Diş curuğunun en onemli nedenlerinden biri olan yanlış beslenme alışkanlığı bir yandan zararlı besinlerin dişte yarattığı hasarları artırırken diğer yandan tukuruğun kalitesini ve savunma gucunu duşurerek ağız hijyenini bozuyor.
Beslenme uzmanları hem genel sağlık hem de diş sağlığı acısından az miktarda kucuk molekullu karbonhidrat iceren, liften zengin besin maddelerini oneriyorlar.Uzmanlar,genel sağlık acısından gune yayılmış kucuk oğunlerin yararlı olduğunu ancak diş sağlığı acısından guvenli oğun miktarının fluorlu diş macunuyla iyi bir ağız temizliği sağlanması koşuluyla 6 'yı gecmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bu oneri dişleri curuklere karşı korumada hayati rol oynayan tukuruğun işlevini yerine getirmesi acısından da tekrarlanıyor. Tukuruk dişlere temas eder etmez fosfor ve kalsiyum acığa cıkarıyor. Bu mineraller diş minesine nufus ederek dişin tukurukte bulunan silisyumla onarılmasını sağlıyor. Yine tukurukte bulunan ve tampon vazifesi goren maddeler ağızda yiyeceklerle alınan bakterileri notralize ederek ağızdaki ve diş yuzeyindeki asit seviyesini duşuruyor. Oğunler arasında en az 2-3 saat bırakılması ve sık sık atıştırılmaması da uzmanların onerileri arasında. Boylece tukuruğun dişlerdeki onarımına zaman tanınmış oluyor. Oğunler arkasından, dişlerin fırcalanma olasılığı bulunmadığı durumlarda, 20 dakika sureyle şekersiz ya da tatlandırılmış sakız ciğnenmesini de oneren uzmanlar, tukuruk miktarını arttıran bu işlemin dişlerin korunmasında olumlu etki yaptığına inanıyor.
Şekerin gun boyunca ağız boşluğu icinde bulunma suresinin curuk oluşumunda en onemli etken olduğuna dikkat ceken uzmanlar cok az miktardaki şekerin (orneğin 15 miligramın bile bakteri plağı (dişteki) icerisinde onemli asit oluşumuna yol actığına dikkat cekiyorlar.
Şekerin nişastalı ve unlu urunlerin icinde alınmasının ise ozellikle sakıncalı olduğuna değinen uzmanlar ara oğunlerde yenen curuk yapıcı besinlerin icerdiği şeker miktarlarını şoyle sıralıyorlar:

Besin maddeleri/ Şeker miktarı(100 gramdaki)
Bonbon 90
Cukulata 60
Dondurma 20
Kek 20
Ekmek (dilim) ustu
Bal 75
Marmelat 60
Şokella 50-60
Meyve suları 10-20
Meyve
Muz 18
Meyve konserveleri 16-44
Kuru meyveler 40-60
Kolalı icecekler 8-11
Domates ketcabı 28-30
Uzmanlar asit iceren besin maddeleri ve iceceklerin de diş sert dokularına zarar verdiğini hatırlatarak boylesi gıdalardaki asitin diş minelerinde demieneralizasyona yol actığını soyluyorlar. Tukuruk tukruk bezlerinden fışkırdığında pH'I yani asit oranı notr değerlerdedir (ortalama 6.7) Uyarılmış tukuruğun pH'I ise 7.3 civarındadır. Tukuruğun asit miktarı gun icinde değişimler gosterir. Tukuruk salgısının cinsini, bileşimini miktarını ağız boşluğundaki ceşitli reseptorler ve koku siniri belirler. PH'ın diş sert dokusu olan mine icin kritik değerler olarak kabul edilen 5-5.5'a yaklaşması halinde mine dış yuzeyinden tukuruk icine kalsiyum iyonlarının gectiği biliniyor. Bu da diş minelerinde demineralizasyon yani diş curuğune yol acıyor.
İşte diş sert dokularında erozyona yol acabilecek icecekler ve asit değerleri yani pH'ları
İcecek pH değeri
Limon suyu 2.0
Kola 2,5
Portakal suyu 3,5
Elma suyu 3,5
Sut(yağlı) 4.4
Soda 5.2