Bayındır, "Bu araştırmanın sonuclarına gore; ağzındaki diş sayısı dokuzdan az olan katılımcılarda, diğerlerine gore daha fazla bunama gorulduğu tespit edildi" dedi.
Estetik Diş Hekimi Gokhan Bayındır, diş eksikliği problemine ilişkin acıklamalarda bulundu. Bayındır, "Ulkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda en buyuk problemlerin başında diş eksikliği gelmektedir. Kentucky Universitesi 2007 yılında 144 kişi uzerinde yaptığı bir calışmada diş kaybı ve ağız hastalıklarının ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol actığını ortaya cıkardı" dedi.
EKSİK DİŞ BUNAMA SEBEBİ Mİ?
Journal of the American Dental Association'da yayınlanan araştırmanın 12 yıl boyunca devam ettiğini aktaran Bayındır, "Calışmaya katılan 144 kişinin yaşları 75 ile 95 arasındaydı. Bu araştırmanın sonuclarına gore, ağzındaki diş sayısı dokuzdan az olan katılımcılarda, diğerlerine gore daha fazla bunama gorulduğu tespit edildi" diye konuştu.
Diş eksikliğinde protez diş tedavisi nasıl olur?
Diş eksikliklerini total yani butun dişlerin kaybı veya tekli kayıplar olarak sınıflandırabildiklerini belirten Diş Hekimi Gokhan Bayındır, protez diş tedavisinde onemli noktaları anlattı.
"PROTEZLER YAŞAM KALİTESİNİ YUKSELTİYOR"
Bayındır, kişinin ağzında hic diş yok ise halk arasında damak diye tabir edilen takıp cıkarmalı total veya bolumlu protezlerin eskiden birinci tercih olduğunu bununla birlikte implant teknolojisinin son yıllardaki gelişimi ile eksik dişlerin tedavisinde tekli, coklu veya tum dişlerin kayıplarında implantların birinci tercih haline geldiğini soyledi.
Bayındır, "Total dişsiz ağızlarda alt ve ust cenelere yeterli sayıda implant yapılarak sabit protez kullanımı mumkundur. Bu secenek hastanın konuşma, yemek yeme gibi fonksiyonel problemlerini ortadan kaldırmakla beraber ozguvenini ve yaşam kalitesini cok ciddi şekilde yukseltmektedir. Anatomik olarak ağız ici engelleri olan hem de maddi olarak daha ekonomik bir cozum isteyen ama sabit protez yapılamayan hastalarımızda implant destekli hareketli protezler yapılabilmektedir. Bu şekilde implant destekli yapılan protezler protezin hastanın isteği dışında ağız icerisinde oynamasını ve cıkmasını engelleyerek hastalarımıza cok ciddi bir kullanım konforu sağlamaktadır. İster tekli ister coklu diş kayıplarında olsun başarı olasılığı bu kadar yuksek bir tedavi seceneği varken geleneksel tedavi secenekleri olan kopru,bolumlu protez veya total protez tercihleri hem sağlıklı dokuların korunması hem de hastalarımızın konforu adına ciddi handikap oluşturmaktadır" dedi.
PROTEZ TEMİZLİĞİNE BUNLARA DİKKAT!
Bayındır, protez temizliğinde onemli noktaları şu şekilde belirtti: "Sabit protezlerin bakımı rutin diş fırcalamaya ek olarak kopru altlarını temizlemek icin ozel olarak uretilmiş diş ipleri, ara yuz fırcası ve ağız duşu ile muhakkak desteklenmelidir. Hareketli protezler de ise yine fırca ile ağız dışarısında su altında temizlenmeli ve uyku esnasında ağızda bırakılmamalıdır. İster sabit ister hareketli olsun bir protez yapıldığında 6 aylık rutin kontroller hastalardan istediğimiz şeylerin başında gelmektedir. Kontroller dışında ağız icerisinde kanama ağrı veya herhangi bir ağız yarası oluşumu gorulurse derhal hekime başvurulmalıdır."