KARANFİL
Latince adı:syzygium aromaticum
İngilizce:clove
Almanca:Nelke
ozellikleri: kronik ishale karşı - şidetli ishale karşı - bağırsak spazmına karşı - zihin yorgunluğuna karşı - ağrı kesici - antioksidan - kronik yorgunluğa karşı - tinutusa karşı -vucud direncini artırıcı

Değerli okuyucu, karanfil Osmanlı mutfağının vazgecilmez bir baharatıdır.Karanfil ,karanfil ağacının tomurcuklu cicekleridir. Cicekcilerin satışa sundukları ve halk arasında bilinen karanfil ciceği ile hicbir alakası yoktur. Anavatanı Endonezya ve İspanya olarak bilinir. Hindistan ve Sri Lanka’da bol miktarda yetiştirilir ve bu mutfakların vazgecilmez baharatıdır. Avrupalılar karanfili turşu ve tatlılarında ceşni vermesi amacıyla kullanırlar.Ağaclarının boyları yirmi metreye kadar ulaşabilir ve dort mevsim(evergreen) yeşildir.Karanfil ağacının tomurcuklarından elde edilen bu baharat, odunumsu ve koyu kahve-siyah renklidir. Yaklaşık iki-uc santimetre boya eriştiklerinde hasat edilirler. Anadolu’da halen curuk dişlerde ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Curuk dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir parcası yerleştirilir . Genel bir kural olmasa da lokantalarda icki kokusunu almak icin masanıza bir canakta karanfil sunulur.

İltihaplı romatizmaya bağlı ağrısı olanlar veya sık sık baş ağrısı cekenler sıcak caylarına6-7 adet karanfil ilave edip icebilirler.Aynı zamanda ağıız temizliğinde guclu bir antiseptiktir.Diş etlerini guclendirir ve paratondoza karşı onleyicidir.
ulseratif kolite karşı tedavi edici veya destekleyici kuru uygulamadan onceen az 5 en fazla 7 gunluk başlangıc kuru olan karanfil kurunun uygulanması şarttır.başlangıc kuru olarak adlandırdığım karanfil kuru,ulseratif kolit hastalarının bağırsak hareketliliğini yavaşlatır,karın bolgesinde hissettikleri garip baskı duygusunu ortadan kaldırır ve sık sık dışkılamaya cıkmayı azaltıcı guce sahiptir.Ayrıca ,kalın bağırsağın icerdiği suyun tekrar vucuda kazandırılmasında yardımcıdır.En fazla 7 gun uygulanabilen karanfil kuru,bağırsak florasında bulunan ve toksin salgılayan bazı bakterilerin yok edilmesinde ve de baskılanmalarında etkili olup,kalın bağırsağın ic yuzeyindeki ulsere karşı da etkilidir.
Karanfilin tum bu ozelliklerinin yanında aşağıda sırayla belirttiğim ozellikleride vardır.

- Bağırsak hareketliliğini ve spazmını yavaşlatan ve bağırsakları sakinleştiren sekiz adet onemli etkin madde icermektedir.bunların en onemlileri benzaldehyde ve beta-pinene ve de ethyl-cinnamete etkin maddeleridir.
-Kuru karanfil ani oluşan ishale karşı muhteşem etkilidir ishali hemen keser.Eğer ishal olduysanız,hic cekinmeden karanfil kurunu birkacgun uygulayabilirsiniz.İshale bağlı karın ağrısı ve bağırsak hareketliliğini uyguladıktan birkac saat sonra nasıl ortadan kaldırdığını hayretle gozleyebilirsiniz.
ishal durumunda bir hekime giderek nedenini mutlaka teşhis ettirmeniz gerekir.

-Karaciğer kanserine neden olan ve besinler uzerinden aldığımız aflatoxin;in bertaraf edilmesinde mukemmel etkilidir.
-Normalde her sağlıklı insanın yılda 1-2 defa bir hafta sureyle karanfil kurunu uygulamasında cok buyuk faydalar vardır.

-Prostaglandin sentezini inhibe etme ozelliğinden dolayı romatizmaya bağlı ağrıların alınmasında ve iltihaplı romatizma hastalarınında yardımcısıdır.bu anlamda icerdiği en az 16 adet antiinflamatuvar ozellikli etkin maddeleriyle karanfilin yerini hicbir bitki dolduramaz.

-Karaciğer dostudur ama alışkanlık haline getirilmemeli kullanım suresi ve miktarı aşılmamalı.

-Sperm sayısını artırıcı ozelliği hicte yabana atılmıyacak kadar gucludur

-Thiamin etkin maddesiyle beraber trans-anethelo ve zonarene etkin maddelerini aynı zamanda bir arada iceriyor olması karanfili cok ayrıcalıklı kılmaktadır.onun yerini doğada hicbir bitki dolduramaz

-Karanfil kuru zehirlenmelerde mucize cozum yaratır.

-Karanfil guclu bir antiseptik ve antimikrobiyel ozelliğe sahiptir

-Karanfilin beni şaşırtan başka bir ozelliğide,cok sayıdaantioksidan( en az 21 tane ) icermesidir.bu ozelliğini tanıdıktan sonra haftada 1 kez oğunlerimin arasında yarım bardak suyla 2-3 adet karanfil alırım.

- Karanfil bağırsak gazının alınmasında etkilidir.sindirim şikayetleri olanlara yardımcı olur.

Direnci artırır
Karanfilin alternatifi yoktur. Onun sahip olduğu bazı ozellikleri ve kimyası başka hicbir bitkiyle veya baharatla mukayese edilemez. işinizden evinize yorgunmu geldiniz?Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Zihin yorgunluğunuz da mı mevcut? Başınızda veya uzerinizd
e bir ağırlık mı hissediyorsunuz? Veya gergin misiniz?

Bir bardak su kaynatın ve hemen sıcakken uzerine dokuz-on adet karanfil tanelerinden ilave ediniz. Beş-altı dakika bekledikten sonra karanfilleri icerisinden cıkarmadan yudum yudum iciniz. En gec on dakika sonra yorgunluğunuzu gittiğini, vucut direncinizin arttığını gozlemleyebilirsiniz. Cok daha onemlisi, gunun yorgunluğuna bağlı zihin yorgunluğunuzun ortadan kalktığını daha dinamik duşunsel guce sahip olduğunuzu hayretle hissedebileceksiniz.Varsa uzerinizdeki gerginliğin de yavaş yavaş ortadan kalktığını goreceksiniz.



Bir su bardağı sıcak su yerine bu işlemi bir bardak caylada yapabilirsiniz .bir bardak cayın icerisine 6-7 adet karanfil atınız, 5 dakika bekledikten sonra karanfilleri cıkarmadan cayınızı yudum yudum iciniz. İctikten 5-10 dakika sonra zihin yorgunluğunuzun kaybolduğunu ve daha zinde olduğunuzu hayretle gozlemleyebilirsiniz. Bu amacla uygulayacağınız karanfilli cayı haftada 3-4 defadan fazla uygulamayınız ve alışkanlık haline getirmeyiniz.
her iki durumda da sıcak suyunuzu veya cayınızı yudumlarken ağzınıza gelen karanfilleri dişlerinizin arasında biraz ezerek daha guclu aromasının tadını cıkartınız.hicbir bitkisel kuru alışkanlık haline getirmeyiniz.

Karanfil ile melisa bitkisinin ortak olarak icerdiği etkin maddeler alfa-copaene ve alfa-cadinol maddeleridir. bu maddeler rahatlatıcı ve yatıştırıcı ozelliğe sahiptir.
Karanfil,yeri doldurulamaz doğal bir antibiyotik kaynağıdır.Hemde geniş spektrumlu.Yirmisekiz adet adet antibakteriyel ozelliğe sahip etkin maddeler icermektedir.

Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı gelişen ishal durumlarında da guclu bir yardımcıdır.
DİKKAT
Trombozit (platelet) duşukluğu sorunu yaşayan hastaların karanfil kurunu uygulamamaları oneririm. Ozellikle bazı ilaclar, yan tesir olarak trombozit duşukluğune neden olabilmektedir. Bu turden ilacları kullanan hastaların karanfilden uzak durmaları gerekir.

DİKKAT
Ulseratif kolit (UK) ve Chron hastaları (CH) ,kuru karanfili sıcak veye ılık suyla kesinlikle uygulamayınız.Daha etkili olsun diye kesinlikle demlemeyiniz.Sıcak veya ılık suyla uyguladığınız takdirde de bağırsak hareketliliğiniz ve karın bolgesindeki sancınız artar.Kısaca,ters etki yapma riski yuksektir.İcerdiği etkin maddelerin kompleks ve karmaşık sistematiğinden dolayı kurunun mutlaka birkac yudum soğuk veya oda sıcaklığındaki suyla alınması gerekir.Ancak bazı kanser turlerinin tedavisinde sıcak suyla demlenmesi mutlaka gereklidir ve de belirtilmiş olan demleme suresine uyulması da şarttır.
DİKKAT
Kronik kabızlık veya sık sık kabızlık şikayetini cekiyorsanız,karanfil kurunu uygulamayınız.
DİKKAT
Duşuk tansiyon şikayeti olanların karanfil kurunu uygulamamalarını oneririm.
DİKKAT
Kur olarak kullanacağınız karanfillerin raf omrunun bir yıldan daha fazla olmamasına ozen gosteriniz. Bir yıldan fazla beklemiş karanfilleri kullanmayınız. Kuru karanfili iki parmağınızın arasında ezmeye calıştığınızda, eğer kolayca kırılıp ufalanıyor ise, kullanmayınız. Raf omrunu coktan doldurmuş demektir.
PİYASADA KARANFİL YAĞI DA SATILMAKTADIR.AĞIZ YOLUYLA KESİNLİKLE KULLANMAYINIZ.
DİKKAT
Karanfil kurunu 10 gunden fazla uygulamayınız.En erken tekrar 1 ay sonra 7 gunu gecmemek şartıyla kuru uygulanabilir.
KUR 1: İshale karşı
Sabah kahvaltısından bir saat sonra yedi-sekiz adet karanfil ciğnemeden oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla yutulur. Aynı gunun akşam yemeğinden iki saat once yedi-sekiz adet karanfil, oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla ciğnemeden yutulur. Ilık veya sıcak suya ilave edilerek icilmemelidir.Bu kure en fazla yedi gun devam edilir. Kullanılacak karanfilleri yutmadan once ortadan ikiye bolup suyla yutmak daha etkilidir. Ancak,Havanda ezerek daha etkili olur duşuncesine kapılmayınız. Havanda ezildikten sonra alınması yanlıştır.Aksine Etkisi azalır.

KUR 2:Chron ve ulseratif kolit durumunda
Sabah kahvaltısından onbeş-yirmi dakika once sekiz-dokuz adet karanfil ciğnemeden oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla yutulur. Aynı gunun oğle oğununden iki saat sonra sekiz-dokuz adet karanfil ciğnemeden oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla yutulur. Ilık veya sıcak suya ilave edilerek icilmemelidir.Bu kure en fazla yedi gun devam edilir. Kullanılacak karanfilleri yutmadan once ortadan ikiye bolup suyla yutmak daha etkilidir. Ancak,Havanda ezerek daha etkili olur duşuncesine kapılmayınız. Havanda ezildikten sonra alınması yanlıştır.Aksine Etkisi azalır.Daha sonra şikayetlere bağlı olarak haftada birkac kez uygulanabilir.
Ulseratif kolit ve Chron hastalarının uygulayabilecekleri daha farklı destekleyici ve yardımcı bitkisel kurlerde onerilebilir.
İlk yedi gun icerisinde,dışkılama sayısında azalma veya bağırsaklardaki hareketlilikte rahatlama olmadığı takdirde karanfil kurune devam edilmez.
KUR 3: Vucud direncini artırmak
Taze demlenmiş bir bardak sıcak cayın icerisine on-onbeş adet kuru karanfil ilave edilir. Uc-dort dakika bekledikten sonra yudum yudum icilir. Şeker ilave edilmeden icilmesi en etkili şeklidir. Cayınızı yudumlarken ağzınıza gelen karanfil tanelerini dişlerinizin arasında hafif ezerek eminiz. Karanfilli cay icimini gunde iki defadan fazla uygulamayınız.haftada dort kereden fazla uygulamayınız. Alışkanlık haline getirmeyiniz. Vucut direncinizin azaldığı, zihin yorgunluğu ve strese bağlı yorgunluk hallerinde ( donemlerinde) uygulayınız.Uyguladıktan beş-on dakika sonra vucud direncinizin nasıl arttığını hayretle gozlemleyebilirsiniz.


not; hekiminizin onerdiği ilaclar varsa,mutlaka kullanınız.Bu bitkiye karşı alerjiniz olup olmadığınıoğreniniz.Bu kitaptaki tum bitkisel kurler ancak ve ancak yetişkinler icindir.Burada okuduğunuz bilgilerin,yardımcı ve destekleyici olduğunu gozardı etmeyiniz.Hekiminize danışmadanburadaki bilgilerle kendi kendinize kesinlikle teşhis koymayınız ve uygulamayınız.Unutmayınız ki hastalık yoktur,hasta vardır.Her hastalığın seyri insandan insana değişir.Teşhisi koyacak olan ancak,bir hekimdir.


Prof.Dr.ibrahim Adnan Saracoğlu ' nun TIBBİ BİTKİLER REHBERİ kitabından alıntıdır.