Atkuyruğu Otu (Equisetum arvense)

Atkuyruğu (Equisetum arvense), kırkilitotu, zemberekotu, camotu, kırkboğum, tilkikuyrığu ve katırkuyruğu olarak da tanınır.
Bu bitki, ozellikle kanama durdurucu ozelliği ve ağır mesane ve bobrek hastalıklarında sağladığı başarılar sayesinde eski cağlardan beri tanınmaktaydı. Atkuyruğu, kanamalarda, kan kusmalarda, mesane ve bobrek rahatsızlıklarında, taş ve kum rahatsızlıklarında, benzeri bulunamaz ve yeri doldurulamaz bir şifalı bitkidir. Eski rahatsızlıklarda, curuyen yaralarda ve hatta kanser turu cıbanlarda bile atkuyruğu alışılmamış hizmetler sağlar. Genellikle, ıslak ve sıcak bitki nemli bezlere yatırılarak, hasta bolgeye kompres (bitki lapası) olarak uygulanır.

İsvicreli herbalist Kunzle’nin soylediğine gore ;"Tum insanlar, bir yaştan sonra surekli olarak atkuyruğu cayı icmelidirler." Tum romatizma, gut ve nevraljik ağrılar boylece yok olur ve sağlıklı bir yaşlılık devresi yaşanabilir. Anlattığına gore, 86 yaşındaki bir adam, atkuyruğu buğu kompresi sayesinde korkunc taş hastalığından kurtulmuş ve daha uzun yıllar ağrı cekmeden yaşamış. Ayrıca şunları da ekliyor Kunzle : ”En ağır kanamalar veya kan kusmaları, atkuyruğu cayı icilerek en kısa surede veya hemen iyileşir !” Ağrılı mesane uşutmeleri ve kramplara karşı, kaynatılmış bitkinin buğusu 10 dakika kadar mesane bolgesine uygulanır . Bu tedavi bicimi birkac kere yinelendiğinde hastalık tumuyle atlatılır. Birdenbire işeyememe başlayarak ağrılar icinde kıvranan yaşlı kişiler, doktor tarafından idrar bir hortum aracılığı ile boşaltılmadan, bu buğu kompresleri sayesinde ağrılardan kurtulabilirler. Bobrek kumu, bobrek ve mesane taşlarında, sıcak atkuyruğu tam banyoları alınır ve aynı zamanda da atkuyruğu cayı icilir ve basınclı bir bicimde boşaltabilmek icin, idrar elden geldiğince tutulur. Taş, bu durumda genellikle duşurulur. Bu konuda almış olduğum mektuplar da, yukarıdaki onerileri onaylamaktadır. Bu kullanım bicimi sayesinde, bobrek taşları duşuruluyor ve daha sonra kişiler kendilerini cok iyi hissediyor ve hicbir şikayetleri kalmıyor. Sıvı dışkılayıcı ilaclar yetersiz kaldığında, atkuyruğu yardımcı olur. Orneğin, kalp dış zarında ve akciğer zarında su toplanması veya kızıl hastalığından sonraki bobrek duzensizliklerinde ve sıvı dışkılama duzenini bozan mikroplu hastalıklardan sonra. Sonuc olarak, onun bobrek ve mesane sistemi icin dıştan ve icten kullanılabilen seckin bir bitki olduğu soylenebilir. Bobrek canağı iltihaplarında bir tek atkuyruğu katkılı banyo mucizeler yaratır. Bu durumda (yani yalnızca dıştan kullanmak icin), parmak kalınlığında sapı olan uzun boylu atkuyruğu, bataklık ve karasuluk bolgelerden toplanır ve bobrek canağı iltihaplarında, dıştan kullanılarak, hemen etkisini gosterir. Yakın bir tanıdığım , ağır bir bobrek canağı iltihabı yuzunden aylardır hastanede yatıyordu. Sağlığına ne zaman kavuşabileceği bir turlu belli olmadığı icin, benden (M.Treben) yardım istedi. Atkuyruğu banyosu onerdim ona. Birkac gun sonra aldığım mektupta şunlar yazıyordu : “Hayatımı kurtardın! Hastaneden cıktım. Atkuyruğu banyosu tum şikayetlerimi sona erdirdi ve bana yeni bir guc verdi.” Zor bir doğum sonrasında, genc annelerde bazen, gorme bozukluklarına rastlanır ;cunku doğum sırasında annenin bobrekleri bir hayli zorlanır. Atkuyruğu oturma banyoları, dıştan yaptığı etki ile bobreklerin kan dolaşımını yoğunlaştırarak, onların gozler ustundeki basıncların azalmasını ve boylece gorme bozukluklarının giderek duzelmesini sağlar. Unlu ılıca (kaplıca) hekimi Dr.Bohn, bu bitkiyi ovmekle bitiremez: “Atkuyruğu, bir yandan kanama durdurucu ozelliğe sahipken, ote yandan da, cok onemli bir bobrek ilacıdır. Atkuyruğu cayı icildikten sonra, bol miktarda koyu renkli idrar dışarı atılacaktır. Odemlerde de etkisi cok cabuk gorulen bir bitkidir.” (Referans1:M.Treben) Odemi iyileştirecek ilaclardan olumlu sonuc alındığında, tum oteki bitki cayları bir tarafa bırakılarak gunde 2-3 bardak atkuyruğu cayı gun boyuna yayılarak, yudumlanarak icilmelidir. Edinilmiş deneyimlere gore, odem gerileyecektir. Kaşıntılı egzamalarda, kabuklu, iltihaplı, kılları dokulmuş olsa bile, atkuyruğu kaynama suyu ile yapılan banyolar veya kompresler buyuk yardım sağlar. Kaynama suyu ile yapılan yıkamalar ve banyolar, dolamalara, bacaktaki acık yaralara, işleyen eski yaralara, kanser turu cıbanlara, fistullere, kıl dibi iltihaplarına ve deri tuberkulozuna karşı başarılıdır. Dinmeyen burun kanamalarında, bitki kaynama suyu soğutulduktan sonra, kompres biciminde buruna uygulanır. Kan dindirici olarak, akciğer, dolyatağı (rahim), basur ve mide kanamalarında, icten cay biciminde kullanılır. Bu tur olaylarda doğal olarak, bitkinin uzun sure kaynatılması gerekir. Atkuyruğu cıban otu ile eşit karıştırılarak kullanıldığında, kan temizleyici ozelliği sayesinde, atardamar sertliğine ve unutkanlığa karşı başarılı olacaktır. Kepekli saclar, atkuyruğu kaynama suyu ile her gun yıkanır ve sac diplerine zeytinyağı ile friksiyon (ovarak surme) yapılır. Kepekler kısa surede yok olacaktır. Binbirdelikotu ile eşit oranda karıştırılarak demlenen atkuyruğu cayı gunde 1-2 bardak icilip, akşamları da kuru yemek yendiğinde, yatağa işeme olayı onlenebilir.Bu cay aynı zamanda, bademcik iltihabı, ağız boşluğu ve dişeti kanamalarında ve iltihaplarında, fistullerde ve poluplerde gargara biciminde kullanılır. Kadınların beyaz akıntılarında, atkuyruğu oturma banyoları alınmalıdır. Bitkinin, kronik bronşit ve akciğer tuberkulozuna karşı oldukca etkili olduğu da hicbir zaman unutulmamalıdır! Duzenli cay icimi ile silisik asit alımı sayesinde akciğer tuberkulozu iyileşirken, bir yandan da, hastalığın yaratmış olduğu gdurumu sona erer. Avusturyalı Biyolog Richard Willford’un belirttiğine gore, yeni araştırma sonucları sayesinde, uzun sure duzenli bicimde atkuyruğu cayı icildiğinde, kotu karakterli şişliklerin (tumorlerin) buyumelerinin durduğu ve sonunda yok oldukları soylenebilir. Dolyatağındaki ve anusteki polipler ve eklem sıvı kesesi iltihapları bile bu yontemle gecirilebilir. Bu tur olaylarda atkuyruğu buğu kompresi ve oturma banyoları yardımcı olarak uygulanmalıdır. Bu buğu kompresleri, kramplı mide rahatsızlıkları, karaciğer ve safra kesesi duzensizliklerinde ve yukarı doğru oluşturdukları basıncla kalp calışmasını etkileyen ağrılı birikimlerde yardımcı olur.

Beni (M.Treben) arayan 49 yaşındaki bir ciftcinin ayak tabanında sert ve ağrılı bir yumru oluşmuştu ve adamcağız yuruyemiyordu. Ben ona, kotu karakterli tumorleri bile yok eden, atkuyruğu buğu kompreslerini onerdim. Uc gun sonra yine telefonla aradığımda, yumrunun tumuyle yok olduğu haberini aldığımdaki mutluluğumu duşunebilirsiniz. Ayak tabanının derisi biraz gevşek ve yumuşakmış, sert yumrudan ise hicbir iz kalmamış. Tanrı'nın eczanesinden bir mucize daha! Deneyimlerime gore en ağır bel kemiği sakatlıkları bile, eğer bir sinirin sıkışması sonucunda oluşmamışlarsa, atkuyruğu oturma banyoları ile iyileştirebilirler. Rontgen filminde, yaşlılık nedeniyle aşınmış eklemler saptanmış olsa bile, bu durum ağrı cekmeyi gerektirmez! Hastalığında yukarı doğru basınc yapmaya başlayan bir bobreğin, bel kemiği boyunca uzanan sinirlere dayanması sonucu bu tur ağrılar oluşabilir. Bir atkuyruğu oturma banyosu, bobreklere derinlemesine yaptığı etki ile, onların yukarı doğru olan basınclarını yok eder. 38 yaşındaki bir kadın uc yıldır bel kemiği tedavisi goruyordu. Fakat, iyileşmeyi beklerken, ağrıları daha da artmış, omuz ve boyun civarı oylesine sertleşmişti ki, sabahları yatağından kalkabilmek icin, eşinin tavana monte ettiği bir askıya tutunmadan edemiyordu. Bu kadının yalnızca bir tek atkuyruğu oturma banyosu aldıktan sonra tum ağrılarından ve kas sertleşmelerinden kurtulduğunu okuyunca mutlaka şaşıracaksınız! Aynı durum, traktor suruculerinin uğradıkları bel kemiği zararlarında da gecerlidir. Traktorun sallantısı bel kemiğini değil, bobrekleri rahatsız ediyor. Bu durumda hemen yukarı doğru oluşan basınc, atkuyruğu oturma banyoları ile ortadan kalkar. İsvicreli bir hanım, birkac yıl boyunca, boynundan başlamak uzere, bir baston gibi hareketsiz kalmıştı. Her yıl ılıcalarda (kaplıca) gorduğu tedavi yalnızca biraz yardımcı olduğu halde, kesin bir iyileşme olmuyordu. İnanmadığı halde, evine donduğunde atkuyruğu oturma banyosu yapacağına bana soz verdi. Cok kısa bir sure sonra da, telefonda onun sevincli sesini duydum. Sıcak atkuyruğu banyosundaki ilk on dakikadan sonra tum tutuklukları yok olmuş. Kadının rahatsızlıkları boylece sona erdi ve yıllar boyunca bir daha gorulmedi. (Referans1: M.Treben)

Unlu Nevrolog Dr. Wagner- Jaureg, yazılarında şoyle diyor: “ Tum sinir hastalarının ucte ikisi, eğer bobrekleri sağlıklı olmuş olsaydı, sinir kliniklerine girmek zorunda kalmazdı” Bu gerceği oğrendiğimden beri, bobrek rahatsızlığından oturu depresyonlar, saplantılar ve cinnet krizleri nedeniyle sağlıklarını yitirmiş kişilere atkuyruğu oturma banyoları onererek, onları akıl hastanelerinden kurtarmayı başardım (M.Treben). Bu tur olaylarda, ısırganotu ve civanpercemi yanı sıra, atkuyruğu cayı da, sabah ve akşam olmak uzere, gunde iki bardak icilmelidir. Tum belirtileri ile kanıtlanmış bobrek duzensizliklerinde, oturma banyoları taze atkuyruğu ile hazırlanmalıdır.

Kullanım Bicimleri :

Cay Hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki (ince saplı olan 3-6 mm, 25-60 cm yukseklik), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, ustu kapalı olarak 15-20 dakika demlendikten sonra suzulur. Gunde 2-4 bardak ac karnına veya oğun aralarında soğutulmadan icilir.

Oturma banyoları: Daha once de belirtmiş olduğumuz gibi, en iyisi, bataklık ve karasuluk yerlerde yetişen kalın saplı ve uzun boylu bitkinin (1-2 m) kullanılmasıdır. Bir banyo icin, beş litrelik bir kova dolusu bitki gerekmektedir . Oturma banyolarında, bobrekler suyun icinde kalmalıdır. Banyo suresi 20 dakikadır. Banyodan sonra kurulanılmaz ve bir bornoza sarınarak bir saat kadar yatakta terlendikten sonra kurulanılarak, kuru ic camaşırı giyilir. Oturma banyosu suyu, sonradan ısıtılarak, iki kere daha kullanılabilir. 4-5 litrelik bir kova dolusu taze bitki veya 100g kurutulmuş bitki, akşamdan 3-4 litre suya yatırılır. Ertesi gun kaynama derecisine kadar ısıtılır ve suzuldukten sonra kuvet icindeki banyo suyuna eklenir. Banyo suresi 20 dakikadır! Banyo suyu bobreklerin ustune cıkmalıdır. Banyodan sonra kurulanılmamalı ve bir bornoza sarınarak yatakta dinlenilmelidir.

Bitki Buğu Kompresi : İki avuc dolusu ince kıyılmış bitki bir suzgece koyularak, icinde su kaynamakta olan bir kabın ustune yerleştirilir ve ustu kapatılır. Kompresin soğumamasına ozen gostermek gerekir! Birkac saat veya gece boyunca etkilememeye bırakılır..

Lapa kompresi: Taze bitki iyice yıkanır ve bir tahta tablanın ustunde lapa haline gelene kadar ezilir.

(alıntı)