Değerli okuyucu, bugun sizlere yıllar once yaşadığım bir anımı anlatmak istiyorum. Avusturya Graz Teknik Universite-si’nde doktora tezime başladığım ilk aylardı (1980 yılı). Bolumden bir grup arkadaşla restorana gitmiştik. Yanımda oturan arkadaşım garsona, “Salatamda makine yağı istiyorum” diyerek siparişini verdi. Herhalde espri yaptı diye duşundum. Garson hafif bir tebessumle ayrılmıştı. Daha sonra siparişlerimiz geldi. Arkadaşımın salatasına baktığımda makine yağına benzeyen yağ vardı. Koyu kahve - siyah bir renkti. Uzerine biraz da elma sirkesi ilave etmişti. Şuphesiz ki, makine yağı değildi. Merak edip sordum, “Kabak cekirdeği yağı” dedi. İlk defa goruyordum. “Biz Avusturyalılar buna bazen espri anlamında Maschienenol (makine yağı, motor yağı) deriz”.
Donuş yolunda kendisine, “Bu yağın bir ozelliği veya ayrıcalığı var mı?” diye sordum. Avusturyalıların salatalarında kabak cekirdeği yağını tercih ettiklerini ve Steiermark eyaletinde yaşayan insanların genel olarak her turlu salatada bu yağı kullandığını anlatmıştı. Universitede yanında doktora yaptığım hocama sorduğumda, “Orta yaşın uzerinde rezidu idrar (idrar kesesinde bir miktar idrarın kalması, idrar kesesinin tam boşaltılamaması) şikÂ-yeti olanlar, ozellikle kabak cekirdeği yağını salatalarında kullanırlar. Sorunun cozumlenmesinde iyi bir yardımcıdır. Ayrıca, iyi huylu prostat buyumesine bağlı şikÂyetlere karşı hem yardımcı hem de onleyicidir” demişti.

Kavrulunca etkisi azalıyor
Ulkemizde kavrulmuş kabak cekirdeği tercih edilen bir cerezdir. Cifte kavrulmuş olarak sunulan kabak cekirdeği en cok tuketilen şeklidir. Ancak, kavrulmuş kabak cekirdeği tuketimi, yukarıda soz konusu edilen şikÂyetlere karşı cok daha az etkilidir. Bu anlamda kabak cekirdeğinin ciğ olarak tuketilmesi veya salatalarda yağının tercih edilmesi en doğru ve en etkili şeklidir. Yuksek sıcaklıklarda kavrularak damak tadına uygun hale getirilen kabak cekirdeğinin, prostat ve idrar kesesi şikÂyetlerine karşı olumlu etkisi buyuk oranda kaybolmaktadır.

İceriğindeki etkin maddeler
-Tocopherol u Selenyum u Aminoasitler
- Delta-7-sterolglykosid u Delta-5-sterolglykosid u Magnezyum u Linol asit
Kabak cekirdeği veya kabak cekirdeği yağında bulunan tocopherol ve magnezyum kompleksleri, idrar kesesinin kas dokusu uzerinde olumlu etki yaparak, idrar kesesi irritasyonu şikÂyetlerinde yardımcıdır.
Kabak cekirdeği veya yağı, ortalama yuzde 64 oranında doymamış linol asit icerdiğinden, sağlıklı beslenme acısından onemli bir besindir.

İyi huylu prostat buyumesine karşı koruyucu etkilidir

İyi huylu prostat buyumesinde (prostathiperplazi) etkili olduğu savunu-lan DiHidroTestosteron (DHT) hipotezi-dir. Dihidrotestosteron, testosteron hormonun farklı bir kimyasal formudur. Kabak cekirdeğinde veya preslenmiş yağında bulunan delta-7-Sterolglykosid etkin maddesi, kimyasal yapısı bakımından DHT’ye benzer.
Yapılan deneyler, kabak cekirdeğinde bulunan delta-7-Sterolglykosid’in, DHT’nin prostat buyumesi uzerindeki etkisini azalttığını gostermiştir. Yapılan klinik deneylerde kabak cekirdeğinin iceriğinde bulunan sterollerin, prostat dokusunu olumsuz etkileyen DHT duzeyini azalttığı gozlemlenmiştir.

Dikkat: Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.
milliyet.com.tr