Akdeniz tarzı beslenmeyi yaşam bicimi haline getirmek icin 11 ipucuHipertansiyonu Durdurmak İcin Diyet Yaklaşımları:
Yapılan calışmalar gosterdi ki; en yuksek sağlıklı yaşam beklentisi ve duşuk kalp hastalıkları geleneksel Akdeniz tarzı beslenme ile mumkun. 11 kucuk ipucu ile beslenmenizde Akdeniz ruzgÂrları essin.
1)Her gun bitkisel besinler yiyin.
Taze sebze ve meyveler, fasulye, zeytinyağı, fındık, tohumlar, baklagiller, kepekli tahıllar, otlar ve baharatlara daha cok yer verin beslenmenizde .
2)Sebzelerden en iyi şekilde yararlanın.
Renklerin şifalı gucunden yararlanın. Tabaklarınızda daha cok renk sebzeye yer verin. Unutmayın; sebzeler kalp sağlığınız acısından en iyi yardımcılarınızdan. Buğulama, haşlama, ciğ olarak tuketmeye calışın.
3)Kepekli tahıllarına gidin.
Kepeği ve endospermi ayrılmamış tahılları tercih edin. Boyle besinler lif, demir ve B vitaminleri acısından zengindir. Butun yulaf, buğday, karabuğday, bulgur, arpa, kuskus, mısır ve cavdar deneyin.
4)Protein kaynağı baklagilleri daha cok tuket.
Mercimek, bezelye, fasulye, nohut, bakla, barbunya ve diğer baklagiller kullanarak doyurucu ana yemekler ve corbalar oluşturun. Bu besinler; lif ve protein kaynağı hem de ucuz.
5)Dişlerin icin meyve tuket.
Yemeği bir Akdenizli gibi bitir. Zengin bir tatlı yerine taze bir meyve ye. Meyve lif ve antioksidan kaynağıdır. O guzel dişlerin icin taze meyve ye.
6)Yağlı tohumların ve baharatların tadını cıkarın.
Yağlı tohumlar (fındık, fıstık, badem, ay cekirdeği, kaju, ceviz gibi) omega-3 acısından zengindir. Ayrıca yuksek oranda protein ve lifte icerirler. Dikkat! Porsiyon kontrol. Yağlı tohumların kalorisi yuksektir. Alternatif olarak salatalarınızda ve yemeklerinize katabilirsiniz.
7)Kalp dostu zeytinyağı
Uyarı! Zeytinyağının sağlıklı olması sınırsız tuketebileceğiniz ya da kalorisiz olduğu anlamına gelmez. Zeytinyağı kotu kolesterol olarak bilinen LDL’ yi duşurur. İyi kolesterol olarak adlandırılan HDL’yi yukseltir. Kalp sağlığımız icin istediğimiz bir etkidir. Salatalarda sızma zeytinyağını tercih edin.
8)Haftada en az iki kez balık yiyin.
Somon, ton balığı, levrek, sardalye, ringa balığı, karides veya yengec ana yemekleriniz arasına alın. Kabuklu deniz urunleri ve yağlı balıklar omega-3 acısından zengindir. Tercihiniz buğulama ya da ızgara olsun kızartma değil.
9)Yumurta sut urunleri abartmadan tuketin.
Yağsız yoğurt ya da duşuk yağlı peynirler (lor peyniri, mozarella gibi) kalsiyum ve protein bakımından zengindir. Yumurta ise ornek proteindir. Olculu bir şekilde yumurta ve sut urunlerine beslenmenizde yer verin.
10)Kumes hayvanlarının tadını cıkarın.
Kumes hayvanlarını yağsız protein kaynaklarıdır. Derisiz tavuk ve hindi etlerini hafta da 2 kez tuketebilirsin. Lezzetli salatalar ve yemekler hazırlayabilirsin. Kırmızı et tuketimini azaltın.
11)Egzersiz ve şarap
Gunde 1 kadeh şarap hakkın var. Egzersiz mi? Yemeklerden sonra uzun bir yuruyuşe.


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]