[h=3]Doğumsal Akciğer Kistleri[/h]Son derece nadir gorulen durumlardır. Bununla birlikte ortaya cıktıklarında bebeğin hayatını tehdit edici ozelliklerde olurlar.
Genellikle bebek 2 yaşından onceki donemde artan nefes darlığı, morarma ve huzursuzluk şeklinde bulgular verir.
Doğumsal akciğer kistleri şu şekillerde gorulur.
Doğumsal Lober Amfizem
Doğumsal Kistik Adenomatoz Malformasyon - CCAM
Pulmoner Sekestrasyon
Bronkojenik Kist
Yukarıda bahsedilen kistlerden ilk ucunde acil olarak ameliyat edilme zorunluluğu vardır. Aksi durumda cocuğun hayati tehlike durumu ortaya cıkar.
[h=3]Yetişkinlerde Gorulen (Edinsel) Akciğer Kistleri[/h]Bunlar sigara icilmesi, hava kirliliği gibi sebeplerle oluşan basit akciğer kistleri, enfeksiyonlara bağlı kistler (hidatik kistler gibi), bir travma sonrası oluşabilecek kistler ya da doğumsal bozuklukların sebep olduğu (bronkojenik kistler gibi) kistler şeklinde olabilir.
Yandaki resimde solda "arka mediasten" dediğimiz bolgede bir adet kisti olan hastamızın bilgisayarlı tomografisi gorulmektedir.
Tedavi Yontemleri Nelerdir?
Kucuk ve belirti vermeyen (tesadufen tespit edilen) kistler icin tedavi gerekli olamayabilir.
Hidatik kistlerde ise belirti versin vermesin tedavi zorunludur .Belirti veren kistlerde ise ilac tedavileri faydalı olmazsa cerrahi tedavi ile kistlerin cıkartılması gerekir.
Kistik fibrozis hastalığında ise tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan durumlarda akciğer nakli uygulanır.
Neden Ameliyat Gerekiyor?
Kistin yarattığı komplikasyonların ortadan kaldırılması veya potansiyel olarak yaratacağı komplikasyonları (kanama, enfeksiyon, kansere donuşme ve etraf yapılara bası oluşturma gibi) onlemek amacıyla cerrahi girişim uygulanır.
Ameliyat Yontemleri Nelerdir?
Acık ameliyat – torakotomi: hastalığın olduğu akciğer tarafında goğus kafesi genellikle 5 ve 6. kaburgalar arasından acılır. Kistin bulunduğu akciğer kısmı tespit edilip ya sadece kistin kendisi ya da bulunduğu lob veya segment cıkartılır. Kanama ve hava kacağı kontrolleri yapıldıktan sonra 1 adet dren konularak katlar anatomik plana uygun şekilde kapatılır.
Endoskopik ameliyat – VATS: Bu yontemde kaburgalar arası acılmadan 2 veya 3 kucuk kesi yaparak acık ameliyatta yapılan işlemler gercekleştirilir. Bu yontemde ameliyat sonrası ağrı daha az, hastanede kalış daha kısa ve hastanın normal yaşantısına donmesi daha hızlı olur.
Tek Kesi İle Endoskopik Operayon (Uniportal VATS): Tarafımızdan uygulanan bu yontemde sadece tek kucuk bir kamera kesisi yapılarak operasyon gercekleştirilir. Hasta operasyondan sonra 1 hafta icerisinde normal yaşantısına donebilir.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Ameliyatın riskleri duşuktur. Yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıklarının (kalp hastalıları, hipertansiyon, solunum gucluğu, şeker, bobrek hastalıları gibi) olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşabilir.
Ameliyat sonrası akciğerden hava kacağı, enfeksiyon ve uzun hastane yatışları gerekli olabilir.
Tum riskler onceden tespit edilerek gerekli onlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.
Ameliyat İcin Kac Gun Hastanede Kalmalıyım?
Ortalama olarak, acık ameliyatlardan sonra 4-5 gun, kapalı ameliyatlardan sonra 2 veya 3 gun hastane yatışı uygulamaktayız.
[h=2]İstanbul Goğus Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akciğer kistleri ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Akciğer kistleri ve tedavisi