Alerjik bronşit / astım ergenlikte gecer mi? Cocukluk cağında astım tekrarlayan ataklar halinde gorulen oksuruk, hırıltı ve nefes almada zorluk belirtileri ile seyreder. Bu belirtiler bronş gevşetici ilaclarla, bazen de kendiliğinden duzelir. Bir sure sonra yeni ust solunum yolu enfeksiyonları ile uyaran ile tekrar aynı belirtiler ortaya cıkar. Astımı olan bir cok cocuk hareket ettiğinde oksurduğunden fiziksel aktiviteleri kısıtlanmış olarak yaşar. Aktivitesi kısıtlanan cocuk kilo almaya başlar ve kilo astım sorununu coğu zaman kotuleştirir. Ataklar nedeniyle okul kaybı yaşanır. Gece oksuruk ve nefes darlığı belirtileri arttığı icin uyuyamayan cocuğun coğu zaman okul başarısı da duşer. Aileler coğu zaman buyudukce gecer umuduyla kısmen tedavi olarak, kısmen de bu duruma katlanarak ergenlikte cocuklarının iyileşmesini beklerler. Peki; sanıldığı gibi cocuklarda astım buyudukce gecer mi?
COCUKLARDA ASTIM % 90 ALERJİKTİR !
Cocuklarda astım % 90 alerjik kokenli olduğundan alerjik bronşit ve cocukluk cağı astımı eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Astım ilk belirtisini genellikle ilk 3 yaş icinde verir. Bu yaşlarda astım tanısı alan cocukların yaklaşık yarısı 6 yaşına geldiğinde hastalığı atlatır. Hangi cocukların hastalığı 6 yaşında atlatabildiği anne babaların sıklıkla hekimlere yonelttiği bir sorudur.
ALERJİK ASTIM BUYUYUNCE GECMEZ!
Alerjik astım, toplumda hakim olan goruşun aksine buyuyunce atlatılamaz. Sadece alerji saptanmayan cocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden cocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gozlenir. Ancak bu iyileşme gecicidir. Alerji devam ettiği surece ergenlikte hastalığı atlattığı duşunulen cocukların buyuk bir kısmı 30'lu yaşlarda yeniden astım atakları gecirmeye başlar.
KORTİZONLU ASTIM İLACLARI HASTALIĞI ORTADAN KALDIRMAZ! SADECE BASKILAR!
Cocuklarda ve erişkinlerde astım cok duşuk dozlu kortizonlu ilaclar ile tedavi edilir. Bu ilaclar astım ataklarını onlemede, erişkin hastaların, cocukların ve ailelerin hayat kalitesini yukseltmede son derece etkili ilaclardır. Kullanıldıkları surece cok etkilidirler. Ancak, kortizonlu ilaclar alerjik astımı ortadan kaldırmaz, sadece baskılar. Altta yatan alerji devam ettiği surece kortizonlu ilaclar kesilince astım belirtileri tekrar ortaya cıkar.
ALERJİK ASTIM VE ALERJİK NEZLE: TEK HAVA YOLU, TEK HASTALIK
Gerek cocuklarda gerekse erişkinlerde alerjik astım sıklıkla alerjik nezle ile birlikte gorulur. Havayolu ustte burun, altta ise bronşlarla devam eden bir butundur. Alerji ne tek başına bronşları ne de tek başına ust solunum yolunu tutar. Hava yolu bir butun olarak alerjiden etkilenir. Sadece astım tedavisi alan bir kişide eğer alerjik nezle tedavi edilmezse; astım da tam anlamıyla kontrol altına alınamaz. Hava yolunu bir butun olarak tedavi etmenin tek yolu alerjinin tedavi edilmesidir.
ALERJİ TEDAVİSİ CEVRE ONLEMLERİ İLE BAŞLAR!
Alerjik olunan maddeden mumkun olduğunca uzak durmak alerjiyi kontrol etmenin en onemli yoludur. Dunya'da ve Turkiye'de cocuklarda astıma yol actığı bilinen en sık alerji ev tozu akar alerjisidir. Ev tozu yaşamımızdan uzaklaştırmakta zorlandığımız ancak gozle gormediğimiz icin zaman zaman varlığından bile haberdar olmadığımız ciddi bir sağlık tehditi haline gelmiştir. Ev tozlarının icinde yaşayan akarlar (mite'lar) vucut parcacıkları ve dışkı atıklarıyla cocuklarda alerjik reaksiyona yol acar. Bu maruziyet sonrası hassas bir hava yoluna sahip olan cocuklar sıklıkla okul enfeksiyonlarının ; sigara dumanının veya kimyasal bir maddenin tetiklemesiyle atak gecirirler. Alerjisi olan bir cocuğun evinde ev tozunu azaltmak hastalık şikayetlerini belirgin azaltacaktır. Halıların kaldırılması ilk adım olmalıdır. İkinci adım ise cocuğun yatağına ev tozlarını yataktan yukarı gecirmeyen ozel kılıflar koymaktır. Tum bunlarla beraber cocuğa sigarasız bir ortam sağlamak ve kimyasalları yaşamından mumkun olduğunca uzaklaştırmak ilacsız da astım kontrolu sağlamanın ilk adımı olacaktır.
ALERJİK ASTIMI İYİLEŞTİRMENİN TEK KOKTEN COZUMU ALERJİNİN TEDAVİSİDİR !
Alerjik astımı iyileştirmenin tek kokten cozumu alerjinin tedavi edilmesidir. Alerji iki şekilde tedavi edilir. Birinci ve en onemli yol alerjik olunan maddeden uzak durmaktır. Ozellikle ev tozu, kuf ve hayvan alerjisi gibi ev icinde onlem almaya uygun bir alerji turu varsa bu yol astım şikayetlerini kontrol almada oldukca etkilidir. Halıların evden uzaklaştırılması ve yatağa alerjik maddeleri gecirmeyen ozel kılıflar takılması alerji tedavisinin temelini oluşturur. Bu onlemlere rağmen alerji yapıcı maddeyi hayatımızdan tam olarak uzaklaştırmak mumkun olmaz. Okullarda ev tozu akarı sorun olmaya devam eder. Baharda polenlerden uzak durmak mumkun değildir. Hastalar ister istemez hayatlarını surdurmek icin ev dışına cıkmak zorundadır.
EN ETKİN ALERJİ TEDAVİSİ: AŞI TEDAVİSİDİR!
Bu aşamada ikinci ve en onemli alerji tedavisi gundeme gelir. Aşı tedavisinde amac onlem almamıza rağmen cevremizde bulunmaya devam eden alerjik maddeye vucudun reaksiyon vermesinin onlenmesidir. Bu hedefe ulaşmayı sağlayan, bağışıklık sistemini saptığı alerjik yoldan normal rotasına oturtabilecek tek tedavi yontemi Aşı Tedavisidir. Aşı tedavisi bilinen en eski alerji tedavi yontemidir. İlk uygulamalar iğne aşı şeklinde olmuştur. İğne aşı uygulamasında alerjik olunan madde cok hızlı bir şekilde vucuda zerk edildiğinden hayatı tehdit edici ağır alerjik reaksiyonlar gorulduğunden zamanla gittikce daha az tercih edilir olmuştur.
GUNUMUZDE EN COK TERCİH EDİLEN ALERJİ TEDAVİSİ: DİL ALTI DAMLA AŞILAR
Gunumuzde daha guvenilir olması nedeniyle gittikce daha cok tercih edilen Dilaltı damla aşılar alerji tedavisinin odağı olmuştur. Aileler tarafından evde uygulanan hekim gozetimi gerektirmeyen bu aşılar hastalığın buyudukce atlatılmasını sağlayacak tek guvenli ve etkili alerji tedavisidir. Bu nedenle alerjik astım tanısı almış; koruyucu (kortizonlu) ilac gereksinimi olan her cocuğun dilaltı damla aşıya uygunluk acısından değerlendirilmesi gerekir. Uygun olduğu taktirde bir cocuk alerji uzmanı kontrolunde bu tedaviyi almaları alerjinin ve astımın yenilmesinde yardımcı olacaktır.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alerjik bronşit / astım ergenlikte gecer mi?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Alerjik bronşit / astım ergenlikte gecer mi?