Alerjik Astım Nedir?
Astım, hava yollarında ceşitli nedenlerle oluşan hasarlanma sonucu meydana gelen hassasiyet ile sık sık oksuruk, hırıltı, nefes daralması gibi şikayetlerinin gorulmesidir. Astım hastalığınaalerjik bronşit veya spastik bronşit de denilmektedir.
Cocuklarda Astım Sıklığı
Bilimsel araştırmaların bize vermiş olduğu sonuclara gore ; astımın cocuklarda gorulme sıklığı %10-20 civarındadır. İstanbul genelinde ise her 7 cocuktan birinde astım vardır.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri cocuğunuzda mevcutsa astım hastalığında şuphelenilmelidir:
Cocuğunuzun goğsunde ozellikle nefes verme sırasında hırıltı (hışıltı) sesi duyulması
Sık sık oksuruk olması, oksuruğun ozellikle geceleri artması ve şiddetli oksurukten dolayı uykudan uyanma
Tekrarlayan hırıltı (hışıltı)
Sık sık ve tekrarlayan nefes sıkışması
Oksuruklerin ozellikle bazı mevsimlerde artış gostermesi
Hareketin artması halinde (egzersiz, oyun oynama, koşma gibi) veya terlediği zaman oksuruk ve hırıltının artış gostermesi
Sık sık gribal enfeksiyon sonrası oksuruk ve nefes sıkışmalarının olması ve bu şikayetlerin 2 haftadan uzun surmesi
Sigara, deterjan, boya gibi kimyasal madde kokularına karşı aşırı hassasiyet
Cocukta egzema, alerjik nezle gorulmesi
Ailede veya akrabalarda astım, alerjik nezle, egzema, gıda alerjisi, ilac alerjisi gibi alerjik hastalıkların olması (alerjik hastalıklar genellikle genetik olarak ortaya cıkar ve ailenin diğer bireylerinde de gorulebilir.)
Oksuruk, nefes darlığı gibi belirtilerin ventolin, bricanyl gibi nefes acıcı sprey veya nebul tedavileri ile rahatlaması
Astımda Gorulen Oksuruğun Diğerlerinden Farkı
Oksuruk ozellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru olur,
Oksuruk veya hışıltı nedeniyle gece uyanma olur,
Oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra oksuruk artar, cok fazla gulmek ve cok fazla ağlamak oksuruğu şiddetlendirir.
Oksuruk inatcı olup, balgam cok zor sokulur.
Astım Teşhisi
Astım belirtileri olan cocukların “Cocuk Alerjisi” uzmanlarınca değerlendirilmesi şiddetle onemlidir.
Cocuk alerji uzmanının muayenesinin ardından eğer astım duşunuluyorsa gerekli testlerin yapılması gerekir. Cocuklarda astım %80-90 alerjik olduğu icin ciltten alerji testi yapılması oldukca ehemmiyetlidir. 6 yaşından buyuk cocuklarda solunum fonksiyon testleri yapılır. Verilen nefeste NO testi yapılabilir. Gerekli olan durumlarda kan testleri ve ter testi yapılır ve bu sonuclara gore cocukta astım olup olmadığına karar verilir.
Alerji testleri alerjik hastalığın ne olduğuna gore farklılık gostermektedir.
Cilt alerjileri, egzama, gıda alerjileri gibi asıl sebebin gıda alerjisi olduğu duşunulen alerjik hastalıklarda 1. aydan itibaren alerji testi yapılabilmekle birlikte ; astım ve alerjik nezle gibi daha cok polen, ev tozu akarı benzeri nefes yoluyla alerji oluşturan alerjik hastalıklarda 1-2 yaşından sonra yapılması uygun gorulmektedir.

Astım Tedavisi
Astım tedavisi cocuklarda olumlu sonuclar vermektedir. Sebep olan alerjenden korunma, ilac tedavisi ve dil altı damla ve cilt altı enjeksiyon olarak iki ayrı aşı tedavisi bulunmaktadır. Tedavi seciminin hastaya gore belirlenmesi ve ilacların doğru teknikle kullanılması tedavi başarısındaki en onemli unsurlardır.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]