Yemek borusunun alt ucunda gıdaların mideye gecişini duzenleyen yapının bu geciş esnasında gevşememesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazen yavaş gelişir ve yakınmalar tam olarak anlaşılamayabilir. Alt uctaki bu bozukluk tedavi edilmez ise zaman icinde tum yemek borusu fonksiyonlarını etkiler ve yemek borusu kasılmaları ortadan kalkar. Bu durumda yemek borusu aşırı geniş ve gıdaları hic itme gucu kalmamış bir boruya doner. Hastalık genc yaşlarda başlar ve kadınlarda biraz daha fazladır.
BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Yutma gucluğu : Genellikle hem sıvı hem de katı gıdalara karşı oluşur. Ancak gazlı, soğuk, kafein iceren gıdalar bu bolgedeki basıncı arttırdığından yakınmalar daha fazla ortaya cıkabilir.
Ağrı : Ozellikle hastalığın ilk evrelerinde yemek borusunun kasılmaları nedeniyle goğsun arka tarafında ağrı hissedilebilir.
Kusma : İleri evrelerde yemek borusunun fonksiyonlarını kaybettiği evrede yiyecekler yemek borusunda birikir ve sindirilmeden kolayca cıkarılır.
Beslenme bozukluğu : Yine ileri evre hastaların bulgusudur.
Solunum sistemi enfeksiyonları : Yemek borusunda biriken gıdaların soluk borusuna kacmasıyla oluşur.
NASIL TANI KONUR ?
İlaclı yemek borusu filmi : Akalazyanın gorunumu tipiktir. Alt ucta kuş gagası bicimini almış genişlemiş yemek borusu gorulur.
Endoskopi : Yutma gucluğune neden olan diğer hastalıkların ayırt edilebilmesi icin mutlaka yapılmalıdır.
Manometri : Yemek borusunun ve alt ucunun basınclarının olculmesidir. Oldukca tanı koydurucudur. Her hasta da gerekmese de tanı konmada zorluk iceren hastalarda uygulanır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
İlac tedavisi : Cok az sayıda hastada sadece yakınmaları azaltmak amacıyla kullanılır. Kullanılan ilacların yan etkileri yuksektir.
Botox uygulaması : Ameliyat edilemeyen yaşlı hastalarda uygulanabilir. Ancak etkinliği 6 ay surelidir.
Balon ile genişletme : Genellikle ilk uygulanan ve teklif edilen tedavi şeklidir. Endoskop ile girilerek yemek borusunun alt ucundaki kasların bir balon yardımıyla yırtılması şeklinde uygulanır. 2 yıllık başarı oranı %65 civarındadır. Gunu birlik yapılır ve tekrarlayan uygulamalar mumkundur(en fazla 3 kez). Nadirde olsa yemek borusunda yırtılmalar olabilir. Yine genc kas yapısı kuvvetli kişilerde başarı oranı duşuktur.
Ameliyat : Gunumuzde ideal yontem kapalı(laparoskopik yontemle) yapılmasıdır. Balon ile kontrolsuz olarak yırtılan kaslar gorerek daha uygun bir şekilde kesilir. 2 yıllık başarı oranı %90’lar civarındadır. En onemli dezavantajı cerrahi olmasıdır. Deneyimli cerrahların yapması esastır.
LAPAROSKOPİK(KAPALI) AKALAZYA CERRAHİSİ(MİYOTOMİ)
Laparoskopik miyotomi nedir ?
Bu girişim karın duvarında 5 adet en buyuğu 1 cm’lik delikler acılarak kamera ve uygun aletler kullanılarak yapılır. Bu bolgedeki kaslar yemek borusunun sadece uc takası sağlam kalacak şekilde yaklaşık 6-8 cm boyunca kesilir.
Ameliyata hazırlık
En az 3 hafta once sigarayı bırakın.
Ağrı kesici almayın. Aspirin kullanıyorsanız 1 hafta once kesin.
Ameliyat oncesi yuruyuş programı uygulayın(gunluk 3-4 kilometre).
Ameliyattan en az 3 gun once sulu gıdalarla beslenin. Alkol ve katı gıdalardan kacının.
Yukarıda belirtilen ilaclar haric kullandığınız ilacları ameliyat oncesi doktorunuza bildirin.
Ameliyat sabahı hicbir şey yememelisiniz.
Ameliyat ve sonrası
Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 saat kadar surmektedir.
Ameliyat sonrası burnunuzda bir hortum olabilir. Bu ameliyat esnasında yerleştirilmiş ve midenizdeki hava-sıvıyı dışarı almaya yarar. Rahatsız edici olabilir. Olabildiğince erken cekilecektir. Ameliyat sonrası size yeterli ağrı kesici verilecektir. Sizden istenen olabildiğince erken kalkıp yurumenizdir.
Hastanede yatış suresi ortalama 1-2 gundur.
Hastaneden cıkmadan yaralarınızdaki pansuman değiştirilecektir.
Ameliyattan 48 saat sonra duş şeklinde banyo yapmanızda bir sakınca yoktur.
Olabildiğince erken gunluk aktivitenize donun . Ancak en az 1 ay boyunca ozellikle ağır kaldırmak(4 kg ustu) şeklinde egzersizleri yapmayın.
Ameliyat sonrası 2-3 gun boyunca ağrı kesici arac kullanmayın.
Yaklaşık 1 hafta sonra kontrole cağrılacaksınız.
Hangi durumlarda tekrar hastaneye başvurmalıyım ?
38 derecenin uzerinde ateş
Karın ağrısında ve rahatsızlık hissinde artış
Yara yerlerinde belirgin şişlik, ağrı ve kızarıklık
Yutmada gucluk
Bulantı, kusma, ishal gibi yakınmalar
CERRAHİ SONRASI DİYET
İlk 2 gun
Bu donemde onerilen yalnızca berrak sıvılardır. Bunun anlamı icinde posa bulunmayan iceceklerin tuketilmesidir. Tum icecekler ılık olmalıdır. Bu gruba en iyi ornekler.
Su
Bitki cayları
Elma suyu, limonata, vişne-kızılcık suyu gibi iceceklerdir.
Bu donemde katı, gazlı, kafeinli ve alkollu icecekler asla onerilmez.
Ameliyat sonrası ilk hafta(3-7. gun)
Bu donem tam sıvı gıda donemidir. Bu donemde her turlu corba, sutlu tatlılar, puding yoğurt, dondurma turu gıdalar alabilirsiniz. Ekmek olarak beyaz ekmek cok kucuk parcalar halinde iyice ciğnenerek alınmalıdır.
Ameliyat sonrası ilk ay (7-30. Gun)
Bu donemde sıvı diyete ilave olarak makarna, pilav, balık, haşlanmış patates, iyice pişirilmiş sebzeler, muz, şeftali, yumuşak armut, kavun, karpuz gibi meyveler tuketebilirsiniz.
Sert et, hamburger, sandvic, sert ekmekler ve gazlı icecekler tavsiye edilmez.
Ameliyattan 1 ay sonra
Normal beslenme rejimine gecebilirsiniz. Ancak gazlı, yutması zor sert gıdalardan mumkun olabildiğince uzak durun. Genel bir alışkanlık olarak gıdaları kucuk parcalar halinde, yavaş ve iyice ciğneyerek tuketin.
[h=2]Bursa Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akalazya nedir, belirtileri nelerdir ?
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Akalazya nedir, belirtileri nelerdir ?