Akciğer ve yemek borusu hastalıklarında kapalı ameliyatlar2009 Mayıs ayında Pittsburg’da dunyaca unlu yemek borusu cerrahı Jim Luketich’in kliniğini ziyaret ettim. Bizleri misafir ettiği akşam yemeği sırasında eşinin yakın zamanda meme kanserine yakalandığını ve iyi bir hekim ve cerraha duşmenin ne kadar onemli olduğunu vurguladı. Eşimle gecirdiğimiz kaza sonrası bunun onemini bizzat yaşadık. Sonucta cok iyi bir cerraha rast geldik ve yaptığı kucuk bir işlem ile bizi aylar surecek eziyetten kurtardı. Yarım gunluğune hastaneye yattık ve işlem bittiğinde yeniden doğmuş gibiydik. Medyada cerrahinin ne kadar geliştiği, 3,5 cmlik bir kesiden koca ameliyatların yapıldığını duyuyorsunuz. Bazıları 5 mmlik delikten, bazısı son teknoloji robottan bahsediyor. Bilmeyen kişi icin gel de cık işin icinden! Hangisi daha iyi, hepsi iyi gibi duruyor.
Gelin beraber bu işin bilimine bakalım ve bazı prensipleri sıralayalım…
- Vucuda yapılan hicbir işlem kucuk değildir. Milyonda bir de olsa her işlemin bir riski vardır.
- İşlemin kucuk bir kesiden yapılması iceride yapılan işin kucuk olduğunu gostermez. Yemek borusu kanseri ameliyatı sırasında midenin onemli bir bolumu, borusunun neredeyse tamamı cıkmaktadır. 5-6 kucuk kesi olması vucuda verilen travmayı tamamen azaltmıyor.
- Acık ameliyat ve buyuk kesiler yapılmadığı surece, tek kesi, iki kesi, uc kesi, robotik ameliyat gibi yontemler arasındaki fark yok denecek kadar az. Karşılaştıran ve yon gosteren bir calışmada yok. Robot prostat ameliyatlarında diğer yontemlere gore işe yarıyor. Ozellikle
ameliyata bağlı gelişen iktidarsızlık sorunu uzerine. Ama fayda oranı ne kadar derseniz %10…
- Tum bu yontemlerin ardında uluslararası buyuk şirketlerin olduğunu unutmayalım. Yani teknoloji tıbbi pratiği yonlendiriyor. Bununla beraber kapalı ve acık ameliyatlar arasında dramatik farklar var. Kapalı ameliyatlar ilk kez 1989’da safra kesesi ile başladı ve 3-5 yıl icinde acık yapılan safra kesesi ameliyatlarının %95’i kapalı yapılır hale geldi. Aynı şey gunumuzde diğer ameliyatlar icinde
gercekleşmekte. Kapalı ameliyatlarda sıklıkla ameliyat daha kısa suruyor, ağrı daha az, daha kısa surede taburcu oluyorsunuz, bağışıklık sisteminiz cok daha sınırlı bir hasar alıyor (hic değil!) ve işinize donme sureniz daha kısa. Akciğer ve goğus ameliyatları icin omuz hareketleri ve solunum kapasiteniz daha az etkileniyor. Kanser uzerine olumlu bir etkisi var mı? O konuda elimizde yeterli veri yok. Ama kapalı ameliyat olanlar daha sıklıkla kemoterapi tedavilerini de tamamlayabiliyorlar. Bu da kanseri cerrahi ve kemoterapi yani iki silahla vurabilmek demek. Kapalı ve robotik ameliyatların cerrah icin avantajları ise hastanın icindeki goruntunun daha net, anatomik detaylarının cok belirgin olması. Cağımızın yeniliklerini yakalamış bir goğus cerrahi pratiğinde, akciğer ve yemek borusu ameliyatlarının en az %50’si kapalı yapılabiliyor. Bazı kliniklerde cerrahın tecrubesine bağlı olarak bu oran %80’lere varıyor. Allah esirgesin ama bir cerrahiye ihtiyacınız olduğunda, siz siz olun medyadaki tek kesi, iki kesi, uc kesi, robot vs laflarına takılmadan bu yontemlerin herhangi birinde tecrubeli, ehliyetini ispatlamış bir cerraha kendinizi teslim edin. Yoksa gerisi lafuguzaf.
[h=2]İstanbul Goğus Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akciğer ve yemek borusu hastalıklarında kapalı ameliyatlar
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Akciğer ve yemek borusu hastalıklarında kapalı ameliyatlar