Tanım olarak aldatma veya sadakatsizlik; evli ya da duygusal veya cinsel bir ilişki icerisindeki taraflardan birinin -eşinin haberi veya rızası olmadan- bir başka kişi ile ilişkiye girmesi. Aldatma sadece duygusal duzeyde, sadece cinsel ilişki duzeyinde veya hem duygusal hem cinsel ilişki şeklinde olabilir. Aldatmanın tanımı kulturden kulture veya ciftler arasındaki anlaşmalara gore farklılık gosterebilir.
Cinsel Sağlık Enstitusu (CİSED) tarafından 2015 yılında 10 farklı aldatma turu tanımlandı.
Kısaca acıklamak gerekirse ;
1)Seks İşcileri İle Paylaşılan Cinsellik: Coğunlukla erkeklerde gorulse de son yıllarda bayanlarda da sıklıkla goruluyor. Yalnızca cinsel arzuları doyurmaya yoneliktir.Bu ture eşiyle cinsel doyuma ulaşamayan,fantazilerınden eşine bahsedemeyen veya verdiği değerden dolayı eşini fantazilerıne dahil etmeyen kişiler yoneliyor. Evliliklerini bitirmeyi duşunmezler
2)Seks Veya Tutku Bağımlılığı :
Toplumun “zampara”kişileridir.Kısaca farklı partner,farklı deneyim prensibi.Cinsel bağımlılık gorulur ve mutlaka tedavi gormelidirler.
3) Fırsattan İstifade : Toplumda genellikle “kacamak” denilen turdur.İş seyahati, eşin olmadığı bir eğlence anı vb.durumlarda aynı kişiyle birdaha karşılaşmayacak şekilde yapılan aldatmadır.Eşlerini severler,terk etmeyi duşunmezler.
4) Boşanma Oncesi Hazırlık : Bazen eşlerden biri diğerine olan bağlılığını yitirir ve evliliği bitirmek ister, fakat bunu ne eşine soyleyebilir ne de boşandıktan sonra yalnız kalma fikrine tahammul edebilir. Bu sadakatsizlikte dilin soyleyemediğini beden belli eder. Kişi yeni bir ilişkiye başlayarak başka bir dala tutunmuş olur, boylece kendi psikolojik guvenliğini sağlar ve kendini boşanmaya hazırlar. Eşinden de uzaklaşacağı icin eşini de boşanma evresine hazırlamış olur. Bu tur bir aldatma ilişkisinde aldatma partnerinin pek bir onemi olmadığı gibi bu kişiye duyulan duygular da hic guclu değildir. Bu kişi daha cok destek kuvvet gibidir. Kişiyi bu aldatma turune yonlendiren temel etken, mevcut ilk eşten ayrılma isteğidir.
5) Terazi Tipi İlişki Ucgeni : Bu tur sadakatsizliklerde evlilik eşi ve aldatma partneri ile ilişki eşzamanlı olarak surdurulur. Cinsel yonu gibi duygusal yonu de cok guclu olur bu aldatma ilişkisinin. Aldatan kişi eşine ve diğer partnerine karşı farklı sorumluluklar hisseder. Genellikle bu iki kişi farklı ozelliklere sahiptir ve birbirlerini tamamlıyor gibidirler. İkisinden alınan mutluluk farklıdır. Bu yuzden aldatan kişi ne eşinden boşanabilir ne de yeni ilişkiyi sonlandırabilir.
6) Kısasa Kısas : İlk aldatılan eş yeniden ozguvenini kazanmak, beğenilen ve cekici biri olduğunu ozellikle kendine ispat etmek ve ilk aldatan eşin karşısında kendini iyi hissedebilmek icin bu tur bir sadakatsizlik yapar.
7) Kıskandırma İhaneti : ihmal edildiğini duşunen eş, eşi tarafından artık 'gorunmez’ inancına kapıldığında kendini farkettirmek ve dikkat cekmek icin bu ture başvurabiliyor.
8)Geri Puskurtme :Daha cok evlilik dışı sevgililik ilişkilerinde gorulen bu tur sadakatsizliklere yakın ilişkiye tahammulu olmayan kişiler başvurur. Duygusal olarak birine bağlanmaktan korkan kişi mevcut ilişki giderek ciddileştiğinde ve iki kişi arasında karşılıklı bir bağ oluşmaya başladığında araya mesafe koyma amacıyla sadakatsizlik yapar.
9) Nefes Almak : Eşiyle arasında catışmalar yaşayan,aile hayatında giderilemeyen problemlerden bunaldığını duşunen kişinin aldatma partneriyle goruştuğu ve ilişki yaşadığı zamanlarda kendisini “nefes almak” olarak adlandırdığı durumdur.
10) Sadece Aşk : Bazı evli kişiler, hic beklemediği bir anda ve şekilde bir başkasına Âşık olabiliyor. Aşk; hayatın zorluklarından kacmayı, guzellikleri yeniden gorebilmeyi, hayata daha mutlu sarılabilmeyi, daha genc ve dinc hissedilmeyi sağladığı icin elin tersiyle itilebilen bir duygu olamıyor. Bu nedenle Âşık olan kişi sadakatsizlik yapmaması gerektiğini duşunemiyor. Eşine ihanet etmezse kendine ihanet etmiş gibi hissediyor ve kendini doludizgin aşka bırakıyor. Aldatılan eş ise kendinde olmayıp da aldatma partnerinde var olan şeyin ne olduğunu sorgulamaya başlıyor. Bu tur sadakatsizliklerde eşin gorunurde ve hakikatte bir hatası ve payı yoktur. Eşi aldatmaya iten ise coğunlukla cok duzgun olan evliliğin ya da ilişkinin tekduze seyridir.
Bu arada belirtmem gerekir ki hangi bahaneyle olursa olsun aldatmanın akla,kalbe ve karaktere uygun acıklaması ve savunması olamaz…
“Hormonlar mı ? Yok Artık…” demeden once bilmenizi isterim ;
Dopamin reseptorlerindeki gen kodları aldatma uzerinde esas rollerden birisini oynuyor.Dopamin genellikle serotonin gibi “mutluluk hormonu” olarak anılır.Egzersiz,yemek yemek ve orgazm gibi zevkli aktivitelerden sonra salgılanır.Bir araştırma; bu genin uzun ciftine sahip olan insanların (%50), kısa cifte sahip olanlara (%22) gore partnerlerini daha cok aldattığını gosterdi.
Aldatılan Taraf...
Nolursa olsun aldatılmak hakedilen bir davranış değildir.Bunun bilincede olup oturup gunlerce kendinizde hata aramayın.Zira siz mukemmel bir eş olsanız bile unutmayın ki eşinizin sizi aldatması onun duşunmesi gereken bir durum,onun sorunu ve onun kişilik yapısıdır.Eğer aldatildiginizdan eminseniz sağlıklı bir diyalog koşuluyla nedenlerini sorarak oğrenmeye calışın.
Affetmek konusunda ise “birkez aldatan hep aldatır” duşuncesine şahsen katılmıyorum.Ancak ikinci bir şans verdiğinizde karşılaşacağınız muhtemel sorunların sorumluluğunun artık sizde olduğunu unutmayın...Kimse hasar gormuş kalesinin tamamen yıkılmasını istemez sanırım…
Aldatma konusu fazlasıyla geniş yelpazeye sahip bir durumdur.Arada kalmasını istemediginiz cocuklar,maddi durum, kulturel cevre, saplantılı aşk,baskı vb. başlıklar bundan sonra vereceğiniz kararları ve gidişatı etkileyen faktorlerden sadece birkacıdır.Bu yuzden sağlıklı kararlar alabilmeniz icin uzman kişilerden destek almanız aynı zamanda yaşayacağınız travmayı daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı gunler dilerim...

[h=2]Siirt Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]