Gaffar : Gunahları tekrar tekrar, cokca bağışlayan
Cenab-ı Hak buyuruyor:
"Hakikaten Allah cok bağışlayıcı ve mağfiret edicidir." (1)
"Gercekten ben, tevbe eden, inanan, salih amellerde bulunup sonra da doğru yola erişen kimseyi şuphesiz bağışlayıcıyım." (2)
"De ki: "Ey kendilerine kotuluk edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Doğrusu Allah gunahların hepsini bağışlar. Cunku O, bağışlayandır, merhametlidir." " (3)
Gunahları cok orten, mağfireti cok olan, kullarının gunahlarını pek cok bağışlayan.
Gaffar, kulların gunahlarını ortmede mubalağa edendir. Oyle ki, bu gunahları ne dunyada ne de ahirette ortaya cıkarmaz.
Mumin, tovbe ve mağfiret ile ilgili olarak daima korku ile umid arasında bulunmalıdır.
Musluman, ne kadar ibadet ederse etsin, Allah'ın azabından guven icersinde olamaz; ne kadar gunahkar olursa olsun Allah'ın mağfiretinden ve bağışlamasından umidini kesemez. Bundan dolayıdırki; vitir namazının son rekatında okunması vacib olan kunut duaları sonunda "Ya Rabb; rahmetini umar, azabından korkarız" diye dua edilmektedir.
"Allah'ın rahmetinden umit kesmeyin." (3)
Bu Âyetin, Kur'Ân'da en umitli Âyet olduğu soylenir. Bununla beraber dikkat edilmesi gerekir ki, bu umit, gunaha teşvik icin değil, en gunahkar kimseleri bile bir an once tevbe edip Allah'a yonelmeye teşvik icin olduğu hemen peşinden gelen iki Âyetten acıkca anlaşılmaktadır. (4)
Yuce Allah, bu dunyada guzellikleri ortaya cıkaran, cirkinlikleri ve gunahları orten, ahirette ise bu cirkinlikleri cezalandırmaktan vazgecip onları bağışlayandır.
Hz.Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: "Resûlullah (s.a.v) Rabbinden naklen buyururlar ki: "Bir kul gunah işledi ve: "Ya Rabbi gunahımı affet!" dedi. Hak TeÂla da: "Kulum bir gunah işledi; arkadan bildi ki gunahları affeden veya gunah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır." Sonra kul donup tekrar gunah işler ve: "Ey Rabbim gunahımı affet!" der. Alllah TeÂla Hazretleri de: "Kulum bir gunah işledi ve bildi ki, gunahı affeden veya gunah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır." Sonra kul donup tekrar gunah işler ve: "Ey Rabbim beni affeyle!" der. Allah TeÂla da: "Kulum gunah işledi ve bildi ki, gunahı affeden veya gunah sebebiyle muÂhaze eden bir Rabbi olduğunu bildi. Dilediğini yap, ben seni affettim!" buyurdu." (5)
Kaynaklar:
1) Hacc, 60
2) Taha, 82
3) Zumer, 53
4) Elmalı Tefsiri, Zumer Suresi
5) Buhari