ALKOL BAĞIMLILIĞININ TEDAVİSİ
Alkol bağımlılığı, sigaradan sonra toplumda en yaygın gorulen psikoaktif madde bağımlılığıdır.


Alkol tuketimi ve icme oruntusu cok ceşitlilik gostermektedir. Sosyal kullanımdan, zararlı kullanım ve bağımlılığa kadar giden bir surec izlenir. Kullanılan alkol miktarı ve sıklığı arttıkca, bununla ilişkili tıbbi ve psikolojik sorunlar da artmaktadır. Tuketilen alkol miktarı ile ilişkili olarak, kan alkol duzeyi yukselmektedir.


Kan alkol duzeyi yukseldikce ortaya cıkan tablo ağırlaşmakta, giderek koma ve olum gorulebilmektedir. Bu nedenle alkol kullanım sorunu olmayan kişilerin de alkol tuketim miktarlarının kontrollu olması onemlidir.


Alkol kullanım bozukluklarında ulser gibi ceşitli mide barsak hastalıklarına; karaciğerde yağlanmadan, siroza kadar onemli karaciğer hasarına; gıda ile alınan bircok besinin emilimini bozarak, beslenme bozukluklarına; kalp ve damar hastalıklarına ve norolojik hastalıklara rastlanmaktadır.


Aynı zamanda depresyon, kaygı bozuklukları, psikotik bozukluklar sık gorulur. İntihar oranları daha yukselmektedir. Alkol bağımlılığında aynı zamanda aile ici sorunlar, calışma hayatında ortaya cıkan problemler, ceşitli yasal sorunlar ve toplumsal yaşamın etkilenmesi gorulur.


Tıbbi ve sosyal bircok sorunun yaşanmasına karşın, alkol kullanımının devam etmesi bağımlılığın tanınmasında onemli bir ipucudur. Alkol kullanım sorunu olan kişiler, boyle bir sorunları olduğunu kabul etmekte zorlanırlar. Aile icinde, işte, sağlıkları ile ilişkili ve toplumsal hayatta ceşitli sorunlar yaşansa dahi, bu sorunlarla alkol kullanımları arasında bir bağlantı kurmazlar.


Bu sorunların kaynağının alkol dışı nedenler olduğunu duşunurler. Alkol kullanımı ve ortaya cıkan olumsuz sonuclar arasında bu bağlantıyı kurmadıkları icin tedaviye başvurmak icin de bir nedenleri bulunmaz. Bu noktada aile uyeleri ve cevrelerindeki kişiler sorunun kaynağı ile bağı kurmalarında onemli bir rol ustlenebilirler.


Alkol kullanımının bir sorun olduğu farkedildiği zaman yapılacak en doğru işlem tedavi kurumları ile ilişki kurmaktır. Alkol bağımlılık yapan bir madde olduğu icin, kesildiği zaman yoksunluk belirtileri ortaya cıkar. Coğunlukla hafif yoksunluk belirtileri ortaya cıksa dahi, şiddetli yoksunluk bulguları da gozlenebilmektedir. Hatta bazı yoksunluk tabloları uygun tıbbi tedaviden yararlanılmazsa, olumle sonuclanabilir.


Tedavinin ilk aşaması alkolun vucuttan arınması olan detoksifikasyon tedavisidir. Bu tıbbi bir tedavidir. Detoksifikasyon, yoksunluk belirtilerinin şiddetine gore, ayaktan veya yatarak yapılabilir. Coğunlukla bir hafta - 10 gun icinde detoksifikasyon tamamlanır.


Detoksifikasyon tamamlandıktan sonra, alkol bağımlısı icin tedavinin uzun sureli bolumu olan psikososyal tedavi bolumu başlar. Burada yeniden kullanımın onlenmesi, riskli durumların tespiti, alkolsuz yaşamın inşası icin değişimin sağlanması onemlidir. Ailenin tedaviye katılımı, tedavi başarısını artırmaktadır.


Bağımlılık duzelebilen bir hastalıktır. Bağımlı olan kişi, bu davranışını değiştirmeye hazır olduğu zaman uygun yaklaşımlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.


En onemli cağdaş tedavi yaklaşımı alkol ile ilişkili kendisinin ve cevresinin gorduğu zararı azaltmaktır. Bu nedenle alkol tuketimi ile ilişkili sorunu olduğunu duşunen kişilerin bir tedavi kurumuna başvurması, zararlı kullanım ve bağımlılık gibi sorunun tanımlanması ve uygun mudahalelerin yapılmasına olanak tanıyacaktır.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]