Botanik Bilgi : Buğdaygiller familyasından, 50-150 cm boyunda, bir yıllık otsu tahıl bitkisidir. Govdeleri boğumludur. Bu boğumlardan ince şerit halinde yaprakları cıkar. Cicekleri sık olmayan salkımlar halinde acar. 2-11 cicekten oluşan salkımlarında 1-3 tane cicek, tohuma donuşur. Bu tohumlarından yetiştirilen yulaf gunumuzde daha cok hayvan yemi olarak kullanmakta, besin değeri diğer tahıl urunlerine gore daha az olduğu icin uretimi giderek azalmaktadır. Yulafın taneleri, yeşil sapı ve samanı hayvan yemi olarak tuketilir. Biskuvi, puding ve yulaf ezmesi olarak insanlar tarafından yenir.

Yetiştirildiği Yerler : Yurdumuzda uretimi daha cok Marmara, Ege ve Akdeniz bolgelerinde yapılmaktadır.

Bilinen Bileşimi : Beyaz yulafın tohumları % 50 oranında nişasta (karbonhidrat), % 13 protein, % 7,5 yağ ile kalsiyum, demir, B1 vitamini ve nikotinik asiti icerir. Bitkinin samanı silisit asit yonunden zengindir. Ayrıca kalsiyum ve musin taşır.

Faydaları

Kan şekerini duşurur.

Bedensel ve ruhsal yorgunlukları giderir. Bedeni rahatlatır.

Stres altında zayıflayan sinir sistemini destekler ve guclendirir.

Kullanım Şekli : Kuru yulaf taneleri su veya sutle kaynatılıp yulaf lapası yapılarak ya da taneleri ezilip yulaf ezmesi şeklinde icine bal, şeker ya da meyve katılarak yenir.