Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) internet sitesinden yapılan duyuruya gore Turkiye genelinde 14 ilde tam gun eğitime gecildi. Buna gore Nevşehir, Tunceli, Ardahan, Bartın, Erzincan, Karaman, Burdur, Artvin, Kırıkkale, Bolu, Bilecik, Sinop, Gumuşhane ve Bayburt’ta oğrenciler tam gun eğitim alıyor. Aralarında daha onceki yıllarda tekli eğitime gecmiş olanlar da var, ancak buyuk coğunluk bu yıl başladı. Bu illerde genellikle oğrenciler sabah 08.30-09.00 arasında ders başı yapıyor. Yaş gruplarına gore oğleden sonra saat 13.00 ile 17.00 arasında dersler sonlandırılıyor. Okul oncesi ve ilkokulların daha erken, ortaokul ve liselerin ise daha gec saatlerde gunluk dersleri tamamlanıyor. Anaokulları da oğleden sonra kulup calışmaları yapılıyor, okuldan cıkış saatleri 18.00’e kadar uzayabiliyor. İl Milli Eğitim Mudurlerinden alınan bilgiye gore tekli eğitim oncelikle oğrencilerin karanlıkta okula gelip gitmesinin onune gecti. Ayrıca ikili eğitimde okulun temizlenmesi icin yeterli zaman kalmadığından hijyen sorunları yaşanıyordu, şimdi bu sorun da cozulmuş oldu. Oğrenciler okulda hem gunluk derslerini yapıyor, hem de oğleden sonraki zamanda ceşitli faaliyetlere katılıyor, ders tekrarı ve sınav hazırlıkları yapıyor.
KARANLIKTA DERS YOK
İsmail Cınar (Kırıkkale Milli Eğitim Mudurluğu): 50 bin oğrencimiz var. Son birkac yılda tam gun eğitime geciş icin bir planlama yapıp, ona gore hareket ettik ve 306 yeni derslik oluşturuldu. Sonucta 2017 Eylul ayı itibariyle tekli eğitime gecişi gercekleştirdik. İkili eğitimde cocuklar 06.30’da kalkıp okula gidiyordu, 07.15’te dersler başlıyordu, son ders de 18.30’da bitiyordu. Kış şartlarında bu saatlere bakıldığında sabah gun doğmadan cocuklar okulda oluyordu, gun battıktan sonra da iki saat ders yapıyorlardı. Bu kadar erken kalkıp, eve gec donmeleri 6-14 yaş arası oğrenciler icin olumsuzluk oluşturuyordu. Şimdi okullarımız 09.00-15.00 arasında ders yapıyor. Daha guvenli bir şekilde, gun ışığında okula gidiyor oğrenciler. Daha once 12 saat okulu kullandığımız icin temizlik ve hijyen konusunda eksikler oluyordu, artık o problemimiz kalmadı. Şimdi teneffuslerimiz daha uzun, 15-20 dakika oluyor. Liselerde ders sayısının artışına paralel olarak akşam cıkış 17.00’ye kadar uzayabiliyor. Temel eğitimde 14.30’da ya da 15.00’te bitiyor dersler. Ayrıca okullarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan destekleme kursları da gunluk derslerden sonra yapılıyor, bu da calışan anne babalar icin avantaj sağlıyor ve mesaisi bittikten sonra gelip cocuklarını okuldan alabiliyor. Kurslarda cocuklar odevlerini tamamlıyor, ders tekrarlarını yapıyor, sınavları varsa onlara hazırlanıyorlar.
NUFUS AZLIĞI VE DERSLİK YAPIMI ETKİLİ OLDU
Aziz Gun (Erzincan Milli Eğitim Muduru): 40 bin 995 oğrencimiz, 239 okulumuz ve 3 bin 365 oğretmenimiz var. Derslik sayısı ise 2 bin 386. Derslik başına 17, oğretmen başına da 12 oğrenci duşuyor. Erzincan’da 1992 yılında yaşanan depremin ardından okul yapımına hız verildi ancak son yedi yılda, bu sene tamamlanacak olanlarla birlikte toplam 550 derslik kazandırdık ilimize. Derslik yapımıyla birlikte Erzincan’da nufusun az olmasının da etkisiyle son iki yılda tamamen bunları minimize ettik ve şu anda sabahcı-oğlenci eğitim yapan okulumuz yok. Butun okullarda tam gun eğitim veriliyor. Anaokulları sabah 08.00’de okula gelip 13.00’te cıkıyorlar. 13.00’ten sonra da kulup calışmaları var, bunlara da 17’ye kadar devam ediyorlar. Diğer okullarımız sabah 08.30’da ders başı yapıyor, ilkokullar 14.30’da, ortaokullar, 15.20’de cıkıyor. Lise turlerine gore cıkış saatleri de değişiyor. Anadolu liseleri ve imam hatipler 15.50’de, meslek liseleri ise 17.00 gibi cıkıyor. Cunku meslek liselerinin atolye calışmaları vs. olabiliyor. Onun dışında oğleden sonra ve hafta sonları ortaokul ve liselere de destekleme kursları duzenliyoruz.
YAKLAŞIK 1 SAAT OĞLE ARASI VERİLİYOR
Yaşar Demir (Bartın Milli Eğitim Muduru): Bir kız meslek lisemiz dışında diğer okullarımız daha onceden tam gun eğitim veriyordu. Kız meslek lisesi icin de yeni bina yaptık ve bu yıldan itibaren tam gun eğitime gecildi. İlimizde butun okullar tekli eğitim veriyor şu anda. Bunun icin son uc yılda 50’nin uzerinde okul yaptık. 30 bine yakın oğrencimiz ve 162 okulumuz var. Butun kademeler sabah 08.45’te ders başı yapıyor. İlkokul ve ortaokullar 15.00 gibi cıkıyor. Liseler ise secmeli derslerden dolayı biraz daha gec saatte cıkıyorlar, yaklaşık bir saat de oğle arası veriyorlar.
DERS SONRASI SPORTİF FAALİYET
Fazilet Durmuş (Bilecik Milli Eğitim Muduru): 2014-2015 oğretim yılına kadar ikili eğitim veren uc okul vardı. Bunlardan ikisi gecen yıllarda tam gun eğitime gecti. Sadece bir okulumuzda ikili eğitim devam ediyor ve 2019-2020 eğitim yılının başında, şu anda yapımı devam eden binaya taşındıklarında ilimizde ikili eğitim veren okulumuz kalmayacak. Tam gun eğitime gecmek icin iki okul yaptırıldı, bir okulumuz da daha once eğitim kurumu olarak kullanılmayan bir binaya taşındı ve tekli eğitime gecti. Yapımı tamamlanacak okulumuzla birlikte toplam 64 derslik yaptırmış olacağız. Tam gun eğitim verilen okullarımızda anaokulları sabah 07.45’te, ilkokul ve ortaokullar 08.45’te liseler ise 08.30’da derse başlıyor. Cıkış saatleri ise okullarda yapılan ucretsiz kurslar, sportif faaliyetler ve meslek liselerinin atolye ya da staj calışmaları nedeniyle değişiklik gosteriyor. Anaokulları 12.45-17.45 arasında, ilkokullar ve ortaokullar 17.15’te, liseler ise 15.40-17.30’da okuldan cıkıyorlar.