ya vahid ruyada esmaul husna ruyada esmaul husna okumak allahın isimlerini saymak husnayı okumak
Vahid : Tek ve eşsiz. Zatında, sıfatlarında, işlerinde, isimlerinde, hukumlerinde, asla ortağı veya benzeri dengi bulunmayan.

Cenab-ı Hak buyuruyor:
"De ki: O, Allah birdir." (1)


"Yemin ederim ki, ilÂhınız birdir." (2)

"O ancak bir tek Allah'tır." (3)

"Tek ve kahhÂr olan Allah'tan başka bir tanrı yoktur." (4)

"İlÂhınız bir tek Allah'tır. O'ndan başka ilÂh yoktur." (5)

Allah'ın, zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bolunmesi ve sayısının artması soz konusu olmayan ve bir ve tek olduğunu ifade eden ismidir.
Ezelde yalnız Allah vardı. Başka hicbir şey yoktu. Hz.Peygamber bir hadislerinde bu anlama şoyle işaret etmiştir. Sadece Allah vardı O'nunla birlikte hicbir şey yoktu". Buutn celÂl ve kemal sıfatları sadece Allah'ta bulunmaktadır. Bu yonuyle O, bir ve tektir. Butun varlıkları idare eden ve işleri yuruten yalnız O'dur. Bir şeyi yaratmak ve yapmak icin herhangi bir maddeye, sureye, alete ve hazırlığa ihtiyacı yoktur. (7)

Helali, haramı yasalaştırmak; sevabı ve gunahı belirlemek gibi, kullarını odullendirmek veya sadece cezalandırmakta O'na mahsustur.Butun bu hususlarda Allah yerine başkalarını koymak veya Allah'a benzeterek yetkili saymak şirktir; affı olmayan en ağır suctur.
Ey insanlar! hepinizin ibadet ve kulluğuna layık ve buna hakkı olan gercek ilÂhınız, bir tek ilÂhtır. "VÂhid" sıfatı ile nitelendirilmiş bir ilÂhtır ki, ilÂhlıkta tektir. Hem sizden başkalarının da diğer bir ilÂhı var sanmayınız. O'ndan başka hak olan hicbir ilÂh yoktur. O'ndan başka ilÂh tutulanların hic biri ilÂhlığa layık değildir. Hepsi boş, hepsi batıldır. O'ndan daha ustun veya O'na denk bir ilÂh duşunulmesi imkansız olduğu gibi, O'ndan daha aşağı seviyede olmak şartıyle de O'nun ilÂhlığına ortak olabilecek mabudlar, tanrılar yoktur. İlÂhlığa ortak olmak mumkun değildir. Gercek ilÂh ancak o tek olan Allah'tır. O'nun butun yaratıklara başlangıc olan bircok isimleri ve sıfatları varsa da, yine zatından hakkıyle bahsetmek mumkun değildir. Hakk'ın gercek mahiyeti, her turlu bileşimden uzaktır. O tek olan Ferd'i vasıflandırmak imkansızdır. Cunku vasıf, vasıflanan ile sıfat arasında az cok bir başkalık gerektirir. Başkalık olunca da ferdîlik kalmaz. Bir de herhangi b r şeyden haber vermek, kendisinden haber verilen bir şey ile, haber verme şekli ister. Bu ise ferdî-liğe aykırıdır. Bunun icin turetilen isimlerin hepsi de Hakk'ın gercek mahiyetinin, birliğinin aslına ermekten uzaktır. O'nun zatına en son "O" denebilir. (6)


Allah'ın buyukluğunu kavrayamayan insanlar yuzyıllardır O'na denk gucler bulmaya calışmışlar, O'nu goremedikleri icin gozlerinde yucelttikleri şeylere tapmışlardır. Kimisi cok parlak ve guclu gorduğu icin guneşi daha ustun tutmuş ve ona tapmış, kimisi de yıldızların onunde eğilmiştir. Hatta bazıları akılsızlığın boyutlarını o kadar genişletmiştir ki tum acizliklerine rağmen, kendilerinin de cok guclu olduğunu soyleme cesaretini gostermişlerdir. Allah'a denk ilahlar bulmaya calışmak yalnızca gecmişte yaşayan insanlara mahsus bir akılsızlık değildir. Gunumuzde de pek cok insan Allah'a ortak koşarak, O'nun eşinin ve benzerinin olamayacağını inkar eder. Bu inkarcılar belki gorunurde guneş, yıldızlar vs. gibi birer put edinmemişlerdir; ama onlar da kendileri gibi aciz olan diğer insanlara veya değer verdikleri metalara (zenginlik, guzellik, guc vs.) taparlar. Orneğin, tum yaşamlarını zenginlik, mal-mulk edinmek uğruna harcar ve bu arada Rablerini razı edip etmediklerini hic duşunmezler. Allah'ı insanlarla, diğer varlıklarla veya metalarla eş tutarlar ki bu da apacık bir şirktir. Allah yaratandır. Kimse guneşi batıdan getiremez, kimse uzayda inanılmaz hızla genişleyen kainatı durduramaz, kimse goğu ve yeri tutamaz ve kimse yoktan bir insan yaratamaz. Bunları ancak kainatta tek olan ve eşi olmayan Allah yapabilir. Yaratanla yaratılan ise asla eşit değildir. (8)

Kulun ilÂhı, her halde ve her vakitte ona gerek olandır. O, gercek olup O'nun dışında kalan butun ilÂhlar batıldır. Kul nerede olursa olsun, allah, sıkıntı anında ve ihtiyac duyduğunda hep onunla birliktedir. Yok olup giden ilÂhlar hicbir zaman işe yaramaz. (7)

Kaynaklar:
1) İhlas, 1
2) Saffat, 4
3) Enam, 19
4) Sad, 65
5) Bakara, 163
6) Elmalı Tefsiri, Bakara Suresi, 163
7) EsmÂ-ul Husna, Karınca Yayınları, Nisan 2004
8) Allah'ın İsimleri, Harun Yahya, Vural Yayınları, 2000