Değerli okurlarım bugunku yazımda akne ve neticesinde oluşan izler ile bunların tedavilerinden bahsetmek istiyorum.
Değişik formları bulunan akne, kıl folikulu (yuvası) ve buna bitişik duran yağ bezlerinin uzun seyirli iltihabi bir hastalığıdır. Her iki cinste, tum ırklar ve yaş gruplarında gorulebilen akne en sık genc erişkinleri (15-20 yaş aralığı) etkiler. Akne genellikle bunyesel yatkınlık zemininde gelişse de ilaclar (vitaminler, glukokortikoid/kortizon iceren ilaclar, epilepsi ilacları, bazı antibiyotikler), kozmetik urunler, nemli cevresel ortam, beslenme alışkanlıkları (işlenmiş ve glisemik indeksi yuksek gıdalar, sut ve sut urunleri), duygusal stres ve hormonal duzensizlik gibi etkenler tarafından tetiklenebilir.
Akne genelde yuzu tutmakla beraber ense, goğus ve sırtı da tutabilir. Başlangıcta siyah nokta ve beyaz noktalar (acık ve kapalı komedonlar), daha ilerleyen donemde ise kızarık şişlikler, irinli apse ve akıntılı kistler ile seyreden hastalık, uygun şekilde tedavi edilmezse kişinin sosyal hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilecek leke ve izler bırakarak iyileşir.
Hafif şiddette seyreden akne olguları icin antiseptik, antibiyotik ve a vitamini turevleri (retinoik asit, adapelen) iceren surulecek ilaclar (krem, jel, pomat), kimyasal peeling (salisilik asit, TCA), lazer (Spectra) peel, daha şiddetli seyreden olgularda ise ağızdan antibiyotikler ve isotretinoin kullanılabilir. Ek olarak, komedonların mekanik olarak temizlenmesi (komedon ekstraksiyonu), hormonal bozukluğun eşlik ettiği olgularda hormon tedavileri (doğum kontrol hapları), kist ve apselerin drenajı ve/veya lezyon ici ilac enjeksiyonu yontemleri de akne tedavisinde sıkca kullanılır.
Akne tedavisinde ağızdan isotretinoin tedavisi icin kullanılan ilacların (Roaccutane, Zoretanin, Acnegen, Aknetrent) ozel bir yeri olduğu icin daha fazla acıklamanın gerekli olduğunu duşunuyorum. Bu ilaclar aknenin oluşumundaki tum evreler uzerine etkili a vitamini turevleridir. Her ilac tedavisi gibi bazı istenmeyen etkileri bulunan bu ilaclar yalnızca Dermatoloji uzmanı gozetiminde kullanılmalıdır. Doktorunuz sizi ilacın olası olumsuz sonucları hakkında bilgilendirerek tedavi başlangıcında ve belirli aralıklarla (genellikle ayda bir defa) sizi muayene edip kan tahlillerinizi gormek isteyecektir. Bu ilaclarla ilgili en onemli bilinmesi gereken konu, ilacın anne karnındaki bebek uzerinde yaşamla bağdaşmayan olumsuz etkileri (teratojenik) olduğudur. Bu bakımdan ilacı kullanırken ve tedavi bitiminden bir ay sonrasına kadar kan bağışında bulunmamak ve (yalnızca kadın hastalar icin) etkili bir doğum kontrol yontemi ile korunmak gerekir. Bu ilacların kadın veya erkek doğurganlığı uzerine olumsuz bir etkileri (kısırlık) bulunmamaktadır.
Akne tedavisi genellikle haftalar, aylar boyunca devam eden, ceşitli tıbbi uygulamalar arasında uygun gecişler yapılması suretiyle tedavinin bireyselleştirilmesinin gerektiği bir surectir. Bu sureci doğru yonetebilmek ise Dermatoloji uzmanının gorevidir.
Bir sonraki yazımda akne izleri ve bunların tedavileri ile devam edeceğim. Sağlıklı gunler dilerim.
[h=2]Adana Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akne ve akne izleri (1)
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Akne ve akne izleri (1)