Ağızdaki cirkin kokuya kısaca ağız kokusu veya halitosis denir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zordur. Ancak ağız kokusu cok onemli hastalıkların işaretcisi de olabilir. Ağız kokusunu patolojik ve fizyolojik olmak uzere iki kısma ayırmak mumkundur.
Fizyolojik Ağız Kokusu:
Her sağlıklı bireyde sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında ureyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya cıkabilir. Dil sırtını fırcalamak ve surekli olmamak şartıyla cinko iceren ağız gargaraları kullanmak ve sakız ciğnemek bir cozumdur. Beslenme sonrasında gorulen, nefesteki (ağızdaki değil) cirkin koku da fizyolojiktir. Tedavi gerektirmez.


Patolojik Ağız Kokusu (Gercek halitosis):
Patolojik halitosisi olan hastalar diş hekimine ağız kokusu şikÂyetiyle muracaat etmeyebilirler. Ağızlarındaki cirkin kokunun farkında değildirler ya tolere etmektedirler ya da kabullenmişlerdir.
Ağız Kokusunun Sebepleri:
Ozellikle sinus ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda,
Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),
Bobrek yetmezliği (balık kokusu gibidir),
Karaciğer yetmezliği,
Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya cıkan kotu bir balık kokusu),

Aclık, diyet, ağız kuruması, oruclu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vucuttaki yağ ve protein cozunmeye başlar, bu metabolizmanın yan urunleri kotu ağız kokusu olarak yansır).

Ağız kokusunun sebeplerinin %87 si ağız boşluğu kaynaklıdır. Bunlardan %51'i dilden, %17'si gingivitisten, %15'i periodontitisten, %17'si bunların karışımından kaynağını alır. Bu tip ağız kokuları kompleks vakalar değildir. Sebep ilk muayenede belli olur. Sorunlu dişeti dokuları goz ile kolayca tespit edilebilir ve kolay tedavi edilir. Hatta bazen kokunun kaynağını hasta kendisi gosterir.

Ağız Boşluğu Kaynaklı Ağız Kokusunun Tedavisi icin;


1-Dişlerinizi ve Dişetlerinizi koruyun.
Diş curukleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun onemli nedenlerindendir. Ağız ici herhangi bir enfeksiyon bakteri uremesini artıracağı icin daima ağız kokusuna neden olur. Diş ve diş eti hastalıkları onemli olcude kotu koku yapar. Bu sebeple diş hekiminizin onerilerini dinleyip mutlaka diş sağlığı ve bakımına onem vermelisiniz.

2-Ağızda var olan protez ve kopruleri kontrol ettirin.
Ağız icindeki eskimiş kopru ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol acacağından kotu kokulara sebep olabilir. Bu durumlarda yenilenmesi gerekenleri değiştirmeli, eksik olan dişlerin yerleri icin gerekli tedavileri yaptırmalısınız. Ağız kokusu ile mucadelede dişler ve diş sağlığı ilk aşamadır.

3-Daha fazla su icin.
Ozellikle yaşla artan vucut kuruması pek cok yonden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Cok su icmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da onleyerek ağız kokusu ile mucadelede onemli bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız icindeki bakterilerin minimumda tutulması icin direk yardımcıdır. Ayrıca tukuruk salgısını artırarak da yardımcı olur.

4-Diş ipi kullanın.
Diş ipi sayesinde fırcanın cıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sokebilirsiniz. Ozellikle diş govdeleri arasındaki dar bolgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri coğalmasına neden olabilir.

5-Lokmaları iyi ciğneyin.
Bu sayede yiyeceklerle tukuruk salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parcası kalma olasılığı duşer. Daha cok ciğneme hareketi daha cok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.

6-Basit şeker tuketiminizi azaltın.
Basit şekerler (atıştırmalık tum şekerli gıdalarda olduğu gibi) diş curuklerine neden olur ve ağız sağlığını buyuk bir suratle bozarlar. Bu nedenle basit şeker tuketiminizi azaltmalısınız. Bu da su icmek gibi size onlarca yararın yanında ağız kokunuzun azalmasına da yardım edecektir.

7-Sigara icmeyin.
Sigara icmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca diğer bir ağız kokusu nedeni olan diş eti hastalıklarına da zemin hazırlar.

ALINTIDIR..