ALERJİ CAĞIMIZIN ONEMLİ BİR SORUNUDUR
Mevsimsel alerjiler, halk arasında bahar alerjisi olarak da bilinir. Mevsimsel alerji denilmesinin sebebi, ozelikle bahar aylarında bitkiler tarafından ortaya salınan polenlerin sebep olduğu alerjilerdir.
Genellikle ilkbaharın başından başlayıp sonbaharın sonuna kadar devam ederler. Bunlar bitkilerin ceşitliliğine gore, mesela ağaclar ilkbaharın başından başlayıp, ilkbahar sonuna veya yaz başlangıcına kadar surer. Yaz başlangıcından yaz sonuna kadar cayır polenleri veya cimen polenleri devam eder. Yaz sonundan da sonbahar sonuna kadar yabani ot polenleri dediğimiz polenler gorulur. Hastalarda bu polenlerden hangisine karşı alerjik hassasiyet varsa o sezonda alerjik reaksiyonları gosterirler.
Alerjik reaksiyonlar hastalarda alerjik astım olarak gorulur. Bunlar nefes darlığı, oksuruk, goğuste sıkışma hissi, hırıltı şikÂyetleri bu mevsimlerde sıkca gorulur. Bu mevsimlerin haricinde astım hastaları genellikle daha rahattırlar. Astımın haricinde alerjik nezle denilen, halk arasında saman nezlesi, bir alerji turu gorulur. Bu alerjiye sahip olan hastalarda da bu sezonda, yani hangi polene alerjik ise o donemde, hastalarda sık sık nezle, hapşuruk, tıksırık, su gibi burun akıntısı, bazen burun tıkanıklığı, burunda kaşınma, gozlerde kaşıntı, kızarıklık, damakta ve boğazda kaşıntı, bazen de kulakta kaşıntı, bazen de oksuruk şikÂyetleri gorulur.
Bu şikÂyetler hastaları hayatından bezdirecek kadar ileri derecededir. Bunun haricinde hastalarda deri alerjileri, halk arasında kurdeşen denir, bu polenlere bağlı polen mevsiminde gorulen, urtiker ve anjio odem şikÂyetleri, yani deri alerjileri de hastalarda gorulebilir.
Gunumuzde pek cok insan genetik olarak alerjilere yatkındır. Egzama, astım ya da alerjik rinit gibi tablolar ile karşımıza cıkan bu durumları atopi olarak adlandırıyoruz. Son zamanlarda da neden olan etkeni acık bir şekilde tespit edemediğimiz atopik tablolar daha sık olarak karşımıza cıkmaktadır.
Bunu duşundurecek bir kanıt da şudur: Buyume cağındaki pek cok cocuk benzer bir şekilde tekrar eden enfeksiyon hastalıklarına yakalanmaktadır. Cunku immun sistem yeteri kadar bu durumlar ile savaşamamakta ve alerjenlere karşı yeterli immun cevabı oluşturamamaktadır.
Diğer bir olası faktor de atmosferdeki cevre kirliliği ve gıda, ilac ve ev bakım urunlerinde kullanılan kimyasalların artmasının yanı sıra sezeryan ile doğumların artmış olmasıdır. Bağışıklık sistemi icin sağlıklı bir bağırsak florasının oluşması elzemdir. Oysa sezaryen ile doğmuş cocuklarda bu ciddi bir sorundur. Ayrıca cocukluk doneminde yaygın kullanılan antibiyotik tuketiminin artması da alerji oluşumlarının kolaylaştırdığını duşunulmektedir. Sebep her ne olursa olsun gunumuzde daha fazla insan bu durumdan etkilenmekte ve alerji ile ilgili semptomlar ile doktorları ziyaret etmektedirler.
Alerji nedir?
Alerji vucut icin yabancı olan maddelere karşı artmış ya da değişken bir reaksiyondur. Egzema, allerjik astım, urtiker, allerjik rinit veya benzer tablolar bir eksternal ajan tarafından ortaya cıkmasına neden olan sonuclardır. En sık karşılaşılan alerjen maddeler ev tozu, polenler, kedi ve kopek gibi ev hayvanlarının tuyleri, sut ve yumurta gibi gıda maddeleridir.
Alerjik bedenlerde immun sistem yanlış bir şekilde alerjenin zarar vereceğine inanır ve bedene giren maddeye karşı ozel bir madde olan antikorları (IgE) uretir. Bu diğer kan hucrelerinden histamin ve diğer pek cok maddenin salınımına neden olur ve alerjik reaksiyon ile semptomlar ortaya cıkar. Bu reaksiyon alerjen maddenin solunum, sindirim, kan yolu ile alınması ya da cilt, goz ya da hava yoluna teması ile ortaya cıkabilir. Orta duzeyli reaksiyonlarda kaşıntı ya da kızarıklık ortaya cıkabilirken ciddi reaksiyonlarda anafilaksi ile birlikte ciddi tablolar oluşabilir.
Alerjik nezle tanısı tipik hastalarda cok kolaydır:
Bu işle ilgilenen uzmanlar hastayı gorur gormez, daha adını sormadan, muayene etmeden bir hastanın alerjik nezlesi olduğunu anlayabilirler. Gercekten de bu hastalıkta cok tipik bulgular saptanır.
ADENOİD YUZ
Uzun yuzludurler, ust ceneleri dar, alt ceneleri ise geriye doğrudur; elmacık kemikleri daha az belirgindir. Ağız surekli acıktır. Burun kaşınmaktan dolayı kırmızıdır.
AKTİVİTE
Alerjisi olan hastalar, ozellikle de cocuklar adeta yerlerinde duramazlar, surekli hareket halindedirler: Ellerinde mendil eksik olmaz.
ALLERJİK SELAM
El ayası yuze dayanarak burun ucu kaldırılarak hem burun kaşınmış ve hem de burundan kısa sure de olsa rahat nefes alınması sağlanmış olur. Bu hareketi uzun sure (en az 2 yıl) yapanlarda burnun yukarıya doğru kıvrıldığı yerde artık omur boyu devam edecek bir cizgi oluşur. Biz buna tıp dilinde supratip cizgisi diyoruz.
YUZ CARPITMA
Bazı hastalar ise, burun ucunu hareket ettirmek, burun deliğinin birini olsun biraz acmak amacıyla ust dudak ve yuzun orta 1/3′ unun bir tarafa cekerek buruştururlar.
GOZLER ALTINDA MOR HALKALAR
Alt goz kapaklarının altında koyu halkalar vardır. Nedeni, burundaki kanlanmaya bağlı olarak goz cevresindeki toplardamarlarda kan birikimidir. Tedavi gormeyen hastalarda tum omur boyu kalıcı bir ozelliktir. Bazı alerjik cocuklarda ise alt goz kapağı derisinde yarım ay şeklinde kırışıklıklar vardır.
İPEKSİ, UZUN KİRPİKLER
Kirpiklerin ipeksi, uzun ve duzensiz olması da alerjik hastaların bir ozelliğidir.
KIZARMIŞ GOZLER
Gozler kızarmıştır, gozyaşı salgısı artmış da olabilir. Goz kapakları icinde veya koşelerinde salgılar (capak) birikebilir.
TAM KAPANMAYAN AĞIZ
Ağız genellikle hafifce acıktır. Ağız koşelerinde catlaklar oluşabilir. Damağın cukurluğu artmıştır. Alt cene gelişimi sınırlı ve geriye doğrudur. Dişlerde carpıklıklar da olabilir; diş curukleri başka cocuklara gore daha fazladır.
BURUN
Burun delikleri cevresi, surekli akıntı ve bunların silinmesinden dolayı tahriş olarak kızarmıştır. Burun icinde kabuklanmalar oluşabilir. Burun zarı (mukozası) ışıklı bir alet ile incelenir. Normal burun zarının renk ve nemliliği taze kesilmiş karpuz benzer. Alerjik olanlarda, renk daha soluk ve mavimsiye doner. Burnun arka tarafları ve yutağın gorulebilmesi icin fiberoptik rinoskopi yapılabilir, fakat bu her hastada gerekli bir inceleme değildir. Hastalar fiberoptik rinoskopiyi cok muthiş bir muayene sanırlar Doktor, burnumun icini ta gırtlağıma kadar televizyonda bana gosterdi' diye iftiharla anlatırlar.
YATAR YATMAZ BAŞI, SAC DİPLERİ TERLEYEN COCUKLAR
Bugune kadar gormuş olduğum alerjik cocuklarda, dikkatimi ceken en onemli ozelliklerden biri, bu cocukların ozellikle geceleri baş, boyun ve sac diplerinin terlemesi idi. Terleme, genellikle cocuk yatar yatmaz ilk birkac saat icinde olup sonra gecer. Anneler, yastıkların su gibi ıslandığını yastık kılıfı değiştirmek zorunda kaldıklarını soylerler.
DİŞ GICIRDATMA
Son yıllarda yapılan araştırmalar, diş gıcırdatmanın alerjik cocuklarda uc misli daha fazla gorulduğunu gostermektedir. Gıcırdatma, saman nezlesi, sinuzit, burun kemiği eğriliği, burun polipleri olanlarda daha fazladır. Bunlar genellikle geceleri ağzı acık yatan, horlayan v
[h=2]İstanbul Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Alerji cağımızın onemli bir sorunudur
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alerji cağımızın onemli bir sorunudur