
1) Diş Gıcırdatma:
·Nedenleri
Stress, agresif, takıntı veya sıkılgan kişilik yapıları, anne-babası diş gıcırdatan cocuklar bu alışkanlığa daha eğilimlidir.
·Belirtileri
Dişlerde aşınma, uyurken cıkartılan gıcırdatma sesleri, yuz kaslarında ağrı, cene ekleminde problemler, baş ağrısı, dişlerde sallanma ve hassasiyet.
·Tedavisi
Oncelikle psikolojik acıdan diş gıcırdatmaya yol acan faktorler ortadan kaldırılmaya calışılır.Bu başarılamaz, hastaya takıp cıkartılabilien bir gece plağı yapılır.
Curuk nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir donemde curuk oluşmasının nedeni de biberon curuğu adı verilen curuklerdir. Bebek beslenmesinde en onemli besin olan anne sutu ya da inek sutu doğal olarak şeker icerir. Gece yatmadan once yada uyku sırasında bebek anne sutu ya da biberon emerse sut ağızda birikerek mikropların dişleri curutmesi icin elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle ozellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine ozen gosterilmelidir.
Biberon curuğunden korunmak icin ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen curuklerin tedavisi cok guc olduğundan, koruyucu onlemlerin erken donemde alınması gerekir.
Bunlar nelerdir?
Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını onleyin. Beslendikten sonra uyutmaya calışın. Biberondaki sute şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. Bebek beslendikten sonra mutlaka su icirin. İlk dişlerin surmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tulbent ile dişlerini silerek temizleyin. Biberon curuğu onemli midir?
Biberon curuğu gorulen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme duzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol acar. Bu dişler cekilmek zorunda kalırsa cocukta konuşma problemleri ortaya cıkabilir.