İnsanlar dişci koltuğuna oturmamak icin ne gibi bahaneler uretiyorlar? Bu korkuya nasıl yaklaşmak gerekiyor?

Diş Tedavisi Uzmanı Uzm. Dt. Hakan Doğantepe bu korkuyu nasıl yenebileceğimizi şoyle ozetliyor: "Bir şekilde edinilmiş kotu tecrubeler, hastaların diş hekimi korkusunun gelişmesinde ciddi yer teşkil etmektedir. Daha onceki yıllarda anestezik ilaclarının ve/veya tekniklerinin şimdiki kadar gelişmemiş olması hastaların daha fazla ağrı hissetmesine sebep olmuş olabilir ve buna bağlı da her hekime geldiklerinde aynısının olabileceğini duşunerek diş hekiminden korkmaktadırlar

DİŞ HEKİMİ KORKUSUNA NASIL YAKLAŞILMALI?

Bu korkuyu yenmek adına tedavi sırasında ilgili dişi ya da bolgeyi anestezi yaparak uyuşturacağımı ve bu sayede acı duymayacaklarını hastalarıma soyluyorum. Ayrıca kullanacağım aletlerden cıkan seslerden ve oluşturdukları titreşimlerden urkmemeleri gerektiğini soyluyorum. Eğer bu seslerin meydana getirdiği rahatsızlık cok olursa kulaklık takabileceklerini ve muzikle rahatlayabileceklerini soyluyorum. Tum bunlara rağmen bir şekilde rahatsız olurlarsa bir elini kaldırmalarını benimde bu uyarıyla tedaviyi hemen durdurabileceğimi hastalarıma bildiriyorum.

DİŞCİ KORKUSUNDA EN ONEMLİ NOKTA İLETİŞİM

Oncelikle en onemli şeyin iletişim olduğuna inanıyorum ve hastama tedavisi hakkında bilgi veriyorum. Sonrasında eğer varsa onun da sorularını yanıtlıyorum. Daha sonra anestezi ile yani dişi uyuşturarak calışacağımı hastama bildiriyorum. Bu sayede hastam tedavi sırasında bir acı hissetmiyor. Cunku bir kez ağrı hissederse mevcut korku daha da alevleniyor ve icinden cıkılmaz hale gelip tedavinin devam etmesini bazen imkansız hale getirebiliyor. Ağrı kontrolunu anestezi ile sağladıktan sonra mumkun olan en kısa surede etkili ve koruyucu tedavi yontemini secerek hastamın tedavisi gercekleştiriyorum. Ayrıca tedavi sırasında hastalarıma tercih ettikleri muzikleri dinletiyorum." diyor.

İŞTE O BAHANELER
1-
"Cocukken bir dişci vardı, kapıya ip bağlayıp dişimi cekmişti" travması ile yaratılan efsane bahane başta geliyor.

2- "Dişci koltuğuna alerjim var" cumlesi. Her tarafından bir ton şeyin sarktığı korkunc gorunuşlu son derece teknolojik olan koltuktan kim korkmaz ki? İnsanların elektrikli sandalyeden sonra en cok korktuğu "mobilya" dişci koltuğu bile olabilir.

3- "Bugun olmaz sarımsak yedim" bahanesi adeta gunu kurtarma cabasıdır.

4- "Dişcilerin şahsına munhasır o klinik kokusu var ya, anlayamazsınız"

5- "Onemli bir toplantım var. Toplantıda konuşmam lazım." bahanesi ile ağız uyuşmasından kacma cabaları.

6- "Oyma sesleri ve iğneden korkuyorum" bahaneleri ile ağız icinde bir inşaat faaliyeti olduğundan ayaklarınızın sizi dişciye goturmemesi...

7- Gittiğiniz yerin bir dişci olması ve korku unsurunun tavanda olması.

Kaynak: Posta