Akne oluşumunda gercekte ne etkili?Araştırmalar akne tedavilerinde değişikliğe neden olacak gibi gorunuyor.
Akne gencler ve yetişkinler arasında yuzde 85'ten fazlasını etkileyen, en sık gorulen kronik deri hastalıklarından biridir.
Sivilcenin nasıl oluştuğu ile ilgili bazı tartışmalar vardır. Fakat ortak olan goruş tek etkene bağlı olmayan bir sorun olduğu gerceğidir. Akne oluşumunda en cok suclanan mekanizmalar;
- Yağ bezlerinden aşırı yağ ( sebum) uretimi
- Kıl kokunde iltihabi reaksiyon
- Kıl kanalında aşırı hucresel uretim
- Kıl cevresinde yaşayan Propionobakterium aknes isimli bakterinin anormal miktarda uremesi gibi mekanizmalar gecerli idi.
Yıllarca akne tedavi yaklaşımımızı aknenin iltihaplı olup olmadığına gore belirliyorduk. Siyah ve beyaz noktacıklar ( acık ve kapalı komedon olarak isimlendirilir) iltihapsız sivilce, kızartılı, deriden kabarık ve irinli olanlar ise iltihaplı sivilce olarak kabul ediliyordu. Fakat yakın gecmişte yapılan araştırmalar aknenin her formunun iltihabi ozellikler taşıdığını gosterdi. Cıplak gozle goremediğimiz iltihabi yapıların mikroskopla incelendiğinde kıl koku ve kıl cevresinde bağışıklık hucrelerinin istilası gozleniyor.
Bağışıklık sistemi uzerine yapılan calışmalarda doğal bağışıklık sisteminin (derimize saldıran patojen mikroorganizmaları tanıyıp ilk yanıtı veren ve ilk bağışıklık sinyalini tetikleyen sistem) P. acnese bakterisine karşı duzgun calışmadığı ve bir bağışıklık sorunu oluştuğu gosterildi. Bağışıklık sisteminin bu işlevi yoneten elemanlarını ( inflamazom ve tool like reseptor olarak isimlendirilir) baskılayan tedavi rejimleri akne oluşum surecini engelledikleri icin etkili oluyorlar.
[h=3]Yağ bezleri gereğinden fazla sebum uretiyor ama nasıl?[/h]Yağ bezlerinin bu sorundaki rolu nedir gibi bir soru akla gelebilir. Aslında akne oluşum mekanizmasının tam ortasındadır. P.acnes olarak isimlendirilen akne bakterileri derinin ozgun yağı olan sebumun iştah acıcılığına dayanamaz ve sebumu yağ asitlerine parcalar. Yağ asitleri -kendisi de yağ yapısında olmasına rağmen- deride iltihabi sureci başlatır.
Peki, akne oluşumunda tum mekanizma bu kadar basit mi? Tabii ki hayır. Yapılan son calışmalarda sebumu ureten yağ bezi hucreleri sadece yağ uretmekle kalmıyor aksine bağışıklık sisteminin bir oncu kuvveti gibi de calışıyor. Eksilen ve deride tahrişe neden olan yağ asitlerinin uyarısı ile daha fazla sebum uretiyor. Sebase bezlerden salgılanan sebum bir inflamazomu on plana cıkartıyor ve bu oncul bağışıklık ajan iltihabi reaksiyonu tetikliyorve arttırıyor. Yani deriyi bakteriye karşı korumak amaclı uretilen inflamazom formundaki sebum yağı asıl gorevini yapamıyor ve iyi amacla uretilmesine rağmen aknede kotu bir sonuca neden oluyor. Bu kısır dongu kırılamazsa akne sorunu hafiften şiddetliye artarak devam ediyor.
Bu araştırma ile elde edilen veriler cok onemli. Oncelikle akne oluşumunda sebase bezlerin rolunu acıkca ortaya koyuyor. Bunun yanında asıl heyecan verici ozellik ise sebase bezlerin bağışıklık sistemi işleviyle aktivasyonunun akne oluşum mekanizmasındaki rolunun anlaşılmasıdır. Bu gelecekte akne tedavisinde ve aknenin onlenmesinde yeni yontemler geliştirmemize yardımcı olacaktır.
Yani derinin yeterince temizlenmesi yani ne az ne de cok yeterince temzlenmesi, koruyucu sebumun belirli oranda deride bırakılması, derideki akneye neden olan bakteri sayısının duzenli yıkamayla azaltılması- maalesef bitmiyor, derinin surekli doğal konakcısı- sivilce tedavisinin birinci basamak tedavisidir. Buna ek olarak deride iltihabi sureci baskılayıcı anti-enflamatuar tedaviler ana tedavi urunleri olarak one cıkacaktır.
[h=2]İstanbul Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akne oluşumunda gercekte ne etkili?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Akne oluşumunda gercekte ne etkili?