Rinit alerjik yuruyuşun bir parcası olarak karşımıza cıkabilen ve cocuk ve yetişkinlerde okul ve iş başarısını oldukca duşurebilen bir hastalıktır. Rinitte başvuru şikayetleri tekrarlayan burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı, burunda dolgunluk hissi, sık burun cekme, burun kaşıntısı, tekrarlayan hapşırık, aksırık, geniz akıntısı, gozlerde, boğaz, damak ve kulaklarda kaşıntı, gozlerde sulanmadır. Bu şikayetler nedeniyle hastanın uyku kalitesi, okul ve iş başarısı oldukca duşebilir.
Bu şikayetler yılın belli donemlerinde olabildiği gibi tum yıl boyunca da tekrarlayabilir. Deri testi pozitiflikleri rinitte şikayet oluşum zamanları ile ilgili bize bilgi verir. Rinit bulgularına ev tozu ve ev akarı, ağac, ot, cimen polenleri, mantar sporları, hayvan tuy ve kepekleri, gıdalar neden olabilir. Bazı mesleki maruziyetlerde de rinit bulguları gorulur. Kapalı ve acık ortam cevre kirliliklerinde de rinit gorulebilir. Tutun, spreyler, yeni binaya taşınmış olma kapalı, kimyasallar ve endustriyel kirlilik acık cevre kirliliklerine ornek oluşturur.
Rinit alerjik rinit, lokal alerjik rinit, nonalerjik rinit, enfektif rinit olarak sınıflandırılabilir. Benzer şikayetlere sebep olabilse de bu alt başlıklarda fizik muayene bulguları ve deri testi sonucları farklıdır. Tum rinit nedenlerinde burun mukozasında inflamasyon gorulur.
Kendisinde veya ailesinde alerji oykusu olan cocuklarda rinit daha sık gorulur. Alerjik yuruyuş, besin alerjisi atopik dermatit, astım şeklinde ilerler. Rinit alerjik yuruyuşun en son gorulen basamağını oluşturur.
Atopik Yuruyuş
Cocuklarda yoğun burun akıntısı ya da tıkanıklığı, tekrarlayan hapşırıklar, geniz akıntısı, gozlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetlerle gelen rinit doğru ve yeterli şekilde tedavi edilmezse komplikasyonlar gelişebilir. Aileler cocuklarında enfeksiyonun cok cabuk akciğerlere indiğini, tekrarlayan grip bulguları yaşadıklarını ifade ederler ve cocuklarında bir bağışıklık sistemi problem olmasından endişe duyarlar. Bu cocuklarda sık tekrarlayan ust solunum yolu enfeksiyonları (grip, tonsillit yani bademcik enfeksiyonu, farenjit, sinuzit) gorulebilir.
Rinit doğru şekilde tedavi edilmez ve kronikleşirse adenoid hipertrofi yani geniz eti buyumesine yol acar. Geniz eti buyuyen hastalarda horlama, ağzın acık durması şikayetleri olur. Geniz eti buyumesi ile birlikte ostaki tupu daralır ve hava pasajı azalır. Hastalarda tekrarlayan otit yani kulak enfeksiyonları olur, ki bu durum da iletim tipi işitme kaybına yol acabilir. Kronik ağız solunumu, horlama sonucu adenoid yuz gelişebilir. Dişlerde bozukluklar yani malokluzyon gorulebilir. Hastalarda uyku bozuklukları, uyku kalitesinde duşme, uyku apnesi gelişebilir.
Rinitli hastaların astım, astımlı hastalarda rinit gorulme sıklığı artmıştır. Rinit iyi tedavi edilmezse astım bulgularını kontrol altına almak zorlaşabilir ve astım atak sıklığı artar. Bu hastalarda tekrarlayan hışıltı, kuru oksuruk ve gece oksurukleri, nefes darlığı şikayetleri olur.
Hastanın alerjik, nonalerjik, lokal alerjik ya da enfektif rinit gruplarından hangisinde olduğuna alerji uzmanı tarafınca karar verilir ve uygun tedavi duzenlenmesi ile şikayet ve bulgularda belirgin duzelme olur. Rinit tedavisinde cevresel uyaranlardan korunma yanında hastanın şikayet, fizik muayene ve test sonuclarına gore bireysel tedavi ve immunoterapi yani aşı tedavisi planlanabilmektedir.

[h=2]Ankara Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]