ya vekil ya vekil anlamı fazileti evlenmek icin esmaul husna evlilik icin esmaul husna

Vekil : Her şeye vekil

Cenab-ı Hak buyuruyor.
"Enough is Allah as a disposer of affairs" (1)
"Vekil olarak Allah yeter." (1)
"They said: "For us Allah sufficeth, and He is the best disposer of affairs." " (2)
" 'Allah bize yeter. O ne guzel vekîldir!' dediler." (2)
"Not other than Me as Disposer of affairs" (3)
"Benden baska vekil edinmeyin"(3)

Vekil, vekalet verenin ihtiyac duyduğu butun şeyleri adına yapmaya yetkili kıldığı kimsedir.

Allah iman sahibi olan, samimi kullarına karşılaştıkları her turlu durum ve şartta Kendisine guvenmelerini soyler. Nitekim tum peygamberler Allah'ın dinini anlatırken, bircok zorlukla karşılaşmış, hitap ettikleri topluluklar coğu zaman onlara duşmanlıkla karşı cıkmışlardır. Ancak elciler, Allah'ın birliğini, O'nun emir ve yasaklarını anlatma konusunda her zaman cesur ve kararlı bir tutum sergilemişlerdir. Hep Allah'ı vekil edinmişler, yalnızca O'nun hoşnutluğunu gozetmişlerdir.

Allah dinine yardım edenlere yardım edeceğini Kuran'da bizlere bildirmiştir. Elbette ki muminlerin karşısında onlara karşı mucadele eden, şeytanı izleyen topluluklar daima olur. Bu topluluklar muminleri engellemek icin geniş kapsamlı planlar kurabilirler. İncitici sozler ve iftiralarla muminlerin şevklerini kırmaya calışırlar. Ama hicbir zaman istedikleri olmaz. Onların guvendiği şeyler Allah'ın gucu ve sonsuz aklı yanında gecersizdir. Allah kurdukları her planı en ince detayına kadar bilen ve gorendir. Allah kufrun tuzaklarını bozulmuş olarak yaratır. Allah Kendisini dost edinmiş, sabırlı ve kararlı muminlere yardım eder.
Olabilecek en guzel sonucla muminleri başarıya kavuşturur. Bu son derece metafizik, asla inkarcıların anlayamayacakları ve sahip olamayacakları buyuk bir guctur. Mutevekkil muminler bu sayede maddi ve manevi yonden buyuk bir kuvvet kazanmış olurlar. (4)

Tevhidin hakikatini anlamak icin kul, kalbini işlerden uzak tutmalı, butun işleri Allah'a havale etmeli, bu işlerin sıkıntı ve zorluklarıyla kalbini meşgul etmemelidir. Vekil olan Allah pek zengindir. Vekil'in pek zengin, vefakar ve comert olduğuna gore Mevla'na ibadet etmeye yonel. Allah'ı tanıyan kimsenin, butun işlerinde O'na tevekkul etmesi ve her işini O'na havale etmesi gerekir. (5)

Kaynaklar:
1) Nisa, 81
2) Al-i İmran, 173
3) İsra, 2
4) Allah'ın İsimleri, Harun Yahya, Vural Yayınları, 2000
5) EsmÂ-ul Husna, Karınca Yayınları, Nisan 2004
6) Calligraphy, The Most Beautiful Names, Tosun Bayrak, Threshold Books, 1985