Akalazya hastalığı nadir gorulen yemek borusu hareket bozukluğudur. Nedeni tam bilinmez , yutma gucluğu ile kendini belli eder. Once sıvı sonra sıvı ve katı gıdalara karşı yutma gucluğu oluşur. İlerleyen zaman sureci icerisinde yemek yemek ve sıvı gıda almakta iyice zorlanan hastalar, kilo kaybederler. Yutma gucluğu bir cok yemek borusu hastalığı ile karışabilir. Bunlar kanserler, reflu hastalığı, divertikuller (cepcikler) gibi hastalıklardır.
Akalazya hastalığında tanı başlangıcta zor konulur. Hastanın şikayetleri hekimi yonlendirir. Endoskopide, ilerlemiş akalazya hastalarında , yemek borusunda genişleme , gıda artıkları gibi goruntuler vardır. Eğer boyalı yemek borusu rontgeni cekilirse , genişlemiş ve mide ile birleşme yerinde kuş gagası gibi incelmiş bir yemek borusu gorulur. Asıl tanı motilite testi ile konulur. Alt yemek borusu kapağındaki basınc 20mm Hg gibi yuksek değerlere ulaşır. Gıdaların gecişine engel olan bu yuksek kapak basıncıdır. Ayırıcı tanıda esas korkulan yemek borusu kanserleridir, endoskopi bu şupheyi ortadan kaldırır.
Tanı konulduktan sonra tedavi icin onerilen uc yontem vardır. İlki kapağı genişletmeye yarayan dilatasyondur. Yemek borusu alt uc kapağı endoskopik yardımlı genişletilir. Bu genişletme işleminden % 20-50 sonuc alınır. Kalıcı olma oranı ise zaman icerisinde azalır. Diğer onerilen bir işlem ise Botilinyum toksinidir. Bununla da kapak gevşetilebilir ama uzun sureyle kalıcı olma şansı duşuktur. Tıbbi secenekler denendikten sonra cerrahi secenek laparoskopik olarak planlanır. Kapalı (laparoskopik) işlemle yemek borusu alt ucunu kaplayan adale dokularının tumu (myotomi) 5-6 cm lik bir bolumde kesilerek ayrılır ve kapak ortadan kaldırılır. Bu operasyona ilave olarak reflu olmasını onlemek amaclıda midenin fundus (tepe kubbe kısmı) bolumu adaleden arındırılan bolgeye yamanır. (Dor fundoplikasyon). Yapılan calışmalarda 5.6 yıllık sure icerisinde %96 başarı oranı vardır.
Laparoskopik onarım tum tedavi secenekleri icerisinde sonucu en başarılı olandır. Diğer yontemler denenipte başarılı olunamıyorsa son secenektir.
Cerrahi dışındaki yontemler uygulanmışsa aradan 3 ay gectikten sonra cerrahi işlem yapılmalıdır.
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Akalazya hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Akalazya hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?