[h=1][/h]Akut Atopik Konjonktivit
Genellikle ailesinde atopi hikayesi olan IgE ile oluşan tip 1 allerjik cevaptır. Tozlar, kufler, polenlerin tetiklediği ani başlayan kaşıntı, yanma, konjonktivada kızarıklık ve odem, sulu akıntı gibi semptomlarla kendini gosterir. Reaksiyon gozde sınırlı olabildiği gibi burun, cild ve akciğerlerde de gorulebilir. Tedavide mumklun olabildiğince allerjen maddelerden uzak kalınması sağlanmalıdır. Bunun mumkun olmadığı durumlarda tedavide etkili ilaclar kullanılır. Tedavide bazı ilacların iki haftadan once etki gostermeyeceği akılda tutulmalı ayrıca allerjik reaksiyonun uzun sureceği bilinerek koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Dort haftadan uzun suren konjonktivitlere kronik alerjik konjonktivit denir. Bu hastalarda vucut savunma sisteminin zayıf olabileceği bilinerek enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalıdır.
Alerjik Dermato Konjonktivit
Goz kapakları ve konjonktivanın kontakt alerjisi sonucu gorulen tip 4 alerjik reaksiyondur. Daha once alerjen madde ile temas hikayesi olan kişilerde ikinci temasla birlikte gorulur. Bu reaksiyona giysi, takı, plastik gibi maddeler neden olabileceği gibi idoksiurudin, atropin, timersol gibi ilaclar da neden olabilir. Alerjik reaksiyon gozde mukopurulan akıntı ile birlikte olan şiddetli kaşıntı ve konjonktivada papiler yapılara neden olur. Alt kapak ve kapakların dış kısmında ciltte tipik egzamatoz dermatit gelişir. Kronik olgularda gozyaşı kanallarının girişleri tıkanarak gozlerde sulanmaya neden olabilir. Goz kapak cildi parşumen kağıdı gibi bir gorunum alır. Korneada noktasal hasarlar oluşabilir.
Vernal Konjonktivit
Sıklıkla cocukluk yaş grubunda gorulen cift taraflı ve tekrarlayan bir konjonktivittir. Başlangıc sıklıkla bahar ve yaz aylarında olup daha serin aylarda sıklığı azalır. Erkeklerde kızlara oranla iki kat daha sık ve coğunlukla 5 - 20 yaşları arasıdna gorulur. Aile atopi hikayesi sıktır. En belirgin ozelliği kaşıntı, ışıktan rahatsızlık, yanma, sulanma, hafif kapak duşukluğu ve mukoit akıntı şeklindedir. Vernal konjonktivit palpebral, limbal ve karışık olmak uzere uc klinik şekilde gorulur. Palpebral formunda ust kapak konjonktivasında kaldırım taşı gorunumu sergileyen papiler yapılar belirgindir. Limbal formunda korneanın konjonktivayla birleştiği sınırda noktasal jelatinoz opasiteler gorulur. Bu noktalar horner- trantas noktaları olarak bilinir. Olguların %50 sinde kornea tutulumu gorulur. Başlangıcta kornea epitelinde noktasal benekler, damar ve bağ dokusundan oluşan pannus dokusuna donuşur. Kronik olgularda sıklıkla 1/3 ust korneada ulserler ve iyileşen ulserlerin altında derin korneal opasiteler gorulur. Tedavide hastalığın kronikliği goz onune alınarak %4 luk kromolin sodyum gibi uzun donemde nekaat sağlayıcı ilaclar kullanılmalıdır. Akut olgularda yan etkileri goz onunde bulundurularak kortiko steroitli damlalar kullanılır.
[h=2]Bursa Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alerjik konjonktivitler
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alerjik konjonktivitler