Alkol ve uyuşturucu problemi bu hafta yine medyanın gundemindeydi. Son yıllarda maalesef Avrupa ve ABD'de problem azalma gosterirken, Turkiye'de artıyor. Gerci hala sorun o ulkeler kadar buyuk değil ama bu gidişle yakında gencliğimiz ve toplumumuz vahim bir durumla karşı karşıya kalacak.
Araştırmalar 25 yaşına kadar olan olumlerin % 90'lık oranını kaza, oldurulme ve intihar olarak vermekte. Bu olumlerin onemli bir kısmında da alkol ve uyuşturucunun onemli etkisi var. Gencler tehdit altında. Hangi değer yargılarını temel alacakları konusunda kafaları karışmış durumda. 'Eğitim şart' diyen toplumumuz nedense eğitim almış olana layık olduğu değeri de vermemekte.
Gencler bunu acık secik goruyor. Okumuş, bir yerlere gelmiş insanların cektikleri sıkıntıları gayet iyi anlıyor. 15-22 yaş arası gencleri olumle korkutamazsınız. Sigaranın, uyuşturucunun olumle sonuclanabileceğini onlara anlatmanız hic işe yaramaz, cunku onlar olumden korkmadıkları gibi olduklerinde kendileriyle birlikte dunyanın da son bulacağını duşunurler. Nasihat işe yaramaz. Zaten bu maddelerin zararlarını bilirler, oyle ise Turkiye ne yapmalı, cozum nerede?
Oncelikle bilinmesi gereken; genc nesil sigaradan korumalı! Cunku meslek hayatım boyunca bağımlı olup sigara icmeyen en fazla 2 yada 3 hasta gordum. Gencin bu bağlamda sigara icip-icmiyor oluşu madde kullanıp kullanmadığı ile cok ilintilidir. Restaurantlar, barlar ve cafeler dahil tum kapalı mekanlarda sigara icimi yasaklanmalıdır. İtalya'nın, Brezilya ve Guney Afrika'nın yaptığını benim ulkemde yapmak cok mu zor?
Maddelere kolay erişilebilirlik kesinlikle ciddi denetlenmelidir, 21 yaş altına sigara ya da alkol satan kişinin ruhsatı iptal edilmelidir, kısmen de olsa bu kanun ulkemizde vardır ama son derece hafife alınmaktadır. Uyuşturucu kaynakları zaten bilinmektedir. Bu yuvaların ustune cekinmeden gidilmelidir, suclular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Kaynak oluşturulmalı ve bu kaynaklar ile ivedilikle oğretmenin durumu duzeltilmelidir, oyle vicdanına, Allah'ına guvenerek oğretmenden mucize beklenemez. Gence ornek teşkil etmesi beklenen oğretmen gecim derdindedir, kendini geliştirme şansı yoktur, bu şartlar altında oğretmenliğinden mutluluk duyduğunu duşunenler kesinlikle psikiyatrik yardım almalıdır.
Oğretmen, ergen oğrencisine model teşkil edememektedir. Neden sadece bazı liseler ulkemizde ondedir? Bunun tek bir nedeni vardır; o da, orada calışan oğretmenlerin maddi ve manevi doyum icinde olmaları ve kariyerlerini hazmetmeleridir. Eczaneler ve eczacılar layık oldukları statuye kavuşturulmalıdır. Avrupa veya ABD'de tum eczaneler tek bir antibiyotik icin bile recete isterken bizim eczacılarımız (daha da vahimi kalfalar) hem tedavi onermekte hem de yeşil ya da kırmızı recete değilse istenilen, ilacları paket paket kolaylıkla recetesiz vermektedir. Alkollu araba kullanma konusunda en ağır tedbirler alınmalıdır. Benim ulkemde cesaretle alkollu araba kullananlar ne hikmetse yurtdışında kedi gibi olmakta, kolonya bile surmemektedir. Cunku sistemden cekinirler ve bir ay alkol tedavi programına alınmak istemezler. Emniyet guclerimizin hem eğitimi hem de maddi gucleri yine oluşturulacak kaynaklar ile duzeltilmelidir. Bu zor değildir; bağışlara ya da zengin işadamlarına gerek kalmadan devlet bu kaynağı aldığı trafik ve otomobil vergileri ile oluşturur. Ayrıca bu durum kaliteli emniyet mensubu gelişimini de sağlayacaktır. Hakim ve yargıclar icin ulkenin tum kaynakları seferber edilmeli, davaların kısa surede cozulmesi sağlanmalıdır. Adliyeler heybetli, suclular icin urkutucu ve modern hale getirilmelidir. Boylece genclerimiz uyuşturucudan uzak tutulabilecek ve bilincleneceklerdir.
[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alkol ve uyuşturucu icin cozum yolları
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alkol ve uyuşturucu icin cozum yolları