Aftlar (ağız ulserleri) milyonların yaşamına rahatsızlık verir. Ağız icindeki bu kucuk ulserleşmelerin bazıları ufak dertlerdir ama kimileri icin aftlar yaşamı neredeyse cekilmez hale getirir. Hastanın doktoru veya diş hekimi bu ulserleri nasıl tedavi edeceğini bilemezse, durum genelde daha da kotuleşerek hastayı husran ve acı icinde bırakır. Hekimlik uygulamalarında, aftlardan mustarip bircok insanla karşılaşılır. Aftlar, nufusun neredeyse %20 sini etkilemektedir. İyi olan, aftlar hakkında bilinmeyen bircok şey olsa da etkin bicimde onleyip tedavi etme yollarının olması.

Aft

Aftlar (Ağız ulserleri) ve Ucuklar Arasındaki Fark: Aftlar sıklıkla ucuklarla karıştırılır. Bircok ortak ozelliği olsa da aftlar ile ucuklar arasında (orneğin ikisi de tekrarlasa da, cok acı verici olabilse de) onemli farklar var:Aftlar (Ağız ulserleri):

Kesinlikle ağız icindedir, yani yalnızca ağız icinde meydana gelir. Bulaşıcı değildir, yani kişiden kişiye yayılmaz. Virusten kaynaklanmaz. oncesinde kesecik denilen kucuk kabartılar oluşur. Genelde ağız dışında meydana gelir ama bazen ağız icinde de cıkar. Ucuklar eğer ağız icinde cıkmışsa ağzın sabit (hareketsiz) bolumlerinde, mesela damakta gorulur. Bulaşıcıdır, yani kişiden kişiye gecer. Virusten kaynaklanır. Aftın Sebepleri
Aftlarla (Ağız ulserleriyle) Bağlantılı Vucut Durumları Aftlar coğu vakada başka bir hastalıkla ilişkili değildir, ancak vakaların kucuk bir yuzdesinde vucutla ilgili (sistemik) bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Mesela, Behcet Hastalığı olan insanların, genital lezyonlar, goz lezyonları ve genel cilt hastalıklarına ilaveten coğunlukla aftları da olur. colyak hastalığı, Crohn Hastalığı, ulseratif Kolit ve aşırı gluten duyarlılığı gibi hastalıkları olan insanlarda, ilgili hastalığın belirtisi olarak aftlar da gorunur. HIV bulaşan hastalarda da, ulserler gibi aftlar ortaya cıkabilir. Bir hastalık belirtisi olduğu şuphesi uyandıran vakaların kucuk bir yuzdesinde, dikkatli bir tıbbi kayıt ve doktor muayenesi, hastadaki aftların başka bir hastalıkla bağlantılı olup olmadığını gosterebilir.


Kaynak:hemen sağlık