Akupunktur, insan vucudunun doğal iyileşmesine katkıda bulunmak icin destekleyici bir tedavi ve bununla birlikte işleyişini duzenlemeye teşvik eden tamamlayıcı bir tıp yontemidir.
Bu bilimi geliştiren toplum olarak, Cinli bilim adamlarının acıklamasına gore; vucudumuzda ve cildimizde nehir yataklarına benzer cok duzenli şekillerde, enerji kanalları bulunmaktadır. Bunlar meridyen olarak adlandırılmaktadır. Zaman icinde tıpkı nehir yataklarında olduğu gibi, enerji kanallarında da tıkanmalar olabilmektedir.
Akupunktur noktalarına yapılan iğne uyarıları, meridyenleri etkileyerek, tıkanmaları giderir ve duzenli enerji akışını sağlar. Akupunktur tedavisi, bu nedenle, vucudun ic organlarının sindirim, emilim ve enerji uretim faaliyetlerindeki ceşitli dengesizlikleri duzeltir ve meridyenler boyunca enerji dolaşımına yardımcı olur. Bu tedavi yontemini tıp otoriteleri şoyle acıklamaktadır;
Akupunktur iğneleri ile yapılan uyarılar, omurilikte ve beyindeki bazı kimyasalların serbest bırakılmasını sağlamaktadır.
Bu kimyasallar, vucutta bulunan ağrıları azaltabileceği gibi, vucudun kendi ic duzenleyici sistemini etkileyen hormonların duzenli salınmasını da etkileyebilmektedir.
Akupunktur, enerji akışında ve vucut biyokimyasındaki dengelemeyi sağlayarak, vucudun doğal şifa yeteneklerini uyarmakta, fiziksel ve duygusal sağlığın daha iyi olmasını teşvik etmektedir.
Akupunktur uygulamaları ile;
Sağlıklı yaşamın desteklenmesi
Hastalıklara karşı koruyucu onlemlerin alınması
Ceşitli tıbbi rahatsızlıkların tedavisi sağlanabilmektedir.
Akupunktur'un halk arasında genellikle ağrı kontrolu ile ilişkilendirilmesine rağmen, gunumuzde cok daha geniş uygulama alanları icinde yerini almıştır. Dunya Sağlık Orgutu (WHO) orneğinde olduğu gibi, Akupunktur uluslararası sağlık ve bilim organizasyonları tarafından desteklenmekte ve tıbbi sorunların tedavisinde, geniş bir yelpazede uygulanmaktadır.
Başlıca uygulama alanları;
Sindirim bozuklukları: mide rahatsızlıkları, spastik kolon, kabızlık ve ishal
Solunum bozuklukları: sinuzit, boğaz ağrısı, bronşit, astım ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları.
Norolojik ve kas bozuklukları: Baş ağrısı, boyun ağrısı, donuk omuz, tenis dirseği, ceşitli tendinit formları, bel ağrısı, siyatik, osteoartrit ve migren.
Psikolojik sorunlar: Depresyon, panik atak ve anksiyete
Endokrin, uriner ve ureme sistemi bozuklukları
Gunumuz kadın ve erkeği, calışma temposu ve yaşam koşulları nedeniyle, yukarıda bahsi gecen rahatsızlıklarla sıkca karşılaşmaktadırlar. Bu rahatsızlıklar, gerek organlar uzerinde bozukluklara, gerekse fiziksel gorunum ve ruhsal sıkıntılara yol acmaktadır. Akupunktur ozellikle gerginlik, stres ve duygusal durum ile ilgili fiziksel sorunların cozumunde cok etkin sonuclar vermektedir. Ayrıca, bu rahatsızlıkların tetiklediği estetik veya yaşam kalitesi sorunlarına bakacak olursak, bunlar arasında;
Kilo ve yağlanma sorunları
Sağlıklı beslenme takibinde başarısızlık
Deride selulit ve sarkma gorunumleri
Cilt ustunde kırışıklık ve yaşlılık gorunumleri
Akne ve benzeri ceşitli cilt problemleri
İstenmeyen tuylerde artma
Yaşam kalitesini etkileyen gerginlik ve ağrılar
sayılabilir. Elbette, Akupunktur’dan sihirli bir iyileştirme beklentisi icinde olamayız ama klinik koşullarda gerekli tahlil ve teşhislerin yanı sıra, Akupunktur Uzmanı tarafından enerji akımındaki sorunların giderilmesi ile yaşam kalitesinde duzelme sağlanabilir ve estetik bozuklukları tetikleyen sebepler giderilmiş olur.
Akupunktur uygulamalarının genelde hicbir yan etkisi olmadığı bilinmektedir.Tedavi suresi ve seans sıklığı kişiye ve duruma gore değişik programlar gerektirmektedir.
[h=2]İstanbul Pratisyen Hekim uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]