Onursal başkanlığını ABD eski başkanı Bill Clinton’ın yaptığı İngiliz Varkey Vakfı, oğrencilerinin hayatlarını etkileyen dunyanın en iyi oğretmenlerini seciyor. Alanında en onemlisi olarak kabul edilen ‘Kuresel Oğretmen Odulu’ 2015 yılından beri veriliyor. Once dunya capından 40 yarı finalist belirleniyor, ardından 10 isim finale kalmaya hak kazanıyor. Yılın en iyi oğretmeni ise Dubai’de duzenlenen ‘Dunya Eğitim ve Beceriler Forumu’nda acıklanıyor. Şimdiye kadar ‘Kuresel Oğretmen Odulu’nu alan uc eğitimci ile birlikte finale kalmayı başaran diğer oğretmenlerin hikayelerini derledik.

KUZEYDE İNTİHARLA MUCADELE
Maggie MacDonnell (Kanada - 2017)
Maggie MacDonnell, bu yılki odulun sahibi Kanadalı eğitimci. Ulkenin kuzeyinde İnuitlerin ozerk bolgesi Nunavik’te nufusu 2 bini bulmayan bir kasabada gorev yapıyor. Ancak başarılı eğitimcinin hikÂyesi, gorev yaptığı yerde kış mevsiminde hava sıcaklığının eksi 25 dereceye duşmesi ya da coğrafi zorluklarla sınırlı değil. Peki, Kanadalı oğretmen neden gecen yıl ‘Kuresel oğretmen Odulu’nu kazandı? Kız cocukları icin hayata gecirdiği ‘yaşam becerisi’ programı sayesinde yoredeki cocukların okula katılımını beş kat artırmayı başardı. Aşcılık eğitimi alan kızların bolgedeki ihtiyac sahiplerine her gun sıcak yemek hazırladığı bir program icin Kanada hukumetinden 30 bin dolar fon sağladı. Lise oğrencisi kızların kreşlerde calışarak erken cocukluk gelişimi ve eğitimi hakkında bilgi ve tecrube kazanmasına imkÂn tanıdı. Girişimleri bununla sınırlı kalmadı. Kasabada gencler arasında yaygın olan intihara karşı verdiği mucadeleyle dunyanın da dikkatini cekti. Genclerin intihara suruklenmemesi icin onların yanında yer aldı, dertlerini dinledi. Beden eğitimi oğretmeni olarak gorev yaptığı okulda gelişmiş bir spor salonu kurulması icin calıştı. Odulu kazandıktan sonra Hurriyet’in sorularını yanıtlayan MacDonnell, kazandığı 1 milyon doları eski oğrencilerinin gorev alacağı aktif girişimler icin harcayacağını, yapılacak projelerin Nunavik genclerinin hayatında anlamlı bir etki yaratmasını umduğunu soylemişti.

ŞİDDETE KARŞI EĞİTİM
Hanan Al Hroub (Filistin - 2016)
Hanan Al Hroub (Filistin - 2016)
2016’da Kuresel Oğretmen Odulu, zor ve acılarla dolu bir coğrafyada her şeye rağmen eğitimin gucune inanan Hanan Al Hroub’a verildi. Başarılı ortaokul oğretmeni kazandığı odul kadar, kendi eğitimi adına verdiği mucadeleyle de tum dunyanın dikkatini cekti. Hroub, Beytullahim’deki bir Filistin multeci kampında buyudu. Kampta şiddet olaylarına maruz kaldı. Fakat bu, kamp sonrasında da bitmedi. Eşi silahlı saldırıya uğradı, ustelik cocukları da bu sırada babalarının yanındaydı. Fakat Hroub, korkarak kendisini oğrencilerinden uzaklaştırmadı, ulkesinde suregelen şiddete karşı eğitimle karşı koyması gerektiğini biliyordu. “Şiddete hayır” sloganıyla, cocuklarının maruz kaldığına benzer olaylarla karşı karşıya kalarak buyuk travmalar yaşayan oğrencilere destek sunulmasında buyuk rol aldı, onlarla ilgilendi. Oğrencilerin okul icinde guvenliklerinin sağlanması konusunda ilgililerin kapısını calan Hroub, bircok konferans ve buluşmada ‘okuldaki guvenliğe’ dikkat cekti. ‘Oynuyoruz ve Oğreniyoruz’ adını verdiği bir kitap da yazan başarılı oğretmen, oğrencileriyle karşılıklı guvene ve saygıya dayalı ilişkiler geliştirmeye odaklanıyor.

OKUMANIN GUCUYLE OĞRENCİLERİNİN HAYATLARI DEĞİŞİYOR
Nancie Atwell (ABD - 2015)
Nancie Atwell (ABD - 2015)
Nancie Atwell, ilk ‘Kuresel Oğretmen Odulu’ne layık gorulen ABD’li tecrubeli eğitimci. İngilizce alanında lisans eğitimi alan Atwell, başlarda oğretmen olmayı hic istememiş. Bir okulda iş fırsatı cıkınca şansını deneyebileceğini duşenerek, ders vermeye başlamış. Ancak sınıfa ilk kez adım attığında kendine evinde gibi hisseden Atwell, bugun ABD’de en cok konuşulan eğitimcilerden biri. Ozellikle 1990’da Maine Southport’ta kurduğu Oğrenme ve Oğretim Merkezi (CTL) ile etkili sınıf pratiklerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması icin yaptığı calışmalar dunya capında ovgu topluyor. Merkez, oğretmenlere bu pratikleri geliştirmeleri icin 1 haftalık destek de sunuyor. CTL ayrıca Maine kırsalında yaşayan cocuklara ulaşarak, onların birer dunya vatandaşı olması icin calışmalar da yurutuyor. Bugune kadar merkezin eğitimine katılan kırsaldaki cocukların yuzde 97’si universiteye gitti. CTL’de ayrıca ABD’de 8’inci sınıf duzeyinde okunan yılda sekiz kitaplık ortalamayı 40’a taşıyor. Atwell’in bu başarısının ardında oğretim yonteminin temeline okumayı koyması yatıyor. Oğrencilere istedikleri alanda okuma ve yazmaları icin zaman veriyor, geniş bir kutuphane, tartışma ve sıcak bir eğitim ortamı sunuyor. İclerinden bazıları Harvard Universitesi Eğitim Fakultesi tarafından onerilen eğitimle ilgili dokuz kitap da yazan deneyimli oğretmen, sadece ABD’ye değil, tum dunyaya ilham veriyor.