COCUKLUK DONEMİ DİŞ FIRCASI VE DİŞ MACUNU SECİMİ NASIL OLMALI?




Bebeklik doneminden itibaren kazandırılacak bir takım alışkanlıklarla, buyume ve yetişkin donemde diş ve diş eti hastalıklarından buyuk olcude korunmak mumkun oluyor. Diş ve Cene Cerrahisi Uzmanı Nihat Tanfer, en erken donem olan 6-8 aylık donemde diş temizliğinin başlanmasının onemine dikkat cekiyor ve yuvaya ya da okula başlayacak cocukların diş sağlığı icin anne babaları uyarıyor.


Okul oncesi cocuklarda onemli olan cocuğa diş fırcalama alışkanlığını kazandırmaktır. Diş fırcası kullanımına, arka dişlerin cıkmasından sonra ortalama 2,5 - 3 yaşında başlanmalıdır.

Cocukluk donemi diş fırcası ve diş macunu secimi

Cocuğun ağız buyukluğune uygun, yumuşak ve naylon kıllardan uretilmiş diş fırcaları kullanılmalıdır. Fırca kılları aşınır aşınmaz (ortalama 6 ay) mutlaka değiştirilmelidir. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan once sadece ucer dakikalık etkili bir fırcalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırcalama alışkanlığı da cocukluk doneminde kazanılacaktır. Bebeklik doneminde ve uc yaşına kadar cocuklarda diş macunu kullanımı onerilmez. Diş macunu kullanımına uc yaşından sonra başlanmalıdır. Ancak reklamlarda gorulduğu gibi fırca buyukluğunde değil bir leblebi kadar macun, fırcalama icin yeterli olacaktır.


Diş macunu kullanımına başlandığı donemde, florurlu diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Onemli olan cocuğun secilen macunun tadını sevip istek duymasıdır. Fırcalama işleminde macundan cok, etkili bir fırcalama işleminin onemli olduğunu unutmamak gerekir.

Şekerli yapışkan yiyecekler diş curukleri acısından oldukca tehlikeli!

Nişasta veya şeker iceren gıdaların ana oğunlerle beraber yenmesi, bir başka deyişle ara oğun olarak tuketilmemesi gerekmektedir. Ozellikle yapışkan olanları bu gıdalar arasında en tehlikeli olanlarıdır. Nişasta ve/veya şeker iceren yapışkan yiyecekler dişler uzerine yapışıp uzun sure orada kalabilirler. Bu da diş curukleri acısından oldukca tehlikeli bir durumdur.

Cocukların beslenme cantası hazırlanırken şu onerileri dikkate almakta fayda var:

• Peynir, sut, elma ve havuc gibi besinlerin iceriğindeki bazı maddeler, ağızdaki asit miktarını azaltıyor, diş curuklerinin onune geciyor.

• Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını guclendirir. Peynir ayrıca tukuruk akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır.

• Sut, iceriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş curuklerini engellemektedir. Ancak sute katılan şeker curuk riskini artırır.

• Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit iceriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.

• Elma ve havuc gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur.