Ulkemizde ve dunyada mesleğini buyuk bir ozveriyle ifa eden, gelecek nesillerin yetişmesinde, değerlerin yarınlara aktarılmasında bir meşale gibi toplumları aydınlatan tum oğretmenlerin “5 Ekim Dunya Oğretmenler Gunu”nu kutlarım.
Toplumları kalkındıracak, onları hur, mureffeh ve huzurlu kılacak yegÂne oge eğitimdir. Milletler bugune kadar getirdikleri ortak kulturleri, değerleri, millî ve manevi hassasiyetleri; bilgi ve birikimleri yarınlara ancak eğitimle aktarabilir. Eğitimle dunun olanaksızlıkları bugunun olanağı, gecmişin hayalleri mevcudun gerceği olmuştur.
Sadece ulkemiz adına değil tum dunya icin son derece onemli olan eğitimin temel unsuru oğretmendir. Oğretmenlerimiz geleceğin inşasında tuğlaları bir bir yerine koyan en buyuk gucumuzdur. Yarınlarımızı teslim edeceğimiz evlatlarımız, oğretmenlerimizin gayretleriyle fikri hur, vicdanı hur, irfanı hur nesiller olarak yetişecek; ulkesini, tarihini, milletini, insanlığı tanıyıp seveceklerdir.
Milletleri yucelten ve milletlere yon veren şuphesiz oğretmenlerdir. İşte bu yuzden bir ulkenin şekillenmesinde en buyuk pay ve paye elbette ki oğretmenlerin olacaktır. Bin bir meşakkatle, yılmadan, yorulmadan yureğinde taşıdığı ışıkla rehber olan; birlik ve beraberliğin onemini, kardeşlik bilincini ve evrensel değerleri evlatlarımıza oğreten oğretmenlerimiz mesleklerden en muteberini ifa etmektedir.
Millî Eğitim camiasının neferleri olan oğretmenlerimizle guclu Turkiye icin guclu nesiller yetiştirecek ve bu nesillerle birliğimizi, dirliğimizi, varlığımızı ilelebet surdureceğiz.
Yurdumuzun her bir koşesinde ve yurt dışında tum fedakÂrlığıyla gorevini yerine getiren oğretmenlerimizin ve tum dunya oğretmenlerinin 5 Ekim Dunya Oğretmenler Gununu en icten dileklerimle kutluyor, gorevi uğrunda şehit olmuş ve ebediyete irtihal etmiş tum oğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
İsmet YILMAZ
Millî Eğitim Bakanı