Boğazım ağrıyor dedi, arkadaş endişeli bir ses tonuyla.
Ses kısıklığım da var oksuruk de diye devam etti konuşmasına.
Kime goruneyim diye de ilave etti
Aile hekimine gorunebilirsin dedim.
Guven onemlidir!
Deneyimlerimden cok cok iyi bilirim.
Pek aklına yatmadığını hissedince ısrar etmedim.
Beni bekle istersen bir gun sonra geliyorum!
Bizimki hala İc hastalıkları, Goğus hastalıkları ve Kulak Burun Boğaz polikliniği arasında bir tercih yapmasına yardım etmem konusunda diretince;
Kulak Burun Boğaz polikliniğine git dedim kibarlığı elden bırakmadan.
İki gun sonra karşılaştık bir vesileyle arkadaşla.
Ne yaptığını sorduğumda; son tavsiyeme uyduğunu ve verilen ilacları duzenli kullandığını soyledi.
ŞikÂyetlerinin duzelmeye başladığını ancak baş ağrılarının olduğunu belirtti.
Arkadaş hipertansiyon hastası olmamakla beraber kan basıncı değerlerinin hipertansiyon hastalığına aday seviyede normalin ust limitlerinde dolaştığını biliyordum. Bu yuzden hastalığı sebebiyle verilen ilacları sorgulamak gereği hissettim.
Grip, nezle gibi ust solunum yolu enfeksiyonlarında hekimlerin sıkca tercih ettikleri anti gribal ilac kullandığını gorunce baş ağrısı sebebinin bu ilac olabileceğini belirterek soz konusu ilacı kesmesi gerektiğini soyledim.
Madem kullanmamam gerekiyor doktor niye bu ilacı bana verdi diye cıkıştı.
Sonuctan hareket edersek arkadaş hicte haksız sayılmazdı. Hangi branşta olursa olsun Hekim hastaya zarar verebilecek bir ilacı nasıl recete edebilir!?
Eğer Hekim; genel tababet yaklaşımını performans gibi nedenlerden dolayı pas gecmiş ya da akılcı ilac kullanımında sorgulanması gereken yaklaşımları branş hekimliğinin vermiş olduğu ayrıcalığa guvenerek dikkate almaz ise mevcut durumlarla hastalarını karşı karşıya bırakabilir.
Ancak bu hikÂyede arkadaş haklı da değil. Başlangıcta biri hastalıklara genel tababet acısından yaklaşmayı şiar edinmiş olan aile hekimi, diğeri kendini cok iyi tanıyan arkadaşı olan hekimi tercih etmek varken sunulan bu iki oneriyi reddederek hatalar zincirinin bir parcası olmuştur.
Aslında mevcut hataları insanlara atfederek de buradaki yanlışları doğru cozumlemiş olamayız.
Ne yazık ki uygulanmakta olan Sağlık Sistemi, Hekime; olması gereken sevk zinciriyle hastaları organize etme imkÂnı veremiyor. Branş Hekimleri, hastaların onceki sağlık verilerine ulaşımda sıkıntı cekmeye devam ediyorlar.
Ve en onemlisi de Tıp eğitiminde akılcı ilac kullanımına donuk eğitim sorunları; gerek eğiticilerin yetersizliği gerekse mufredat eksikliği yuzunden otelenmeye devam ediyor.
Akılcı İlac Kullanımı konusunda farkındalık yaratmakta; 80 milyar liraya ulaşan bir sektorde rekabet savaşlarının kızıştığı bir anlayışın giderek ağır basmasıyla pek mumkun gozukmuyor
[h=2]İstanbul Aile Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akılcı ilac kullanımı
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Akılcı ilac kullanımı