ya mukaddim ya mumit duası mukaddim ne demek duası el
Mukaddim : İstediğini one alıcı, dilediğinin mertebesin yukselten

Yuce Allah, istediği kimseleri onegecirir, istediği kimseleri de geri bırakır. Bu one gecirme veya geri bırakma dini konularda olduğu gibi yaradılış ve maddi konularda da olur. Yuce Allah, canlıların kimini once, kimini de sonra yaratmıştır. Kimine zenginlik vermiştir, kimine vermemiştir. (1)
Mukaddim ve Muahhir isimlerinden birini zikretmeden yalnız otekiyle dua etmek caiz değildir. Her ikiside Allah'ın fiili sıfatlarındandır. Dilediğini one alan, dilediğini arkada bırakan O'dur. One alınan kimse yuksek mertebeler cıkar. Geri bırakılan ise en aşağı mertebelere iner. Geri bıraktığını one cıkarmaz, one cıkardığını da geriye bırakmaz. Bu iki ismi birlikte zikretmek, ayrı zikretmekten daha guzeldir. (2)

Bu İsmi bilmenin Faydaları:
Musluman, Allah'ın one cıkardığını one cıkarmalı arkaya koyduğunu arkaya koymalıdır. Allah'ın ibadet etmekle yukseltip azizi kıldığı kimseye saygı duymalı ve ona yakın olmalı, gunah işleyerek zelil kıldığı kimseden de uzak durmalıdır.
Allah'ın Mukaddim ve Muahhir olduğunu bilen kimse, ibadet ve iyiliklerinin cokluğuna guvenmez, gunah ve kotuluklerinin cokluğu nedeniyle de Allah'tan umit kesmez. Zira Allah'a uzak gibi gorunen nice kimseler yakın, yakın gibi gorunen nice kimseler de gercekte O'ndan uzaktır.
Daima kotu sondan, gunahları one alıp ibadetleri geriye bırakmaktan Allah'a sığınırız. (2)

Kaynaklar:
1) EsmÂ-ul Husna, Rauf Pehlivan, İstanbul Dağıtım A.Ş., 2002
2) EsmÂ-ul Husna, Karınca Yayınları, Nisan 2004