Saman nezlesi, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırma ve genel astıma karşı uzerlik otu tohumu oldukca etkilidir. Uzerlik otu tohumuna bu cok yonlu gucu veren icerdiği vasicinone maddesidir. Vasicinone aynı zaman-da hem bronş genişletici (bronchodilator) hem de solunum uyarıcıdır (respirastimulant). Vascinone maddesi butun bunlarla da kalmayıp aynı zamanda protein alerjisine karşı da (antianaphylactic) cok etkilidir.
Dunyada bircok ulkede yetişen uzerlik otunun Turkiye’de yetişeninin yerini hicbiri dolduramaz. Memleketimizin topraklarında yetişen uzerlik otunun tohumundaki şifa gucu oldukca yuksektir..
Uzerlik otu tohumunda bulunan diğer bazı etkin maddeler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.



Uzerlik otu tohumunun icerdiği bazı etkin maddeler

Deoxyvasicinone harman
Harmaline harmine
Harmalol vasicinone


GUNUN KURU
Saman nezlesi, alerjik astım ve genel astım icin

İki yemek kaşığı uzerlik otu tohumunu kaynamakta olan bir litre suyun icine koyun. Hafif ateşte kaynatarak yuzunuzu buharına tutup hem ağızdan hem de burundan soluyun (teneffus edin). Buharı iki dakika muddetle icinize cekin. İki dakika tamamlandıktan sonra pamuğu uzerlik otu suyuna daldırın ve her iki burun deliğinin ic kısmına surun (ıslatın).
Bu işleme 15 gun muddetle gun aşırı (bir gun durup bir gun uygulayarak) devam edin.
Daha sonra ihtiyaca gore zaman zaman uygulanır.

Uzerlik otunun tohumunda bulunan vasicinone maddesinin ozellikleri
Antiallergic alerjiye karşı
Antianaphylactic protein alerjisine karşı
Antiasthmatic astıma karşı
Bronchodilator bronşları genişletici
Antihistaminic antihistaminik
Hypotensive tansiyon duşurucu
Respirastimulant nefes almayı uyarıcı



SAMAN NEZLESİ NEDİR?

Ot veya bitki tozlarının neden olduğu bir ceşit alerjik hastalıktır. Tıp dilinde “pollenosis” veya “alerjik rinit” denir. Havada taşınabilecek kadar kucuk ve hafif olan hayvan ve bitki proteinleri goz, burun ve boğazdaki zarlar uzerinde birikir.
İlkbaharın erken donemlerinde alerjik rinite sıklıkla polenler veya cevrede yaygın olarak bulunan ağaclar neden olur. İlkbaharın gec donemlerinde ise polenler cayırlardan kaynaklanır. Renkli sus bitkileri nadiren alerjiye neden olurlar, cunku polenleri havayla taşınamayacak kadar ağırdır.
Hastada şiddetli aksırmalar, burun tıkanıklığı, gozlerde kızarma ve sulanma, fazla miktarda berrak burun akıntısı ve oksuruk gorulur. Hastalığın yıl icindeki suresi coğrafi bolge ve iklim ile yakından ilişkilidir. Polen mevsimi dışında hastalar genelde rahattır. Her yaşta ortaya cıkabilen saman nezlesi, 1-20 yaşlarında gorulur.


Dikkat: Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.



milliyet.com.tr