Alerji, dışarıdan maruz kalınan veya vucudun kendi maddesine karşı bağışıklık sisteminin verdiği normal dışı bir tepkidir.
Bu tepki, genetik faktorlere, vucudun o maddeye karşı duyarlılığına, alerjen maddeye uzun sureli maruz kalınmasına, stres, sıkıntılı ruh halinin bağışıklık sistemine etkisine bağlı olarak oluşabilir.
Allerjen dediğimiz ev tozu, polen, ceşitli yiyecekler, ilaclar, virusler, sigara dumanı, soğuk ruzgarlı hava gibi etkenlere karşı bağışıklık sistemi maddelerinin aşırı salgılanması sonucu, kızarıklık, kaşıntı, şişlik(odem), bazı salgılarda artış gibi belirtiler oluşur.Bunlar da, allerjik rahatsızlık dediğimiz tabloyu oluşturur.Şikayetler surekli veya donem donem tekrarlamalar şeklinde gelişebilir.
Allerjen dediğimiz faktorler coğu kişiye karşı zararsızdır.Ancak atopik bunyeli dediğimiz duyarlı kişiler uzerinde etki gosterirler.
En sık rastladığımız allerjik hastalıklar ve belirtileri aşağıdaki gibidir.
Allerjik Rinit
Burun tıkanıklığı
Baş ağrısı
Su gibi burun akıntısı
Kaşıntı, hapşırma
Koku almada azalma
Allerjik Konjuktivit
Gozlerde kızarma
Kaşıntı
Goz yaşarması
Sinuzit
Burun tıkanıklığı
Baş ağrısı
Burun arka kısmından akıntı
One eğilince yuzde ağırlık hissi
Egzema ve urtiker gibi ciltteki alerjiler
Ciltte kızarıklık
Kaşıntı
Ciltte şişlik
Ciltte kabuklanma, yar, vezikul
Allerjik Astım
Hırıltılı solunum
Oksuruk
Nefes darlığı
Allerjik Bağırsak Hastalıkları
İshal
Karın ağrısı
İştahsızlık, halsizlik
Kilo kaybı
Gelişme geriliği
Allerjik hastalıklarda hastanın oykusu ve muayenesi sonucu teşhis konabilir.
Allerji testleri yapılarak allerjen saptanabilir.
Kanda eosinofil, IgE bakılması teşhisi destekler.
Alerji nedir?
Alerji, vucudumuza dışarıdan giren ceşitli maddelere karşı gosterilen anormal bir tepki olarak tanımlanabilir. Burada esas amac, vucudu yabancı olduğu farkedilen bu maddeye karşı korumaktır. Aslında yabancı olduğu halde, vucudumuza hicbir zararı dokunmayacak hatta yararları olabilecek bu madde adeta bir duşman işlemi gormekte ve duşmana gosterilen bu aşırı tepki vucutta birtakım hasarlara ve zararlara yol acmakta ve alerjik bir hastalık olarak karşımıza cıkmaktadır. Orneğin, yumurtaya alerjisi olan bir kişiyi ele alalım. Yumurta, normal insanlar icin, icerdiği protein, vitamin.. gibi yapı taşları ile cok yararlı bir besin maddesidir. Yumurtaya alerjisi olan kişi, yumurtayı kendine yabancı, hatta duşman gibi gorur. Bu kişi yumurta yediğinde bağışıklık sisteminin alarm zilleri calmaya başlar:
Dikkat, vucuduna bir yabancı girdi. O senin duşmanın, onu yok et. Bağışıklık sistemi de tum kuvvetleriyle yumurtayla savaşa başlar ve sonucta hafif kaşıntılardan astıma, saman nezlesinden anafilaksiye kadar ceşitli alerjik tablolar ortaya cıkar. Cok değerli bir besin maddesine gosterilen bu tepki ne kadar haksız değil mi?
Diğer taraftan, arı zehirine alerjik olan bir kişideki aşırı tepkinin ise son derece gecerli bir mantığı vardır. Bu, adı ustunde arı zehiri. Bu zehirden vucudun haberdar olması, ona karşı birtakım tepkiler gostermesi, onu yok etmeye calışması.. hep vucudun yararı icindir. Ama, bu tepkilerden vucut da bu arada zarar gorurmuş, o başka mesele.
Alerjen nedir?
Alerjiye neden olan maddelere alerjen denir. İnsanlar her maddeye karşı alerjik olabilirlerse de, alerjenlerin coğu organik kokenli maddelerdir ve normalde zararsız olan, her gun karşılaştığımız, temas ettiğimiz, yediğimiz, ictiğimiz şeylerdir.
Yumurta, sut, fındık, fıstık, balık, midye.. gibi besinler.
İcecekler…
Cocukların balonu, emzikleri, bulaşık eldivenleri...
Kedi, kopek, tavşan...
Bilezikler, kupeler, takılar...
Tozlar, kufler, polenler...
Boyle daha binlerce, milyonlarca madde.
Aspirin, penisilin gibi can kurtaran ilaclar.
Hatta, kortizon. Evet, bazı insanlar alerji tedavisinin bir numaralı ilacı olan kortizona karşı bile alerjik olabilirler. Ne buyuk şanssızlık değil mi?
Solunum yolları alerjilerinin sebepleri nelerdir?
Alerjenler, vucudumuza ceşitli yollarla girebilirler:
Deriden,
Solunum yoluyla,
Sindirim sistemi yoluyla.
Astıma ve alerjik nezleye yol acan alerjenlerin buyuk coğunluğu solunum yoluyla vucuda giren alerjenlerdir; bunlara havada bulunan alerjenler anlamına gelen aeroalerjen ismi verilir.
Aeroalerjenlerin en onemlileri şunlardır:
Ev akarları,
Polenler,
Bazı evcil hayvanlar (kedi, kopek...)
Kuf mantarları..
Bu alerjenlerin, akciğerlerdeki kucuk bronşiollere ve hava keseciklerine kadar gelebilmeleri icin caplarının 5 mikron’ dan daha kucuk olması gerekir. 5 mikrondan daha buyuk caplı alerjenler, boyutlarına gore, burunda veya ust solunum yollarında tutunurlar.
Capları 20-60 mikron olan polenlerin, astımdan cok alerjik nezleye yol acmalarının nedenlerinden biri de bunların buyuklukleri nedeniyle kucuk bronşlara kadar gelememeleri olabilir.
Kimler alerjiye daha yakındır?
Bazı kişiler doğuştan alerjiye daha yatkındırlar. İşte, doğuştan genetik (kalıtsal) olarak alerjiye yatkın olmaya atopi, boyle kişilere de atopik kişi denir. Atopik kişi sahip olduğu kalıtsal ozellikler nedeniyle, karşılaştığı bazı maddelere karşı immunglobulin E sınıfından antikorlar uretir ve dolayısıyla da o madde, o kişi icin artık herhangi bir madde değil, bir alerjendir.
Atopik kişilerin kanında alerjik oldukları maddelere karşı yuksek miktarda immunglobulin E antikorları vardır ve bunlarda gunun birinde bir alerjik hastalık ortaya cıkma riski yuksektir.
Atopik kişilerde alerjik hastalığın ortaya cıkmasında, orneğin astım belirtileri gostermeye başlamasında cevresel faktorlerin cok onemli etkisi vardır. Nitekim, genetik yapıları aynı olan tek yumurta ikizlerinin sadece %’inde aynı alerjik hastalık bulunur. Alerji yalnız kalıtsal faktorlerin etkisiyle ortaya cıkıyor olsaydı, her iki cocuğun da aynı alerjik hastalığa sahip olması gerekirdi.
Alerjik hastalıklar nelerdir?
Alerjik hastalıkların başlıcaları şunlardır:
SAMAN NEZLESİ (Alerjik Nezle)
GOZ NEZLESİ (Alerjik Konjunktivit)
ASTIM (Alerjik Bronşit)
URTİKER ve EGZEMA (Alerjik Deri Hastalıkları
[h=2]İzmir Geleneksel Tıp Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alerjik hastalıklarda akupunktur tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alerjik hastalıklarda akupunktur tedavisi