Selam arkadaşlar, Diş teli takmak isteyen arkadaşlara yardımcı olması sebebiyle konuyu actım deneyimlediklerimi aşağıda belirtiyorum belki duşunenlere faydalı olur.
Yaklaşık 2 yıl once başladım tedaviye. Sadece ust dişlerime takıldı tek sorun sut dişimin solundaki dişimin one cıkık olmasıydı. Goruntu rahatsız etmiyorsa gerekli olmadığını soylediler ama estetik acıdan hi iyi durmadığı icin taktırdım.

Ortalama 9 ay kaldı dişlerimde belirli bir donemin sonunda doktorumla sorun yaşadığım icin şişlide bir yerle calışmaya devam ettim.
Dişlerinizin teli takıldıktan sonra peridiyodik bir tablo oluşturularak her ay duzenli olarak kontrol ediyor doktorunuz, her ay biraz daha sıkıyor ve dişleriniz o alışık olduğumuz goruntuye kavuşuyor. Fakat o goruntu oluştu cıkarayım demeyin cunku o goruntunun bozulmaması icin doktor duzeldikten sonra 5 ay icerisinde cıkarıyor muhtemelen. Diş telinizi cıkardıktan sonra doktorunuz oyun hamuruna benzeyen yumuşak bir cisimi ağzınıza oturtarak ağzınızın kalıbını alıyor (işlem bitiminde ağzınıza oturtulan bu porselenimsi kalıbı saklamanızı oneririm). Bu kalıptan sizin dişlerinizi tamamen saracak bir plastik diş kalıbı oluşturuluyor. diş kalıbını doktoru verdiği talimatlara uygun olarak kullandıktan sonra bu goruntuyu sabitlemiş oluyorsunuz. Herhangi bir kalıbıın kırıılması durumunda saklamanızı onerdiğim o porseleni doktora goturerek yeni bir kalıp oluşturuyorsunuz. (Orneğin ben uyurken dişlerimi sıkıp kalıbı parcaladığım icin tekrar yaptırmak zorundayım)

Diş teli takılırken hissettiğiniz acı ucurumun kenarındayken sizi kurtaran kişinin elinizden değilde dişlerinizden tutmasıyla eşdeğer

Telleri taktıktan sonra dişlerinizde sıkışma hissediyorsunuz ve başta cok rahatsız edici bir acı oluyor. Bu donemde sıvı ve yumuşak besinler yemenizi tavsiye ederim zaten acı gitdide azalıyor.

Diş kalıbının kullanımına gelince ben sadece şuan temizliğini yaparken ve yemek yerken cıkarıyorum.
2. yıl gece yatarken (hergun)
3. yıl haftada bir kez takacağım.

Velhasıl kelam, uzun ve zorlu bir surec. Mesela gulerken tedirgin oluyorsunuz ancak verdiği sonuclar tatmin edici..
Yaş sınırlamasına gelince oyle birşey yok diye biliyorum zaten bende dolu dolu 18 yaşımda taktırmıştım.