Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "2018 yılında oğretmen ataması yapacağız. Butce Meclis'e sunulsun, Meclis'ten cıkacak rakamı da dikkate alarak 2018 yılında oğretmen atamasını gercekleştireceğiz." dedi. MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy tarafından meclis gundemine taşınan sozleşmeli oğretmenlerin aile butunluğu ile ilgili hususu Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz değerlendirdi ve konuyla ilgili acıklamada bulundu. Turkiye genelindeki 38 bin sozleşmeli oğretmenin yuzde 90’ından fazlası da Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgelerinde gorev yapıyor. İki bolgemiz onemli bir ağırlık taşıyor. Sozleşmeli oğretmen uygulamasıyla eğitimcilerimizin bolgelerdeki kalış suresi 4+2 olarak hesaplanıyor. Mevzuat gereği, zorunlu olarak 4 yıl sozleşmeli oğretmen olarak calışacak, daha sonra ki 2 yıl da kadrolu olarak bulunduğu bolgede oğretmenimizin calışması gerekiyor. Tecrubeli oğretmenlerin bolgedeki kalış suresini uzatan sozleşmeli oğretmen uygulaması, bu bolgedeki eğitimin kalitesinin artmasını da ciddi oranda etkileyecektir.”

TEOG sınavının yerine gelecek olan sistem hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni liseye geciş sisteminin detaylarını paylaştı. Aynı zamanda oğretmen alımıyla ilgili bir soruya da cevap veren Yılmaz, oğretmen alımı hakkında da acıklama yaptı. Peki oğretmen alımı yapılacak mı? Oğretmen alımı ne zaman? İşte detaylar...

OĞRETMEN ALIMI NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı bunyesinde oğretmen olarak gorev yapmak isteyen milyonlarca adayın buyuk merak ve heyecanla beklediği oğretmen alımı işlemine ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan son dakika acıklaması geldi. Bakan Yılmaz, yaptığı acıklamada 20 bine yakın oğretmenin alınacağını duyurdu.

MEB Daire Başkanı Cankurt konuyla ilgili yaptığı acıklamada ozetle şu ifadeleri kullandı:

“Sozleşmeli oğretmen uygulaması daha cok Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgesine hitap ediyor. Bakanlığımız bu konuda kalkınmada oncelikli illeri baz alarak hareket etti. Doğu ve guneydoğu illerimiz kalkınmada oncelikli iller olduğundan bu uygulamanın bağlayıcı ozelliği on planda tutuldu. Turkiye genelindeki 38 bin sozleşmeli oğretmenin yuzde 90’ından fazlası da Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgelerinde gorev yapıyor. İki bolgemiz onemli bir ağırlık taşıyor. Sozleşmeli oğretmen uygulamasıyla eğitimcilerimizin bolgelerdeki kalış suresi 4+2 olarak hesaplanıyor. Mevzuat gereği, zorunlu olarak 4 yıl sozleşmeli oğretmen olarak calışacak, daha sonra ki 2 yıl da kadrolu olarak bulunduğu bolgede oğretmenimizin calışması gerekiyor. Tecrubeli oğretmenlerin bolgedeki kalış suresini uzatan sozleşmeli oğretmen uygulaması, bu bolgedeki eğitimin kalitesinin artmasını da ciddi oranda etkileyecektir.”

OĞRETMEN ATAMALARI BAŞVURU VE MULAKAT SURECİ

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye gore, ilana cıkılmasının ardından oğretmen atamaları başvuru sureci başlayacak. Başvurular değerlendirildikten sonra branşlardaki ihtiyaca gore 60 aday mulakata cağrılacak. Mulakatların ardından da 20 bin oğretmen sozleşmeli olarak atanacak.

SOZLEŞMELİ OĞRETMEN BAŞVURU ŞARTLARI

1.1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,

1.2. Turk vatandaşı olmak (Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti vatandaşları icin Turk vatandaşı olma şartı aranmayacaktır.),

1.3. Mezun olunan yuksekoğretim programı, Bakanlığın oğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına gore atama yapılacak alana uygun olmak,

1.4. Oğretmenliğe kaynak teşkil eden yuksekoğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar haric olmak uzere, Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birinin başarıyla tamamlamış olmak,

1.5. Yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olanların, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca yuksek oğrenimlerinin ve/veya pedagojik formasyon belgelerinin yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına veya programlarına denkliği kabul edilmiş olmak,

1.6. 2016 yılı Kamu Personel Secme Sınavında atanacağı alan icin puan turleri (KPSSP10 ve KPSSP121) itibarıyla 50 ve uzerinde puan almış olmak,

1.7. Devlet memurluğundan veya oğretmenlik mesleğinden cıkarılmayı gerektiren bir ceza almamış olmak,

1.8. 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli oğretmen olarak calışmakta iken sozleşmeleri feshedilenler bakımından, başvuru tarihinin son gunu itibarıyla bir yıl bekleme suresini tamamlamış olmak.

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

Lisans diploması veya mezuniyet gecici belgesinin aslı veya onaylı orneği, Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans, Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası, İlkoğretim Sınıf Oğretmenliği ya da İngilizce Oğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya bu belgenin onaylı orneği,

Yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olanların, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca verilen yuksek oğreniminin ve pedagojik formasyon belgesinin yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına veya programlarına denklik belgesi,

Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince Felsefe bolumu mezunlarından; 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji, sosyoloji bolumu mezunlarından; 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belgenin aslı veya onaylı orneği (Bu belge pedagojik formasyon belgesi yerine kullanılamaz.).

Adaylardan başvuruda sağlık, askerlik ve adli sicil durumlarına ilişkin belge istenmeyecek, Elektronik Başvuru Formunda beyan alınacaktır.

MİLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN MİSYONU NEDİR?

Mili Eğitim Bakanlığı kendisine misyon olarak; duşunme, anlama, araştırma ve sorun cozme yetkinliği gelişmiş; bilgi toplumunun gerektirdiği bilgi ve becerilerle donanmış; millî kultur ile insanlığın ve demokrasinin evrensel değerlerini icselleştirmiş; iletişime ve paylaşıma acık, sanat duyarlılığı ve becerisi gelişmiş; oz guveni, oz saygısı, hak, adalet ve sorumluluk bilinci yuksek; gayretli, girişimci, yapıcı, yenilikci, barışcı, sağlıklı ve mutlu bireylerin yetişmesine ortam ve imkÂn sağlamayı edinmiştir.