Goruyorumki diş teli takıldıktan ve cıkarıldıktan sonrası icin cok fazla şey merak ediliyor. Bende tel kullanan biri olarak yaşadıklarımı paylaşmak istedim. Forumda okuduklarım kadarıyla tum merak edilenlere cevap vermeye calışacağım.
1- YAŞ: Oncelikle yaştan başlayayım, 27 yaşındayım ve yaşla ilgili herhangi bir problemle karşılaşmadım. Yani 27 yaşındasın artık cok gec ya da bu yaşta duzelmesi zaman alabilir gibi. Zira 1,5 senede tedavim sona erdi ve tellerim cıktı.
2-TEL TAKILMADAN ONCESİ: Tel takılmadan once rontgen cekildi ve sorunlu dişlerim belirlendi. Bu aşamada 2 tane 20'lık dişimin cekilmesine karar verildi(yerleri itibariyle kotu oldugu icin). Sonra dolgu, kanal tedavisi hatta kaplama gibi işlemler yapıldı sorunlu dişlerime. Tum problemler giderildikten sonra 4 tane sağlam dişim yer acmak adına cekildi. Bu arada dişlerim carpık ve birbiriniz uzerine cıkmış durumdaydı, hem alt hem ust. Bu surec 2 ay falan surdu, yani tel taktırmaya karar verdikten sonra 2 ay sorunlu dişlerimin duzeltilmesi, yaraların iyileşmesi gibi bir surecle gecti.
3-TEL TAKILMASI: Once sadece ince bi tel takıldı, yani dişlerimin uzerine yapıştırılan braketlerden yoktu, 1 ay sonra falan dişlerime braketler yapıştırıldı ve heray duzenli yapılan gerdirmeler başladı. Evet ilk başlarda cok acıdı, ağzım hep yara oldu, yemek yemek cok zordu ama zamanla alıştım. Sadece telin oldugu sure boyunca hicbirşeyi ısırarak yemedim, cok yumuşak olsa bile, ısırabileceğim durumlarda bile ısırmadım. Cunku on dişlerime guc verip yamulmalarını istemedim, yada braketlerin kopmasını istemedim cunku bu tedavinin uzaması demek olacaktı. Asitli bişey icmedim, acıkcası doktor ne dediyse yaptım, lastik verdi taktım. Zaten lastik dışında ekstra herhangi birşey yapılmadı dişlerime.1,5 sene byunca her ay doktora gittim, tellerim sıkıldı, lastikler verildi, bunun otesinde bişey yapılmadı. 6 icinde dişlerim dumduz olmuştu bile, geri kalan surede ise cekilen dişlerim sonucu oluşan boşukların kapanmasını bekledik, onlar da kapanınca tellerim 1 ay once cıktı.
Buraya kadar zateb herkesin az cok bilgi sahibi oldugu şeyler ama sanırım asıl merak edilen tel cıkınca olacaklar. Tel cıkıncada benim icin herşey bitmedi malesef. Oncelikle en arkada yarım dişlik boşluk kalmıştı, onu kapatmak icin implant yapılması gerekiyordu. Burdaki 20'lık dişim cekildi ve yarım dişlik boşluk biraz daha acıldı ve acılan yere implant yapıldı (bu arada implant hiccccc acımadı, sonraki iyileşme sureci biraz sıkıntılı o kadar). Teller cıkınca tekrar bozulmasın diye icine tel takılacaktı, sabitleyici tel (retainer) alt tarafa takıldı ama ust taraftaki damağım biraz buyumuş o yuzden takılamadı. Yani damağım nerdeyse dişim uzerine cıkmış ve teli takacak alan kalmamış, ve damağımdan parca alındı, tele alan acmak icin ve nihayet tel takıldı. Şuanda hem altta hem ustte icten sabitleyici tel var. Bu kesinlikle olmalı bence. Cunku bu teller olmadığında gecici olarak şefaf damaklığımı kullandım (essix), damağım kesildiğinde sadece 1 gun takamadım ve on dişlerim 1 gunde ayrıldı. Şimdi hem icten olan tellerim var hemde bi sure diş etlerim otursun diye geceleri kullanacağım şeffaf damaklıllarım var. En guvenlisi boylesi sanırım. Tek başına damaklık ve tek başına tel biraz riskli gibi geliyor bana. Ve icten tel takılamama gibi bi durumda olamaz, damağımı kestiler ve yine taktılar.
Tel kullanırken yapacağınız en onemli şey ise dişlerinizi cok iyi fırcalamak. Ozellikle dişlerler birlikte DİŞ ETLERİNİZİ fırcalamak. Tel cıktıktan sonra bunlar cok onem kazanıyor. Şimdi herşeyim tamamlandı, sadece implantın uzerine yapılacak protez kaldı ki o da 1,5 ay sonra yapılacak. He bide dişlerimi beyazlattım, şimdi cok başarılılar