarının hÂlen devam ettiğini belirten Caplık, “Tabi ilk, ortaokuldan, liseye ve ta universiteye gecinceye kadar bu surec icerisinde eğitimin butun olarak ele alındığında biz goruyoruz ki, değer yargılarımıza uygun bir anlayışın inşa edilmekle beraber yetersiz kaldığını goruyoruz. Bunun da eğitim sureci icerisinde oğrencilerimizin uzerinde beklenen olumlu etkinin oluşmadığını, hakeza oğretmenlerin de bu noktadaki bakış acıları değer yargılarımızın doğrultusunda olumlu bir etkiye yeterince sahip olmadığını gormekteyiz. Butun bunların onune gecmek icin değerler eğitiminin ciddi anlamda altının doldurulması ve cocukların ahlaki yapılarına, aile yapılarına uygun bir eğitim surecinin devreye konulması gerekir.” diye konuştu. “Karma eğitim; orfumuze, adetimize, eğitim sistemimize uygun değildir” İdeolojik eğitimin en onemli ayaklarından birinin de karma eğitim olduğuna dikkati ceken Caplık, sozlerine şoyle devam etti: “Maalesef gunumuzde hÂl karma eğitim dayatılmaya devam ediliyor. Nispeten ozellikle imam hatip lisesi, ortaokullarında bazı iyileştirmeler olmakla beraber hÂl imam hatip ortaokullarında karma eğitimin dayatıldığını uzulerek gormekteyiz. Diğer butun eğitim sureclerinde ilkokul, ortaokul, liselerde yine karma eğitimin esas olduğunu goruyoruz ve bunun eğitim surecinde ideolojik bir eğitimin parcası olarak dayatıldığını goruyoruz. Bunun bize, toplumumuza, gencliğimize, maneviyatımıza bir katkısının olmadığını biliyoruz. Bu hususta yetkililere şunu duyurmak istiyoruz; karma eğitim orfumuze, adetimize, eğitim sistemimize uygun bir dayatma değildir, bundan vazgecilmesinin eğitimimiz, geleceğimiz, cocuklarımız icin ve manevi değerler acısından cok daha uygun olacağı kanaatindeyiz.” “HÂl ciddi anlamda barınma ihtiyacı var” Yurt ve barınma sorununa değinen Caplık, “Bircok yerde yurtlar inşa edilmekle beraber hÂl ciddi anlamda bir barınma ihtiyacının olduğunu maalesef soylemek durumundayız. Cunku cok dinamik bir nufusumuz var, bu dinamik nufusun icerisinde okuyan buyuk bir kitle var ve bu kitlenin elbette barındırılması beraberinde bircok sorunu getiriyor. Atılan olumlu adımların daha da sıklaştırılması, daha acil ve pratik cozumlerin geliştirilmesini temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Okul servisleri denetime tabi tutulmalıdır” Okul servislerin ciddi bir denetime tabi tutulması gerektiğine vurgu yapan Caplık, “Eğitim surecinin bir parcası olan taşımalı eğitim ve oğrencilerin servislerle gidip gelmesinin ciddi bir denetime tabi tutulması kanaatindeyiz. Bu denetimlerin rutin hale getirilmesi gerekir. Milli eğitimin bu işe ciddi olarak eğilmesi ve bunu sistematik olarak bir denetime tabi tutması gerekir. Bu cocuklarımızın sabahleyin evden cıkarken okula ulaşıncaya kadarki surec icerisinde herhangi bir problemle karşılaşmadan aracta dinlediği şarkılara kadar butun bunların gozden gecirilmesinin gerektiğini duşunuyoruz.” diye belirtti. “Oğretmen alımına gidilip, derslik sorununa cozum getirilmelidir” Caplık, oğretmen ve derslik sorunuyla ilgili şunları soyledi: “Maalesef yeterli oğretmenimiz, dersliklerimiz yoktur. Bircok idealler var, bu ideallerin gercekleşmesi ancak fiziki zeminin oluşturulmasıyla mumkundur. 2019 yılında normal oğretime gecileceği noktasında milli eğitimin bu hususta beyanatları var, bu bizi sevindiriyor. Ancak 40-45 kişilik sınıfların mevcudu soz konusu olduğu bir zeminde elbette normal oğretime gecmenin de kısa vadede mumkun olmadığını goruyoruz. Dolayısıyla ciddi anlamda okul, derslik yapımına ağırlık verilmesi ve cozumler geliştirilmesi gerekiyor. Hakeza yeteri kadar oğretmenin olmaması bircok okulumuzda ek ders karşılığı gorevlendirmeler yapılmaktadır. Bu gorevlendirmelerin eğitimi ciddi anlamda zedelediğini, cocuklar uzerinde olumsuz etki bıraktığını duşunmekteyiz. Bunun onune gecilmesi icin yeteri kadar oğretmen alımına gidilmesi gerekiyor. Derslik sorununun da cozulmesi gerekiyor.” “Tek tip kıyafet dayatması bir anlam ifade etmiyor” Bazı yerlerde tek tip kıyafet sorunun halledildiğini, bazı yerlerde ise bu sorunun halen devam ettiğini anlatan Caplık, “Bircok yerde halledilmekle beraber zaman zaman karşılaşıyoruz. Ozellikle oğrencilere tek tip kıyafet noktasında bazı dayatmaların da ortaya cıktığını goruyoruz. Bu yerine gore belki kabullenebilirdir, fakat bu hususta kıyafet serbestisinin gunumuzde gerek oğretmenlere yonelik gerekse oğrencilere yonelik bir anlam ifade etmediği kanaatindeyiz. Bu hususun onune gecilmesi gerektiğini duşunuyoruz.” şeklinde konuştu. Secmeleri derslerin onemine değinen Caplık, “Secmeli olarak ortaokul ve liselerde onerilen derslerin tamamının bir Musluman ulkesinde asli ders olarak olması gerekir” diyen Caplık, “Peygamber efendimizin hayatı, Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgilerin her bir Mu’min icin olmazsa olmazıdır. Bunun da okullarda secmeli ders olarak değil, esas ders olarak konulmasının taraftarıyız. Secmeli derslerinde işte yerine gore ‘oğretmen olmadığı icin siyer dersini veremiyoruz. Yeteri kadar oğretmen bulamadığımız icin Kur’an-ı Kerim dersi veremiyoruz’ gibi sıkıntıları da maalesef duyuyoruz. Bunun onune gecilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Milli eğitimin bu hususta cok daha hızlı hareket ederek, cok daha acil cozumler geliştirerek secmeli ders noktasında oğrencilerimizin sectikleri Kur’an-ı Kerim, siyer ve temel bilgiler derslerine cozum getirmesi taraftarıyız.” dedi. “İlk gunden karnelerin verileceği son gune kadar eğitim kesintisiz devam etmelidir” Eğitim ve oğretimin kesintisiz olarak devam etmesi gerektiğini sozlerine ekleyen Caplık, “Donem başlarında ve sene sonlarında neredeyse bir, iki haftaya varan ders aksaklıkların olduğunu maalesef duyuyoruz. Ozellikle milli eğitim yetkililerinden şunu talep ediyoruz; okulların başladığı ilk gunden itibaren ders başlar ve kesinlikle işte ‘ilk hafta yeteri kadar oğrenci gelmiyor. Bu sebeple biz oğrencilerimizi bulamadığımız icin ders işleyemiyoruz’ gibi bir takım durumları kabul etmiyoruz. Bu eğitim camiamıza yakışmayan bir durumdur. Birinci donem ilk gunden karnelerin verileceği son gune kadar kesintisiz bir şekilde derslerin devam etmesi taraftarıyız. Bu hususta gerekli tedbirlerin alınması, gerekirse mueyyide uygulanması gerekiyorsa milli eğitim yetkilileri tarafından bu mueyyidenin uygulanması taraftarıyız. Hakeza ikinci donem başı ve ikinci donem sonuna doğru bile son gune kadar derslerin boş gecmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı. (M. Fatih Akgul - İLKHA)
Kaynak
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İlkokul, Ortaokul
- “Karma Eğitim Orfumuze Ve Adetimize Uygun Değil”