Universitelere ek yerleştirme tercihleri 5 Eylul’de sona eriyor. OSYM’nin 2017 Ek Yerleştirme Kılavuzu’na gore lisans programlarında en fazla boş kontenjan 8 bin 691 ile işletmede ortaya cıkarken; muhendislik, mimarlık ve oğretmenliklerde de yer var. On lisansta bulunan bilgisayar programcılığında ise yaklaşık 17 bin kontenjan dolmadı. Acıkoğretim dahil toplam boş kontenjan sayısı ise 370 bin civarında.

Universitelerde kayıt donemi sonrasında boş kalan yaklaşık 373 bin kontenjan icin ek yerleştirme tercihleri 5 Eylul’e kadar suruyor. Hurriyet, Eğitim Uzmanı Salim Unsal’ın desteğiyle ek yerleştirme doneminde boş kontenjanlarla ilgili verileri derledi. Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi’nin (OSYM) OSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’na gore en fazla boş kontenjan devlet, vakıf ve KKTC universiteleri toplamında 8 bin 691 ile işletmede. Bunu 5 bin 435 ile iktisat ve 2 bin 356 ile bilgisayar ve oğretim teknolojileri oğretmenliği takip etti. Turizm işletmeciliğinde 1931 ve fen bilgisi oğretmenliğinde ise 1454 boş kontenjan oluştu. Yuksekoğretim Kurulu’nun (YOK) gecen yıllarda başarı sırası barajı getirdiği muhendislik, mimarlık ve oğretmenliklerde de dikkat cekici boşluklar oluştu. MUHENDİSLİKTE BUYUK ACIK 2017-OSYS yerleştirmelerinden sonra e buyuk kontenjan acığının bazıları muhendislik programlarında oluştu. YOK 2015’te ziraat, su urunleri ve orman dışındaki muhendislik bolumlerine 240 bin başarı sıralaması getirdi. Bunun etkisiyle bircok vakıf, devlet ve KKTC universitesinde muhendislik programları ek yerleştirme donemine boş kaldı. En fazla boş kontenjan 1.057 ile elektrik elektronik muhendisliğinde gorulurken, bunu ikinci sırada 990 ile makine muhendisliği ve ucuncu sırada 904 ile inşaat muhendisliği takip etti. Gozde programlar arasında yer alan bilgisayar muhendisliğinde 809 boş kontenjan bulunurken, gıdada bu sayı 680 ve cevre muhendisliğinde ise 423 oldu. OĞRETMENLİK DOLMADI YOK’un 2016’da oğretmenlikler icin getirdiği 240 bin başarı sırası barajı boş kalan kontenjanlara da yansıdı. Bilgisayar ve oğretim teknolojileri oğretmenliğinde 2 bin 356, fen bilgisinde 1.454, Turkce oğretmenliğinde ise 584 aday icin yer kaldı. Okul oncesinde 545 ve İngilizce oğretmenliğinde ise 356 boş kontenjan oluştu. 2016’da mimarlık icin uygulamaya konulan 200 bin başarı sırası barajının ardından 1035 kontenjan boş kaldı. Mimarlık bu yıl en fazla boş kontenjana sahip 9’uncu bolum olurken, ic mimarlık 1.432 ile 6’ncı sırada yer aldı. HUKUK OKUMA İMKÂNI SURUYOR Gozde programlar arasında yer alan hukukta ise ek yerleştirme donemi icin 241 boş kontenjan oluştu. Bu sayı psikolojide 489; fizyoterapi ve rehabilitasyonda ise 329 oldu. SİYASET BİLİMLERİNDE DE YER VAR Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler programlarında da onemli sayıda boşluk var. Uluslararası ilişkiler 663; siyaset bilimi ve kamu yonetiminde 570; siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde ise 471 boş kontenjan bulunuyor. HEM DEVLET HEM VAKIF UNİVERSİTESİ ŞANSI OSYM’nin 2017 Ek Yerleştirme Kılavuzu’ndan elde edilen verilere gore devlet, vakıf ve KKTC universitelerinde acıkoğretim, on lisans ile lisans programları toplamında 373 bin kontenjan boş kaldı. Bunun 67 bini lisans, 206 bini on lisans ve yaklaşık 97 bini ise acıkoğretim programlarından oluşuyor.

Kaynak