Başarılı bir diş curumesini onleme planı uc aşama icerir: Dişinize iyi bakmanız, doğru diyet ve cocukların durumunda ve tum dişlere florid uygulanması. Boyle bir plan, gunluk temelde, baştan sona tam bir fırcalama ve diş ipiyle diş aralarını temizlemeyi, kontroller icin diş hekimine duzenli olarak gitmeyi, diyetinizde aldığınız şeker ve karbonhidratı denetlemeyi ve curuğu onlemek icin florid kullanımını icerir. İdeal bir dunyada herkes her oğun ve atıştırmadan sonra dişlerini fırcalamalıdır. Daha gercekci bir hedef ise dişleri bir sabah ve bir gece yatmadan once olmak uzere gunde en az iki kez fırcalamak ve en az bir kez diş ipiyle diş aralarını temizlemektir. curume sureci coğu kez, gece ağzınız tukuruk yokluğundan kuruduğunda ve diliniz ağzınızı temizleme hareketleri yapma konusunda hareketsiz kaldığında başlar. Gece yatmadan once dişlerinizi fırcalamanız ve diş aralarını temizlemeniz cok onemlidir, cunku aksi halde curumeye neden olabilecek yiyecek ve bakteriler dişlerin cevresinde birikir.

Diğer bir yontem, atıştırmalardan sonra ağzınızı su ile calkalamaktır.Yaşam boyu surecek iyi alışkanlıkların kazanılması erken yaşlarda olur. cocuklarınıza. tam takım dişleri olmadan once fırcalama alışkanlığını kazandırın. Benzer şekilde, cocuğunuzun diş hekimi de diş ipiyle dişlerin arasını doğru olarak temizlemeyi size ve cocuğunuza gosterecektir.


Aldığınız şeker ve Karbonhidrat Miktarını Denetleyin


Şekerin, diş curumesine katkısı olduğu duşuncesi yeni değildir. Ancak mayalı karbonhidratlar da buna neden olur. Mayalı karbonhidratlar şeker ve coğunlukla pişirilmiş nişastayı icerir.


Karbonhidratlar, sağlıklı bir diyetin onemli bir bolumu olduklarından, karbonhidratı kesmeyin. Bunun yerine, diş curumesini onlemek icin aşağıdaki ipucları yararlı olabilir. Bu, hicbir zaman kendinizin ve cocuğunuzun dondurma, kek, turta ya da şeker yemesine izin vermeyin demek değildir. Yediğiniz şeker miktarı, nasıl ve ne zaman yendiğinden daha az onemlidir. oğunler arasında yenilen tatlılar oğunde yenenlere nazaran daha cok zarar verir.


Aşağıdaki onerileri, sizin ve cocuğunuzun yeme alışkanlıkları haline getirmeye calışın:


1. Atıştırmalık yapışkan yiyeceklerden uzak durun. şeker, şeker kaplı fındık-fıstık, yapış-kan kuru tahıl, hamur ekmek, kuru uzum, kurutulmuş meyva gibi yiyecekler dişlerinize yapışır. Kuru uzum ve kurutulmuş meyve yemeye son vermeyin. Bunun yerine, bunları yedikten sonra 20 dakika icinde dişlerinizi fırcalayın (bakteri, diş curumesine neden olan asidi bu sureden sonra uretmeye başlar) ya da ağzınızı su ile calkalayın.


2. Atıştırdığınız yiyecekleri dikkatle secin. Diş curumesine neden olan yiyecekleri oğun aralarında yemek, aynı yiyecekleri oğunde yemekten daha zararlıdır. Gun boyunca azar azar atıştırmak bakterinin dişiniz uzerinde surekli asit bulundurmasına izin verir. Surekli şekerli icecekler icmeyin ya da şeker, şekerle tatlandırılmış nefes acıcı, oksuruk tabletleri ya da sakız yemeyin ve ciğnemeyin.


3.Bebekler dahi diş curumesi riski taşırlar. Biberonla (sut ya da meyva suyu) uykuya yatırılan bebekler, diş curumesi riskine maruz kalırlar. Hem sut hem meyva suyu şeker icerir. Bebeğinizin yatışması icin biberona gereksinimi varsa. biberonu su ile doldurun.


4.Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar, karbonhidratlarla birlikte alındığında bazı yiyeceklerin diş uzerindeki şekerin etkisini notralize ettiğini ileri surmektedirler. Oğunlerde, genellikle ceşitli yiyecek bileşimleri olur. Bu bileşimler, bakterilerin etkisini değiştirebilir ve diş curumesini azaltma potansiyeline sahiptirler.


Floridin Onemi


5.Belediye suyunun optimum duzeyde florid icerdiği yerlerde yaşayan kişilerde hemen hemen hic diş curumesi olmadığı ortaya cıkarılmıştır. Bazı yerlerde, icme suyundaki doğal florid iceriği o kadar yuksektir ki dişler uzerinde kahverengi lekeler oluşur. Floridin doğru miktarda kullanılmasıyla bu kozmetik risk giderilir, Floridin, su kaynaklarına da eklense, doğal olarak oluşsa da herhangi bir sağlık riski icerdiğinin bir delili yoktur.


6.Florid, ozellikle dişleri gelişmekte olan cocuklar icin yararlıdır. Florid. mineli yapıyla birleşir ve surekli bir koruma sağlar.


7.Amerika Birleşik Devletlerinde bircok belediye, icme suyu tesislerine az miktarlarda florid eklemektedir. Bu yaklaşım hem guvenli hem de ekonomiktir. icme suyunuzu floridleme hakkında bilgi alabilirsiniz.Doktorunuz size receteyle florid tabletleri yazabilir.


8.Diş curumesine karşı en hassas olanlar cocuklar, ergenlik cağındakiler ve yaşlılardır. Bunlar icin, florid iceren diş macunları dahil olmak uzere florid uygulaması istenir. Ayrıca, floridli ağız calkalama suları da etkili olabilir. Ayrıca, bircok diş hekimi cocukların dişierine,duzenli check-uplarının bir bolumu olarak florid uygularlar.


9.Florid, dişlerinizin puruzsuz, ciğnemeyen yuzeylerindeki oyukları onlemenin en etkili yontemidir. Sonuc olarak, oyukların coğu ciğneyen yuzeylerde meydana gelir. Bunun nedeni, arka dişlerinizin (premolar ve molar) bir diş fırcası olmadan temizlenmesi imkansız olan yarık ve oyuklar icermesidir.


Diş Koruyucuları (Sealant)


İyi bir ağız hijyeninin yanında, arka dişlerin ciğneyen yuzeylerinin curumesini onlemenin en iyi ve tek yontemi diş koruyucularının kullanılmasıdır. Sealantlar coğunlukla saydam ya da beyaz olan plastik benzeri ince bir kaplama sağlarlar. Uygulama ağrısız ve kolaydır. İlk once, diş hekiminiz azı dişlerinin ciğneyen yuzeylerini temizler. Sonra, bu yuzeyler ayrı parcaların birbirine yapışmasının onlenmesi icin hafif bir asitle yakılır. Dişler iyice yıkanır ve kurutulur. Daha sonra, diş hekiminiz aynı tırnağa oje surer gibi dişinize kaplamayı surer. Kaplama daha sonra sertleşir, cukur ve yarıklarda plağın oluşumunu onler.


1.Her ne kadar ceşitli koşullar etkinliklerini azaltsalar da diş koruyucuları 10 yıl dayanır. Diş hekimine duzenli giderek, bu koruyucuların omrunu uzatmak icin gerekli onlemleri alabilirsiniz. koruyucu kaplama duşerse, bunun yerine yenisi konabilir; zarar gorurse, hic kaplama yapılmamış dişten daha fazla curuk riskine maruz kalmaz.


2.Sealant koruması cocuklar icin en uygundur. 6 yaş civarında, kalıcı azı dişleri ilk cıkmaya başladığında uygulanmalıdır. Yine, 11-13 yaşları civarında kalıcı ikinci azı dişleri cıktığında uygulanmalıdır.