Kışın soğuk gunlerinin gelmesiyle birlikte cocuklarda ozellikle okul cağındaki cocuklarda ve yine ozellikle okulun yada ana okulunun ilk yılındaki cocuklarda tekrarlayan oksuruk, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi bulguların gorulmesi dikkati cekmektedir. Bu tur yakınmaları olan cocuklar ebeveynleri tarafından doktora goturulurler. Yapılan muayene ve tetkiklerde elde edilen bulgulara gore cocuklardan astım tanısı alanlar olur. Bunlardan ozellikle alerji testleri pozitif bulunanlar alerjik bronşit olarak değerlendirilirler. Bir kısmına ise sadece bronşit tanısı konulur. Aslında tekrarlayan yada haftalarca suren atakları olan cocukların hastalıkları farklı isimler ile anılsa da aynı klinik yapı icinde değerlendirilir.
Astım dunyada en sık gorulen kronik cocukluk cağı hastalığıdır. Ulkemizde de sıklığı % 8-10 arasında değişmektedir. Başka bir deyişle, ortalama her 10 cocuktan biri hayatının bir devresinde astım yakınmaları gostermektedir.
Aşağıdaki bulgular astım tanısını duşundurmelidir;
Cocukta tekrarlayan hırıltı, hışıltı, oksuruk bulunması
Yada uzun sure devam eden hırıltı, hışıltı, oksuruk bulunması
Solunum alerjenlerine alerji tesbit edilmesi
Gece yada sabah artan oksuruk
Hareket ile artan oksuruk
Aşırı terleme ve sonrasında oksuruk ortaya cıkması
Nefes darlığı ataklarının bulunması
Cocukta besin alerjisi oykusu bulunması
Cocukta atopik dermatit oykusu bulunması
Ailede alerjik hastalık bulunması
Ailede astım bulunması
Allerjenlerden korunma tedbirleri uygulandığında yanıt alınması
Astım tedavisine yanıt alınması
Bu gibi durumlarda kucuk yaştaki cocuklarda klinik tanı konularak tedaviye başlanır. Daha buyuk cocuklarda basit yada kapsamlı solunum testleri yapılarak astım tanısı konur. Testlerde solunumla alınan alerjenlere duyarlılık saptanan cocuklarda alerjik bronşit terimi kullanılır. Allerji tespit edilemeyen bir kısım cocukta ise astım terimi kullanılır. Gercekte de astımlı cocukların % 85 kadarında alerjik astım vardır, % 15 kadar cocukta ise astım bulguları olmasına rağmen alerjik duyarlılık gosterilemez. Bu durumdaki olgularda alerjik olmayan astım tanısı konur. Sonuc olarak temelde bronşit ve alerjik astım aslında aynı klinik tabloyu ifade etmektedir.
Allerjik astımı olan cocuklarda ev tozu akarları, polenler, kuf sporları gibi solunum yoluyla alınan alerjenler ve solunum yollarını uyaran viral solunum yolu enfeksiyonları, keskin kokular, sigara dumanı gibi tetikleyici etkenler bulguların ortaya cıkmasında etkilidir. Sadece tetikleyicilerin etkili olduğu alerji tesbit edilemeyen cocuklarda ise tetikleyiciler astım ataklarını başlatmaktadır.
Astımda uygulanacak tedavinin ilk basamağı alerjenlerden ve tetikleyicilerden kacınmadır. Astım bulguları kontrol altına alınabilir ve astımlı cocuk tedavide biraz dikkatli davranıldığında yaşıtlarının yaptığı her turlu aktiviteyi yapabilecek hale gelir.
Uygun tedavi yontemi cocuğunuzu normal yaşantısına dondurebilir.
Tedavinin amacı hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamaktır.
Kontrol altına alınmayı takiben hastalara oncelikle yuzme olmak uzere duzenli spor yapmaları onerilmelidir.
Prof.Dr.Nihat Sapan – Cocuk Allerji Uzmanı
[h=2]Bursa Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Allerjik bronşit mi? Astım mı?
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Allerjik bronşit mi? Astım mı?