Alınganlık oluşumu ve nedenleriALINGANLIK HİSSİ
Alınganlık hissi kişinin kendisini ikinci planda hissettiği ve beklentileri doğrultusunda davranılmadığında ortaya cıkan duygudur.
Bu duygu herkeste sıklıkla gorulebilir.Bazı bireyler bu duyguyu karaktermiş gibi adlandırsa da durum boyle değildir.Alınganlık duygusunun oluşumu; ilk etapta duşuncede oluşan ve aynı zamanda zihnimizde o duşunceyi surdurduğumuzde de artış gosteren bir durum halinde gorulmektedir.
Genel anlamda '' alınganlık hissi'' şu kişilerde gorulur diyemeyiz.
Bilhassa,ozguven problemi olan kişilerde,eleştirilere kapalı,icine kapanık,her soyleneni yanlış anlamaya yatkın olan bireylerde daha sıklıkla gorulmektedir.
Alınganlık hissi hangi yaş grubunda daha sık gorulmektedir?
Alınganlık hissinin belli bir yaşla sınırlandırmamız yanlış olur. Gozlemlediğimiz kadarıyla ergenlik donemine giren bireylerde daha sık gormekteyiz.Ergenlik doneminde kendini algılama,anlama ve yetişkinliğe atılan bir adım olduğundan dolayı ebeveynlerin onu anlamadığını duşunerek alınganlık duygusuna kapılır.
Alınganlık hissi en fazla kadında mı olur erkekte mi ?
Erkek ve Kadın birbirinden farklı olarak yaratılmış varlıklardır.İki cinsinde ayrı ayrı karakteri ve duşunce tarzı bulunmaktadır. Yetiştiği ortam ve duşunce yonetimindeki olguların şekillenmesiyle,bu tutum meydana gelmektedir.Kadınların biraz daha duygusal olmasından dolayı,akla kadınların daha alıngan olduğu gelebilir.Lakin bu durumun duygusal yapılarıyla değil,hangi duyguyu tercih ederek kullanmak istemesiyle meydana gelmektedir.
Ozguven problemi olan kişilerde nasıl bir alınganlık gozukmektedir ?
Ozguven,insanın kendisinde var olan bir guven şeklidir.Birey ozguvenini bir şekilde yitirdiğine inandıysa,bu durum onda kurtulması zor bir problem olarak one cıkabilir.Boylece,kendi icinde surekli eziklik duygusu ve değersizlik duygusuyla yaşamaya zamanla alışmaktadır.Bu alışkanlıklar karakterine donuşmeye başladığını duşununce pes eder ve kendisini ozguvensiz birisi olarak tanımlar.Bazı bireylerde ise,bu durum tam tersi yol alarak,ofke ve ustunluk kompleksiyle kendisini gostermektedir.Durumda boyle olunca,karmaşık duygularla yoğrulmuş duşunce tarzları, iyi bir şey de soylense sanki hakaret ediyormuş gibi algılanarak,alınganlık hissi oluşur.
Eleştirilere kapalı olmak bir problem midir? Kişi eleştirildiğinde neden alınganlık gosterir ?
Eleştiri karşımızdaki insanı daha guzel bir noktaya getirecek ise cok guzel bir şeydir. Lakin hakaret vari uslupla bu durumu gercekleştiren bireyler eleştirdiklerini zannediyor ise, tamamen yanılgı icindedir. Bu tarz uslup kullanan kişilere maruz kalan bireyler,kendi iclerinde alınganlık gosterebilmektedir. Bu kişi sevdiği bir kişi ise,alınganlık olarak one cıkar.Sevmediği veya tanımadığı kişi ise,ofkeye veya kızgınlık hissine donuşebilmektedir.
Guzel bir uslupla karşımızdaki kişiyi eleştiriyorsak ve karşımızdaki kişi halen daha alınganlık gosteriyorsa o konuda hassas olduğunu duşunmemiz gerekir.
Eleştiriler, karşımızdaki kişinin ruh haline gore yapılmalı ve aynı zamanda kendi doğrumuzu karşımızdaki kişiye empoze etmeye calışmamalıyız.
Alınganlık gosterildiğinde hangi belirtiler daha sık gorulur ?
Gerginlik ,Endişe ,Ofke, Depresif duygu durum,Ağlama, Uzuntu hissi, Kendini beğenmeme ,Sabırsızlık, O anda başka şeylere odaklanamama,İce kapanma,Sinirlilik, Tahammulsuzluk en sık rastlanan duygulardır.
Bireyler alınganlık duygusundan nasıl kurtulabilir?
Bu duyguyu cok fazla ve sık yaşıyorsa kesinlikle bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Alınganlığın oluşumunda kategorisel olarak adlandırılan duygulara sahip bireyler,o duygularından kurtulduklarında alınganlık duygusu da en aza inmektedir. Alınganlık duygusu kendi kendine oluşan bir duygu değildir. Kesinlikle tetiklenmesi ve bir kişiyle iletişimden sonra meydana gelmesi gerekmektedir. Kişi kendi kendine hic bir şey yok iken alınganlık gosteriyorsa,başka bir psikolojik problemin olması muhtemeldir.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alınganlık oluşumu ve nedenleri
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alınganlık oluşumu ve nedenleri